woensdag 30 juni 2010

Niet veel te laten zien...

...wel veel gedaan. Helaas mag het bekend zijn, ik ben altijd een beetje een laatbloeier geweest. Daarom ben ik nu in de zomer (ja hij is er dan eindelijk) met volle vaart bezig met de voorjaarsschoonmaak. (misschien is het slechts een korte opleving van mijn huishoudelijke vaardigheden, dus ik moet er even ten volle gebruik van maken)
Maar ja dat levert geen mooie quilty plaatjes op.
Daarom nu eerst deze. Dit sleepte ik in Londen de hele tijd met me mee....:


Kijk nog eens goed....

Had je het al aan de titel gezien? (Lilliput) Ik leg er geen munt naast hoor (ik vind dat wel grappig op zo'n Amerikaanse blog, maar ik heb geen idee hoe groot die muntjes van hun zijn hè, dus dan maar iets dat wat universeler is, quiltgrapje LOL)

Hier loop ik iedere ochtend langs, daar kan ik intens van genieten, zo mooi vind ik deze bloemen (in de categorie 'als ik later groot ben... wil ik ook een vijver met waterlelies' Tsja hoeveel groter ...):

's Avonds loop ik er ook langs hoor, maar dan zijn ze al dicht, vanwege de schaduw.

En omdat ik in de winkel ook in een lekkere zomerse bui was heb ik een hele reeks fruitstofjes gesneden:

Allemaal heerlijke FatQuarters om een vrolijk zomers kleed (bijvoorbeeld een tafelkleed voor de tuintafel) van te maken. Combineer ze met elkaar voor een heerlijke fruitsalade of combineer ze met een mooie bijpassende effen voor een fruit-met-yoghurt hapje :-)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

vrijdag 25 juni 2010

Londen

Na het concert van afgelopen zondag (het was GEWELDIG) ben ik maandagochtend vroeg met de trein vertrokken richting Londen. Eerst was ik nog even mijn paspoort vergeten, maar ik haalde nog wel mijn trein en toen kon er eigenlijk weinig meer mis gaan.

Ik sta hier op de Milenniumbridge en kijk richting Towerbridge, maar er liggen  nog een aantal bruggen tussen. Het lijkt op de foto erg bewolkt, maar het is echt super warm en benauwd geweest.

Waarschuwing: freaky foto van mij, want ik moet er natuurlijk ook zelf een keer op ter bewijs :-)

Ik voor het Tates Modern gebouw (nog steeds op de M-bridge) Helaas was het 17.45u toen ik hier aan kwam lopen en ging het museum dus bijna dicht. Volgende keer beter.


De andere kant op richting St Pauls.Je ziet hier goed dat je deze brug met allemaal hellingbanen moet nemen.

De tweede dag ben ik naar het Victoria en Albert museum geweest voor de quilttentoonstelling. Helaas voor mij waren er minder quilts van de soort die ik gehoopt had, te weten Welsh quilts, Durham quilts en strippy's. maar dat mocht de pret niet drukken, wel dat het enorm druk was op een gewone dinsdag. De quilts waren schaars verlicht en veel strijklicht gaf goed het reliëf van het quilten aan, maar daardoor kon je de gebruikte stoffen/prints/patchworkmotieven en zelfs quiltmotieven niet goed zien, je zag alleen het reliëf niet de patronen van het quilten. Dat vond ik tegen vallen, dus maar het boek van de tentoonstelling gekocht, hoewel je daarin vaak weinig detail ziet, maar ja.
Na de tentoonstelling werd je door een winkeltje geleid en tsja:

Vakliteratuur zullen we maar zeggen :-)

De derde dag heb ik een park bezocht waar ze een wel hele speciale dierentuin bleken te hebben:

(betonnen dino's)
En toen mocht ik de trein terug alweer gaan opzoeken. Ik had een quiltwerkje mee, maar ik heb geen steek gezet, wel heb ik lekker gelezen en twee avonden in het zwembad van het hotel gelegen, zelfs een paar minuutjes in de sauna en in de steamroom doorgebracht, viel me mee!

Nu alweer voor de tweede dag 'gewoon' saai aan het werk...

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zaterdag 19 juni 2010

Wie gaat er mee...

 Wie gaat er mee...

morgen naar het concert op zondag 20 juni op het Java-eiland in Amsterdam van:

Acda en de Munnik
én
Van Dik Hout
én
De Dijk
featuring
Ellen ten Damme

Want ik heb twee kaartjes en één afmelding, dus één kaartje over!


