dinsdag 30 november 2010

Gekken en dwazen....

... schrijven hun naam op muren en glazen.

Maar met zo'n setje chocoladelettertjes 'moet' je toch even je naam maken hè :-)

JAHOE, hij is af, de ZigZag, de top dan hè:

Quilten daarvoor moet ie nog even in de rij, want ik wil nu eerst mijn flanellen Log cabin quilten (nog even moed verzamelen). En daarna staat de Flying Geese op het plan. Gelukkig mag ik in de tussentijd wel gewoon nog wat patchen van mezelf :-)
(die witte vlekjes zijn sneeuwvlokjes, het begon net toen ik naar buiten ging voor de foto)

Maar omdat hij toch nog even in de wachtrij staat, heb ik deze top voorlopig maar even in de winkel opgehangen, dan kunnen jullie allemaal van hem komen genieten. Hij is zo lang, dat ik hem een stukje terug heb moeten spelden, anders dweilt hij maar over de grond.

Dan heb ik dit weekend ook nog even deze miniblokjes gemaakt. (ik weet even niet meer hoe groot/klein ze zijn). Er komt nog een effen lapje tussen, dat moet ik nog even uitzoeken.

Het is helaas een beetje een vage foto geworden, met dat rare licht van buiten is het moeilijk foto's maken. Het zal een Little quilt of Love gaan worden, groter kan het niet worden, want ik had slechts 6 lapjes van ong. 10x15 cm!

Verder heb ik nog een beetje gespeeld met een paar kussenpaneeltjes (kerst), want alleen maar een zoompje is natuurlijk wat al te simpel. Je kan zo veel meer leuke dingen met zo'n vierkant printje:

Deze punten zijn uit één vierkant gesneden, snijd een tweede op de zelfde manier om de cirkels af te maken :-). Ik sneed onder een hoek van 45 graden, maar nam deze 45 gradenhoek in het midden van de horizontaal. (uhm, is dit te snappen?)


Dit is gemaakt van één vierkant, deze snijd je: horizontaal/verticaal en 2x diagonaal. Dan de linker en rechter punten verzamelen en zo neerleggen:

(als je een tweede vierkant snijd kan je deze cirkel afmaken en ook nog een spiegelbeeldige maken met de andere punten), maar ik vind het 'kerstmandje' dat op de middelste foto ontstaat ook wel heel leuk!

Naai eerst de aanvullende stroken en driehoeken (die op deze foto's nog niet zijn geknipt) aan de losse driehoeken voordat je de boel in elkaar naait.
Lekker spelen met lapjes, LOL


Niet vergeten dat morgen de grote SALE begint, we moeten ruimte maken voor de nieuwe dingen, dus grijp de kans om stofjes voor kleine prijzen te scoren! Heb je een achterkant of een groot stuk nodig? Dit is het moment! de Sale loopt tot het begin van mijn vakantie en die start op 18 december 2010 om 15.00u! Vanaf 4 januari 2011 zijn we weer open.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zaterdag 27 november 2010

Sampler Zaterdag: Flower basket

Op de zaterdag laat ik komende weken steeds een blokje van de Sampler zien die je hier kunt downloaden.

Dit is blokje 5 de Flower Basket:

Er zijn zo van die patronen die eigenlijk in elke sampler thuis horen, zo ook een basket of mandjesblok. Er zijn enorm veel verschillende mandjes-blokjes, ik koos er voor een zonder geappliceerd hengsel. Mensen die mij een beetje kennen weten vast wel waarom, LOL. (hoewel ik toch steeds meer applicatie doe hoor!)


Daar komt het blok in het geheel, gelukkig ligt nu de ster niet meer zo los van de rest :-)

Wil je dit blokje nog downloaden, dat kan via deze link. Het blokje van november vind je hier. De overige blokjes zullen vanzelf nog een keer langs komen :-)


Groetjes,

 Merel


www.birdblocks.com

vrijdag 26 november 2010

Surprise

Dat riep het pakketje boeken dat ik vandaag ontving me toe.

Dit stapeltje boeken zat er namelijk in, maar deze had ik niet besteld! Ik had 'gewoon' een nabestelling gedaan van boek 2 van Material Obsession. Deze heeft echter (bijna?) dezelfde titel. Niet getreurd, ik ga die bestelling gewoon overnieuw doen en ondertussen lekker bladeren in dit geweldige boek :-).