Wil je mee? Stuur dan een email naar het info emailadres van de winkel dat eindigt op .com

Op reacties op dit blog kan ik helaas niet reageren. Snelheid is geboden, want wie het eerste komt....
En bovendien is het concert morgen al !

Groetjes,

 Merel
www.birdblocks.com


oh ja, het kaartje kostte inclusief de verplichte administratiekosten € 40,=

Klokhuis of hoe kleurinspiratie gewoon binnen komt wandelen, een tutorial

Een tijdje geleden, Marion weet het, want die was toevallig hier, kwam er iemand met zo'n mooie kleurcombinatie binnen wandelen, waar je meteen zelf verliefd op word. Ze zocht er nog wat lapjes bij.
Jongens wat word ik altijd blij als iemand een Work-in-Progress mee neemt. Allereerst is het gewoon heel leuk om te zien al die verschillende werkjes en voor mij ook weer heel inspirerend, zoals nu.

Dit keer kwam iemand met een combinatie zoals deze, MMM geeft een heerlijk zomers gevoel (en dat hebben we nodig):

Dit is althans de combinatie die ik er zelf van gemaakt heb. En tsja, als je dan zo'n setje stofjes hebt, dan wil je er ook iets mee doen hè. (je kan op Marion's blog zien dat die ook is gevallen voor deze combinatie, ik heb er rolletjes van 5 inch stroken van gemaakt)

Dus toen ik deze pakketjes met kartonnetjes aan het maken was...



...ben ik maar meteen begonnen:


Een lapje op het kartonnetje spelden en de buitenkanten enigszins in vorm knippen, lijmstift langs de bolle rand van het kartonnetje (als je héééél goed kijkt zie je een lichtblauwe streep) en de naadjes vastplakken. Mooi rond laten vallen langs het kartonnetje.

Deze vorm wordt in het Engels applecore genoemd, dus vandaar: klokhuisjes. De applecore (soms ook axe-head, wat bijlkop betekent) heb ik altijd al heel mooi gevonden, maar erg intimiderend, nu met het plaksysteem is het een eitje! Ik zat dit even tussen de klanten door te doen, en het gaat echt snel!


Dan de binnenbochten knippen. (alleen een naadje laten staan, niet inknippen!)


Aaah, binnen de kortste keren heb je een hele stapel:

Doordat de naadjes in de binnenbochten nog uitsteken kan je de netjes teruggevouwen buitenbochten hier mooi OP plakken, zo hoeven die naadjes dus niet ingeknipt.

Je kunt de randjes van de kartonnetjes voelen en door de hoekpuntjes weet je precies waar het malletje terecht moet komen.

Alleen nog maar geplakt:


Nu nog even de naadjes appliceren en klaar! Het is zo vlot gedaan met die plakstift,echt super!

Je kan met de 5 inch rollen (8 lapjes) een quiltje van 9x9 applecores maken, door de kartonnetjes te hergebruiken kan je met één pakje toe. ik ben van plan om de buitenkanten op een strook te appliceren om hem vierkant te maken, maar je kan hem natuurlijk ook met een golvende rand afwerken.

Zoals ze nu geplakt zijn (om-en-om) kan je met een kleur garen een hele lijn doen, kijk maar eens goed, de horizontale (golvende) lijn is steeds de bolle kant van een donker lapje (de bolle kant ligt op de holle kant, dus dat is de kleur garen die je wilt matchen). Van de verticale golvende lijnen zijn de bolle kanten steeds licht, dus daar kan je met een licht garen de hele rij doen.

Eén opmerking: ik ben er achter gekomen dat het handiger is op per rij te plakken en dan meteen te naaien, dan kan je er wat makkelijker bij. Dat appliceren ga ik trouwens lekker rustig thuis doen, daar heb ik mijn aandacht bij nodig.

Wordt vervolgd (zoals zo veel andere verhaaltjes over WIP's)...

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

woensdag 16 juni 2010

Link

Vandaag kreeg ik bezoek van Lianne van deze website (klik). Ze maakt draagdoeken voor baby's en nog veel meer andere leuke dingetjes. Ga eens kijken, misschien wordt je geïnspireerd! Weer eens iets anders leuks om te maken met onze lapjes en garens. (Ze kwam namelijk een klosje Rainbows van Superior Threads halen, van dat mooie glanzende verloopgaren)


En ach, als je geen zin hebt om zelf zoiets te maken kan je het altijd nog door haar laten doen niet waar :-)

Zal ik dan ook maar een plaatje laten zien van die mooie garens? De Rainbows kast, met de van kleur verlopende garens. De kleur gaat steeds na 1 inch (ongeveer 2,5 cm) over op de volgende kleur.


en de bijbehorende kast met Nature colors, dit zijn dezelfde garens, maar dan effen, mooi om te combineren.


Het zijn high sheen garens van trilobal polyester. 40 wt. 500yard op een klos.

Doordat het polyester is en geen rayon zijn deze garens sterker dan rayon en kleurvast. Rayon is dat in de loop van de tijd niet meer. Dus de voordelen van rayon (glans) en de voordelen van polyester (sterkere kwaliteit en kleurvastheid) gecombineerd in één garen: trilobal polyester.

Het woord trilobal betekent zo veel als drielobbig, dit is, als je het garen onder de microscoop legt, te zien. Het wil zeggen dat de doorsnede van de draad waaruit het garen bestaat niet rond is (zoals gebruikelijk), maar een beetje de vorm heeft van een klaverblad. Dit is wat de glans veroorzaakt, dus het is eigenlijk gewoon een duur woord om aan te geven dat het een glans garen is, waarbij technici dan ook meteen snappen hoe die glans wordt verkregen.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 15 juni 2010

Nog wat gedaan dit weekend?

Nou niet veel te laten zien, maar zaterdagavond mocht ik ook nog op verjaarsvisite bij mijn schoonzus, na die drukke dag met 's ochtends BBBee en 's middags de Dolly quilts bijeenkomst. Zondag heerlijk gerommeld en Formule 1 gekeken, wat erg spannend was. En maandag met mijn moeder wezen lunchen in 'het Americain' en daarna naar de film:



(bestel je een broodje filet americain... )
We zaten met z'n tweeën in de zaal, de rest van Nederland zat waarschijnlijk achter een TV voor het WK met Nederland/Denemarken...

Nog even mijn productie laten zien, al is het niet veel:



randje selecteren, of zoals we dat ook wel noemen: auditie doen...

Welke is het geworden?

nou toen ik dat zag bij het strijken, dacht ik, logisch dat dit hem is geworden, LOL


Multitasken, ik naai om en om de randen om de ninepatch en de vierkantjes van de roodwitte top aan elkaar. Zo hoef ik nooit de draad af te breken en met die kleine quiltjes ben je niet meteen bedolven onder de stof, dus er blijft overzicht!



Zo gaat het worden, een Wit-op-Wit stofje voor de smalle rand om de blokjes en dan een bredere rand met een grote rood/witte print. Deze randen moet ik nog even eraan naaien.

De Nine patch heeft wel al z'n randen gekregen:

Ik weet nog niet of ik de buitenste rand zo breed laat, maar misschien ook wel, zo komt het grote patroon mooi uit.



Groetjes,

Merel

www.birdblocks.com

maandag 14 juni 2010

Fun, fun, fun

Een gezellige en productieve middag:










Kijk eens hoe iedereen heerlijk in de weer ging met de kleurtjes, mij benieuwen wat er allemaal nog gewijzigd gaat worden met een mix van de lapjes die iedereen thuis nog heeft. De opdracht was dat je met je eigen voorraad nog lapjes gaat uitruilen zodat het quiltje een afspiegeling wordt van je eigen lappenvoorraad. Hopelijk nemen ze volgende maand allemaal een affo mee (hint hint) naar de volgende bijeenkomst zodat we allemaal kunnen bewonderen wat de resultaten zijn!


Groetjes,

Merel  

zondag 13 juni 2010

Eindelijk te zien; affo deel 2



Daar is tie dan, de voorkant van mijn affo. Gisteren hebben we een hele leuke bijeenkomst gehad.

Nu eerst wat plaatjes van de 'making of' van dit quiltje:
















1) De lapjes in de gewenste volgorde leggen en wat uitwisselen met eigen voorraad lapjes.
2) De stroken zijn samengesteld en genaaid.
3) Gequilt en, als je goed kijkt, zojuist goedgekeurd door Roos.

En daarna natuurlijk afgebiesd met een tunneltje en klaar!

Morgen laat ik nog wat foto's zien van de bijeenkomst!

Groetjes,


Merel

vrijdag 11 juni 2010

Thank you for a lovely shop

Kijk dat is nu nog eens een leuke afsluiter. De Engelse dame die dit zei bij het verlaten van de winkel, maakte me helemaal vrolijk. Wat een simpel complimentje toch met je kan doen :-) En, nee ik ben niet aan het vissen, is niet nodig, op deze opmerking kan ik nog wel een tijdje teren! Thank you for a lovely compliment.

Gisteravond, ondanks een zeurende hoofdpijn en de twee half slapeloze nachten op dinsdag en woensdag (ik kan gewoon niet zo goed slapen met die benauwde hitte) toch nog een affo weten te produceren, waar ik heel trots op ben, maar ik laat jullie alleen dit zien:


De achterkant :-) Want het is de eerste dolly quilt van de serie en we hebben morgen de bijeenkomst hiervoor, dus het moet nog even een verrassing blijven!