Het is een heel inspirerend boek en ik ben eigenlijk wel heel blij met deze verwisseling, want nu heb ik er weer een leuk nieuw modern boek bij in de winkel.

Verder vond ik het eens tijd worden voor wat kersterige dingetjes:


en ik heb de raamdecoraties ook alvast aangepast:



Sorry voor de flits!

Mocht je nog een cadeautje zoeken voor de komende feestdagen:

Een heleboel keuze in charm pakketjes. Er zijn diverse soorten met verschillende aantallen lapjes erin, voor elk wat wils. Ik heb er zelf ook al een paar (twee maar, het valt mee, LOL) apart gelegd om even gauw een quiltje van te maken. (je ziet ze vanzelf een keer langs komen!). Maar ook om als cadeautje op te geven zijn deze pakjes natuurlijk zeer geschikt.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

woensdag 24 november 2010

ZigZag tutorial

Wil je je ook eens uitleven in wilde stofjes of kleuren (of beide natuurlijk:-)   ), een niet al te moeilijk patroon, maar wel met een geweldige impact? Doe dan mee met deze tutorial, zoek je lapjes bij elkaar en snijd wat vierkanten! (het kan natuurlijk ook in hele lieve pastelstofjes!)

Je kan zelf bedenken hoe groot je hem wilt maken (zie einde van dit verhaaltje), maar ik deed het zo, voor een quilt van 155x248 cm:
kies 16 stofjes en snijd hiervan steeds 10 vierkanten van 18x18 cm. Kies de volgorde waarop je de kleuren wilt hebben, bedenk je dat de eerste stof door de helft gaat en ook als laatste zal dienen. (Deze vormt de aanvulling van de eerste en laatste ZigZag. Als je de bovenkant van de quilt tegen de onderkant aan zou leggen vormt zich de ZigZag van dit stofje)
Teken op de achterkant van 5 vierkanten van de eerste stof (of de tweede als je daarop het aftekenlijntje beter kunt zien) een diagonaal.


Leg ze met de goede kanten op elkaar en naai nu langs beide zijden van de lijn met een vaste naadtoeslag, ik gebruik 7,5 mm.
Snijd nu de vierkanten op de getekende diagonaal door.
en knip of snijd de 'dog-ears' of uitstekende stukjes naadtoeslag af.

Maak 10 blokken (van 5 setjes vierkanten)
Pers van 5 blokken de naadjes de ene kant op en van de 5 andere de naadjes de andere kant op.


Naai deze blokken om-en-om aan elkaar (de tegengestelde naadjes vallen mooi in elkaar bij het naaien). Zodat er van de eerste stof grote driehoeken vormen (deze vorm noem ik even de berg). De tweede stof vormen natuurlijk ook grote driehoeken, maar de rij begint en eindigt met een kleine driehoek van deze stof (deze vorm noem ik maar even de brug). Pers de verticale naadjes één kant op.

Herhaal dit voor de tweede helft van de vierkanten van de tweede stof en 5 lapjes van de derde stof (je kunt nu het beste de 5 overgebleven lapjes van de eerste stof onderop de stapel leggen, die vormen straks met de laatste stof de laatste rij). En herhaal voor alle overige lapjes.
Let er bij elke rij goed op dat je de berg maakt van de stof die je bij de vorige rij al hebt gebruikt en de brug maakt van de nieuwe stof. Leg de rijen ter controle steeds tegen elkaar aan, of naai ze alvast aan elkaar. In de rij van dit voorbeeld vormen de blauwe lapjes de bergen en de oranje lapjes de bruggen)

Ik ben nog niet helemaal klaar, ik moet nog een paar rijen, maar ik heb hem even opgehangen op de enige muur die groot genoeg is voor deze lap. En dat is in de entree, dus vandaar het enigszins vreemde plaatje met mijn fiets die aan het plafond hangt, en natuurlijk de onmogelijke hoek (het is maar een smal gangetje)

Als de top af is (ik hoop aan het eind van komend weekend), dan zal ik nog wel even buiten een foto maken!