Gisteravond vroeg thuis, eerst een hazeslaapje van 2 uur gedaan (ik had de wekker gezet) en toen de boel gesandwiched, gequilt en afgebiesd, nou wat wil je nog meer.


Hier kan je een beetje zien hoe ik hem gequilt heb, ik heb back-to-front gequilt door over willekeurige zigzag lijnen van de achterkantstof te quilten. Een hele fijne manier van 'over-all' quilten zonder dat je iets hoeft af te tekenen.

De bies heb ik helemaal machinaal aangezet met een methode die ik 'Als ie maar af is'-biezen noem (of in de ditch-biezen), want het gaat lekker snel, maar het is niet supernetjes. Eerst stik je de bies (dubbelgevouwen) aan de voorkant rondom aan, dan pers je de bies open (dus van de quilt af), dan pers je de bies naar achteren en speld dit met veel spelden rondom.
Vervolgens naai je de bies vast door op de voorkant van de quilt precies in de ditch oftewel in de naad. De bies moet daarvoor aan de achterkant iets breder vallen dan aan de voorkant, zodat het stiksel de achterkant wel de stof mee pakt.
In mijn geval is dat beetje extra wat aan de ruime kant, waardoor het stiksel zo'n 2 mm vanaf de rand van de bies zit. Maar als je minder extra neemt, heb je weer kans dat het stiksel ook wel eens buiten het randje van de stof valt... (keuzes, keuzes...). Voor een gebruiksquilt of een quilt waarvan niemand de achterkant te zien krijgt (LOL) een goede methode, maar ik kan me voorstellen dat je het ook wel eens wat netter wilt afwerken.

Ik kwam nog een Artis foto tegen die ik jullie niet wilde onthouden:

Zo kun je een beetje zien hoe groot een Oehoe eigenlijk is. De oehoe is de grootste uilensoort. Op de foto zit de uil zelfs nog een beetje in elkaar gedoken, het jochie (ik ken hem verder niet) was net zo hoog, toen de uil nog rechtop zat.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 8 juni 2010

Enge dieren


Misschien is het niet zo gezond (of maar goed ook dat er een stevig hek tussen zit) maar ik vind leeuwen dus niet zo eng, zou ze wel eens willen knuffelen... Zeker als deze dame zo rustig ligt te luieren, zal ik er bij gaan liggen...  :-)

Wat ik wel eng vind is dit (vergeten om een foto te maken van z'n naamkaartje):

Maar gelukkig zit hier een dikke plaat glas tussen. En ik ben toch mooi in mijn eentje dit reptielenhuis in gegaan (een en al enge dieren, op de schildpadden na, en die kleine gekko's)! Daar was ook een broedkamer waar een baby python net was uitgekomen. Een petython dus ;-)

De lemuren lopen gewoon los, maar je moet ze niet aaien hoor! Scherpe tanden en nagels! Maar wat een heerlijke wolballetjes:


Rode ibissen, deze kleur vind ik zo mooi, dat op zich is al een inspiratie voor een quiltje, hoewel ze rood heten zijn ze meer een soort van diep oranje, bijna lichtgevend:


Dit weekend heb ik vooral gewerkt aan het project dat ik nog niet mag laten zien, maar ook nog een klein beetje hieraan:

Weten jullie nog dat ik aan die blauwwitte(klik) begonnen was en iemand zei dat het ook wel heel mooi zou zijn in rood/wit? Daar was ik ook al aan begonnen (zie dit blogje, klik), en nu zijn de blokjes af, nu nog even bijsnijden en aan elkaar naaien. Ik heb maar weer twee setjes gemaakt, omdat ik het toch wel heel prettig vind als alle naadjes dezelfde kant op draaien, dus ook in het rood zal ik twee dollquilts gaan maken (altijd handig, één voor thuis en één voor in de winkel, LOL). Marianne (geen blog, voor zover ik weet) schreef me dat ze wel een pakketje in rood/wit wilde bestellen, nou meis nog even een randstofje uitzoeken en je pakketje is klaar hoor!