Je kunt uiteraard helemaal zelf bepalen hoe groot je hem maakt:
Hoeveel rijen je maakt, bepaalt de hoogte.(je kan ook een stofje om-en-om doen met allerlei verschillende stofjes afgewisseld of een setje van 4 of 5 rijen steeds herhalen etc.)
het aantal vierkanten dat je snijdt, bepaalt de breedte.
De afmeting van de vierkanten bepaalt de maat. Handig om te weten is dat een afgewerkt blok 2,5 cm kleiner is dan de snijmaat van een vierkant.

Dus in mijn voorbeeld: een gesneden vierkant van 18x18 cm levert een blokje op van 15,5 cm.
Ik koos er 10 in de breedte, dus dat is 155 cm en 16 in de hoogte (16 verschillende stofjes/kleurtjes), dus dat is 248 cm. Een mooi maatje voor een éénpersoonsbed.

Ik ga er geen rand(-en) om zetten, maar daar kan je natuurlijk zelf wel voor kiezen.

Veel plezier met het uitzoeken van leuke stofjes hiervoor en het maken van deze quilt!


Groetjes, 


 Merel

dinsdag 23 november 2010

Niets gedaan!

Ha, dat is natuurlijk niet waar, ik heb heel veel gedaan afgelopen weekend, maar niets quilterigs dat ik kan laten zien :-)

Zondag ben ik met Elly(klik) de hele dag bij Anke (geen blog, voor zover ik weet) geweest om de dames machinaal quilten bij te brengen. Het was heel erg gezellig, maar thuisgekomen bleek ik kapot. Geeft niet, want ik vond het leuk om te doen en volgens mij vonden zij het ook leuk en leerzaam, maar poe poe, ik heb 's avonds alleen nog maar lekker op de bank gezeten met een klasiek muziekje op de achtergrond, een pot thee onder handbereik, en een schaaltje snoepjes, chocolaatjes natuurlijk. Twee katten tegen me aan gedrapeerd en een boek onder handbereik en de laptop op schoot. Nee ik lees niet tegelijk een boek en de laptop, maar zo hoefde ik niet meer op te staan om iets anders te gaan pakken als ik geen zin meer had in surfen :-)
Oh ja en ik heb nog even de babies die ik van Elly kreeg op de aarde gezet. Een flappencactus (uhm, cactus flappiatus hollandicus, geen idee) moet het worden, nu zijn het nog enigszins ondefinieerbare miniblaadjes:

Eens kijken of deze mini's tegen een erg hard leven kunnen, want ik ben niet zo'n ster met planten. (ze hebben geen stem hè, katten zijn zo gemakkelijk, die mauwen en dan vergeet je ze niet, AAAHHH, zielig). Elly is er van overtuigd dat ik binnenkort een vensterbank vol van deze gevallen heb. Nou het staat wel leuk, en zo'n randje met babies die zich langs de rand van een blad ontwikkelen ziet er erg leuk uit, vond ik. (tsja en toen ik dat zei, kreeg ik dus meteen een handje mee, LOL)

Maandag had ik het HH weer eens op het program (houd dat nou nooit op?), en een heleboel boodschappen-klusjes, dus ik wist van te voren al dat ik geen tijd meer over zou houden om iets quilterigs te gaan doen. Bovendien wilde mijn boek uit (!) dus daar heb ik me mee ontspannen. Phoe, het was wel een emotionele dit keer. 'the love verb' van (ene mevr.) Green.

Tijd, kan je dat ook kopen? is hier een veel gehoorde uitspraak. En men vraagt zich soms ook af hoe het komt dat ik zo veel gedaan krijg...
Hier kan je een tip lezen hoe je van kleine momenten iets kan maken. Het is dan wel geen tijd kopen, maar als je het gratis kan krijgen is het toch veel beter?
Ik gebruik deze methode ook en krijg daardoor heel veel gedaan. Bijvoorbeeld ik kijk naar een tv programma (en dat komt nog maar zelden voor), dan zitten daar vaak ellenlange reclameblokken tussen. Daarin zit ik iets te doen. Snijd de mallen of lapjes voor een blok, en doe ze bij elkaar in een gripzakje. Zo kan je heel wat blokjes voorbereiden die dan 'panklaar' liggen voor het volgende snippertje tijd om ze in elkaar te zetten, wat dan zo gebeurd is. Als je maar niet op zoek hoeft naar wat te doen (kijk op je lijst, eerst gaan zitten bedenken wat je eens kan gaan doen kost ook tijd, dus doe dat 1 keer en schrijf het op), en alle materialen die je daarvoor nodig hebt, bewaar die bij elkaar in een opbergdoos, zodat je alles zo bijeen hebt.
Ik heb hele quilts gemaakt in de reclameblokken van bijvoorbeeld Grey's Anatomy (dat volg ik al een tijdje niet meer, waarom, kweenie, het is uit mijn ritme geraakt en nu weet ik niet eens meer wanneer ze het uitzenden). Het is echt het proberen waard. Het is zo fijn als je een pakketje met voorgeknipte stukjes hebt liggen en meteen kan gaan naaien zonder dat je nog alles moet voorbereiden, stofkeuzes moet maken enz. En het voelt zo lekker voldaan dat je in die verspilde tijd iets leuks hebt gedaan :-)


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zaterdag 20 november 2010

Sampler Zaterdag: Ohio Star

Even opzoeken waar ik gebleven was met het showen van mijn eigen uitvoering van de BBSQ. Dat kan heel gemakkelijk door in de rechterzijbalk even op Gratis BOM te klikken. En dan blijkt dat ik tot en met deel 4 (blokje 3) heb laten zien.

Het vierde blokje is de Ohio Star. 

Voor mij toch wel een echte klassieker, dus die 'moest' in mijn sampler. Ik vind het een leuk effect hoe de silhouet bloemen een beetje in de achtergrond verdwijnen, waardoor de ster wat minder 'hard' wordt.

Hier een plaatje zoals het blokje in het geheel zal worden geplaatst.
Ach, hij ligt nog een beetje apart, de ster. Dat komt omdat er nog twee blokjes tussen komen (en een niet gepatcht lapje). Maar dat zullen jullie in de komende weken op zaterdag zien :-)

Het middenstuk ziet er nog maar kaal uit hoor zo, zonder die applicaties. Ook daar komt nog verandering in!
Wil je dit blokje nog downloaden, dat kan via deze link. Het huidige blokje van november vind je hier. De overige blokjes zullen vanzelf nog een keer langs komen :-)


Groetjes,


Merel

vrijdag 19 november 2010

Speciale bies tutorial

Gisteren vertelde ik er al over, een bies met een special effect. een faux-piping of nep-piping zo u wilt. Ik las erover op dit blog: TLC Stitches. In het Engels dus en in inches. nu werk ik liever in centimeters en ik vond haar bies ook wel erg breed worden, dus ik ben even aan het rekenen gegaan.

Gebruik een naadtoeslag van 7,5 mm!

Zo ziet het er uit (op een proeflapje)

Je begint met twee stroken:

De strook die het small extra randje (in mijn voorbeeld rood) vormt is 4,25 cm breed en de strook die de 'gewone' bies vormt is 3,75 cm breed.

Naai eerst alle stroken van één kleur tot de totale lengte die je nodig hebt voor rondom de quilt, naai deze met schuine naden aan elkaar, zoals je dat standaard doet voor de franse bies-methode. (zie eventueel mijn website voor een tutorial). Naai nu de twee stroken over de hele lengte aan elkaar, maar zorg dat de dwarsnaden niet vlak bij elkaar zitten. Dit kun je  voorkomen door van de ene strook 55 cm af te knippen en die aan het andere eind er weer (met een schuine naad) aan te naaien, zo verspringen de naden mooi ten opzichte van elkaar.

Pers nu de naad naar één kant, volgens het bovengenoemde blog kan je door de naden naar de bredere stof te persen de 'piping' een opgevuld effect geven, maar mij lukte het niet om die netjes te persen (in de volgende stap), dus ik perste de naad naar de smalle strook (in het voorbeeld de groene):

Nu pers je de bies dubbel, met de goede kant naar buiten (net als bij een gewone Franse bies)
Het effect is dat er een smal strookje van de rode stof zichtbaar wordt (dit zal ongeveer 2,5 mm zijn).