Toen ik op zoek was naar een leeg blikje om mijn bolletjes perlé in te gaan opbergen vond ik dit (en tsja, het blikje is nu voor de perlé, dus deze blokjes moeten maar gauw een quiltje worden), was ik vergeten, dat ik die nog had:

Altijd leuk zo'n vondst, dit zijn een paar mini ninepatches van scraps, daar kan ik een leuk dollquiltje van gaan maken :-) Ik ben nog maar net begonnen met die dollquilts, maar met dit tempo kan ik toch al heel gauw een mooie verzameling op mijn muur gaan prikken. Wordt vervolgd ;-)

Nou nog 1 foto dan, deze om te bewijzen dat mijn Roos toch wel een heel gek exemplaar van een kat is:

Ze vindt het leuk om in een natte paraplu te liggen, bij de voordeur op de mat is altijd al een favoriet plekje en onder een paraplu is natuurlijk lekker knus, maar om nou op het natte doek te gaan liggen????

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

vrijdag 4 juni 2010

tat - tuut - tat - tuut...

Wat een herrie. En wat veel sirenes tegelijk! Is er soms iets aan de hand? Ja dat wel, maar erg is het niet. Het is een speciale actie van Artis (klik). De (zieke) kinderen mogen vanavond Artis bezoeken (en andere dierentuinen in Nederland) en ze worden er heen gebracht in een colonne van politie, brandweer en ambulance met de toeters aan! Ik hoop dat ze veel plezier hebben, het weer doet in ieder geval leuk mee.

Misschien ga ik morgen (na winkeltijd) weer eens even naar Artis, het is weer juni dus de ZOOmeravonden (klik) zijn weer begonnen. dan kan je op zaterdagen tot zonsondergang door de tuin lopen. Een picknick mee en genieten maar! Even kijken naar het jong van Blo/p ( een zeeleeuw) en meteen even kijken of Carolien (een andere zeeleeuw) al heeft geworpen, die loopt/zwemt ook op alle dag...


Edit:
Hi Elly (zie reactie), ik had er een aankondiging van gelezen hoor, vorige week al! Maar ja niet iedereen leest alle kranten. Als je de stoet letterlijk hebt kunnen aanschouwen dan kon je het ook zien, want ze hadden allemaal borden op de auto's en je zag alle auto's vol zitten met 'gewone mensen', naast natuurlijk mensen die wél in uniform waren. Het lijkt me een hele belevenis om met zo'n auto mee te mogen rijden met sirenes en al (behalve als het noodzakelijk is, zoals in een ambulance of als ik iets stouts heb uitgevreten zodat ik achterin een politiewagen plaats mag nemen, toch maar niet (zal ik dan maar braaf blijven?)). Er stond in de krant dat het 's avonds zou zijn, dus ik had ze wat later verwacht.

Groetjes,

Merel

www.birdblocks.com

woensdag 2 juni 2010

Patchwork sky


Een prachtige blauwe lucht, maar helder? Nee, met al die vliegtuigstrepen kan ik het niet helder meer noemen, ik hoop maar dat het meest water is wat je ziet...

Het is wel een mooi patchwork effect, niet waar?
Als je dacht, tjonge wat een boel vliegverkeer, nou je ziet nog niet de helft, hier een foto de andere kant op, maar er is nog een heel stuk lucht wat je niet kunt zien en ja hoor ook daar zijn vliegtuigstrepen. (eens tellen hoeveel er in een vrij korte periode dus overkomen vliegen, gelukkig hoog genoeg om het lawaai niet te horen)

Laten we maar hopen dat iedereen geniet van z'n vakantiereisje.

Over genieten gesproken, kijk eens wat Anette van de week voor me mee bracht:

Een chocolate-chip-cookie. Maatje wagenwiel (13,5 cm en ruim 1 cm dik) :-)
Dat was genieten!

Nog meer genieten is dat ik afgelopen week (eindelijk) lid ben geworden van de bibliotheek (je mag er 10 mee per keer, mag je raden hoeveel ik er mee heb):

Het bovenste boek is al uit (even goed naar de titel kijken, het is een HEERLIJK boek), er blijkt ook een sequel van te zijn, dus die moet ik volgende keer zien te vinden. Alle boeken zijn Engels, dan heb ik het gevoel dat ik er nog íets van opsteek, want het zijn allemaal chic-lit boeken en die vallen nou eenmaal vaak in de romantische categorie, laat mij maar lekker wegdromen...


Even de laatste aftekenlijntjes eruit wassen en hem daarna mooi plat laten drogen.

Het volgende quiltwerkje is onderhanden, dit keer zit er een polyester vulling in en ook bij dit werk is Roos weer behoorlijk aan het saboteren:
 

Kijk de naald zit er nog in, met steekjes erop:



















Net zo lang draaien tot er een mooi holletje ontstaat. Conclusie 1: Het is dus niet de wollen vulling die de quiltjes zo onweerstaanbaar maakt.

Groetjes,

Merel

www.birdblocks.com