Naai deze nu zoals je gewend bent op de quilt, maar let op! naai hem op de ACHTERKANT van je quiltsandwich! Naai de hoekjes zoals bij de normale Franse bies.

Nu de bies naar de voorkant persen (en eventueel spelden), de hoekjes mooi in verstek persen en vastnaaien, met de machine precies in de ditch, of de overgang tussen de twee stroken. Kijk op de foto waar de naald in de stof gaat.

Ik heb dit proefje met creme kleurig garen gedaan, zodat je de steekjes (een beetje) kan zien, maar gebruik hiervoor liever een garen in de kleur van de piping (in het voorbeeld rood).



Het stiksel komt op de achterkant precies naast de bies terecht (gebruik als ondergaren dus de kleur van de achterkant):

Als dit naadje niet zo naast de bies terecht komt, dan heb je waarschijnlijk een hele dikke vulling gebruikt, voeg dan aan beide strookbreedtes 2,5 mm toe. Gebruik je een hele dunne vulling en vind je het mooier als je biesje niet te breed is, dan kan je van beide strookbreedtes 2,5 mm afhalen! Even op een proefje (met de juiste dikte vulling) proberen hoe de naad op de achterkant uitkomt!

Ik liet hem gisteren al zien ,maar hier is het dollyquiltje nog een keer, waarop ik deze speciale bies heb gebruikt:


Ik vind het een geweldige methode om de bies er geheel machinaal aan te zetten, met ook nog eens extra effect :-)

Veel plezier met het uitproberen van deze techniek!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

donderdag 18 november 2010

Quiltathon

Gisteren was ik een dagje vrij! Twee vriendelijke dames hebben de winkel gedraaid (bedankt!) en ik mocht een dagje helemaal los. heerlijk is dat, zo midden in de week. En wat doe je als je zo'n extraatje krijgt? Nou lekker tutten!

Ik begon met niet al te vroeg opstaan, maar ik ben ook niet de halve dag in bed blijven liggen hè, dat is zonde. Eerst even mijn boek uitgelezen en toen opstaan, broodjes in de oven, mmm dat ruikt zo lekker, rustig ontbijten met kat op schoot en een potje thee. Even wat blogjes lezen, oh de inspiratie begon alweer te vloeien. (nu heb ik daar niet gauw een gebrek aan hoor, moet ik zeggen). Dan even gauw de stofzuiger een rondleiding geven (helaas, hij kan het nog steeds niet op zichzelf, LOL). En toen aan de gang!

Ik heb een lijst gemaakt, moet je weten, waarop de projecten waartoe ik me voorlopig moet beperken! Ja, niet lachen hoor, want er staan zo'n 16 werkstukken op :-)

Ik begon met het afwerken van een dolly quiltje van een tijdje geleden, A bird in the hand. Deze lag te wachten op z'n biesje, de stof daarvoor had ik net eventjes te goed opgeborgen, maar die kwam gisteren toch tevoorschijn. Een strook snijden voor de tunnel:

Ik snijd altijd tunnels van 20 cm breed, dan kan er een behoorlijke lat in. Maar hoe snijd je nu een strook van 20 als je liniaal maar 10 cm breed is? Nou met een tweede liniaal erbij. Op deze meet je door tot 20 cm, schuif dit liniaal langs het lange liniaal om de hele zijkant te controleren (zo kijk je of het lange liniaal recht ligt), zolang je de lange liniaal moet aanpassen steeds weer heen en weer schuiven met de kleine!

Zoals je ziet ben ik links en snijd zo aan de linkerkant langs het lange liniaal, als je rechts bent ligt het precies andersom!

goed het tunneltje is gesneden en genaaid, de biesjes gemaakt en er om gezet en tata: AFFO!


Op naar het volgende project:
Nog een dolly quilt die op z'n biesje ligt te wachten, weer een tunneltje gesneden en genaaid en biezen gesneden, dit keer wilde ik iets nieuws uitproberen dat ik van de week ergens op een blog gezien had. Dit heb ik op een proeflapje geprobeerd (en dat doe ik niet vaak, een proefje maken!):

Het quilten probeer ik wel zo nu en dan uit, en daar liggen dan ook altijd een paar kleine sandwiches voor klaar. Deze proef heb ik alweer een tijd geleden gedaan, maar die kleine proefsandwiches met quiltwerk gooi ik niet weg, die zijn voor allerlei dingen handig (al is het maar om in de kattenmand te gooien). Nu kon ik er mooi een gebruiken voor het proefje met de bies. Morgen zal ik een foto-tutorial schrijven hoe ik het gedaan heb en een verwijzing naar het blog waarop ik de informatie vond.


Tada, weer een affo! En kijk eens naar het lieve biesje!
Ik kreeg van Marianne (geen blog) nog een tip om de rand aan te passen: haal het stukje boom los uit de naad en leg het over de rand heen, zo steekt de boom langs het frame. Goed idee, maar alles is al vast en gequilt, sorry, ik heb er geen zin in om dat allemaal los te halen, nu staat de boom gewoon achter het kozijn, in plaats van ervoorlangs :-)

Toen was mijn ondergaren op, en ook de reserve spoeltjes waren allemaal leeg, dat bleken er tien te zijn :-)

Zo nu kan ik weer een tijdje voort! Ik gebruik bij al het naaiwerk toch altijd dezelfde kleur, dus een voorraadje spoeltjes daarvan is erg handig. Kijk ik heb ook een voorraadje donkerblauw.

Daarna mocht ik van mezelf een paar stroken toevoegen aan mijn zigzag quilttop. De blokjes rechts liggen nog los.

De stroken liggen dubbel op de bank, want het past natuurlijk voor geen meter, de top is 155 cm breed en ik weet nu even niet meer hoe lang, ik moet nog een paar rijen! Een heerlijk eenvoudige quilt met een zeer groots effect! Deze quilt werkt in allerlei soorten stofjes, maar ik zou wel redelijk grote prints gebruiken, denk ik. Hoewel, ik kan hem me ook wel voorstellen in effens... Een Babyquiltje in alle kleurtjes van de regenboog-pastel, of... oh, hou op! Hij kan gewoon altijd! En zo lekker gemakkelijk te maken!

Maar wat is dat eigenlijk voor een bult daar linksboven onder die quilt? Nou kijk maar:


Hee, joh, wat ben je allemaal aan het doen, mag ik niet gewoon mijn slaapje doen hier op de bank. Tse, 't moet ook niet gekker worden, ze gooit dat ding gewoon over me heen!
Na eindeloos veel foto's van Roos op het blog nu ook eens een plaatje van Thorgal, mijn andere kat :-)

En als laatste (ja ik had toch gezegd quiltathon?) heb ik ook nog wat steekjes met de hand gequilt:


Ik ben nu halverwege de tweede lange kant, nu hoeft het niet lang meer te duren, maar ja, dan moet ik hem wel zo nu en dan oppakken ;-)

Om 20.40u nog even gauw naar de supermarkt gehold (die gaat hier om 21.00u dicht). ik was helemaal de tijd vergeten. Is dat niet erg: een hele dag vrij en dan op het nippertje 's avonds vlak voor sluitingstijd de supermarkt in rennen?

Nog even een plaatje van mijn dollyquiltwandje, nu zijn ze echt af, behalve die rood/witte dan, die moet nog gesandwicht!


Ik heb een heerlijk dagje gehad! Bevalt goed, misschien neem ik nog wel eens een dagje vrij!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 16 november 2010

Dolly viert kerst

Het Dollyquiltje van deze keer is het kerstquiltje van de serie, maar ja kerst in Australië (waar de ontwerpster Sarah Fielke woont) ziet er heel anders uit dan hier (daar is het nu bijna zomer!). Bovendien kennen we het liedje waar dit ontwerp op gebasseerd is hier ook niet. Dus het 'kerst'quiltje hebben we maar neutraal gehouden.
Zo op de foto valt het wel heel erg op dat ik een stukje te veel van de rechterkant afsneed, waardoor nu de boom in de naad steekt :-(
Gelukkig valt het in het echt (op ware grootte zeg maar) veel minder op!
Ja, er moet nog een biesje om. Nu heb ik daar toevallig van de week een leuke tutorial over gezien, met een nep piping, en die wilde ik graag op deze uitproberen, maar ja daar was ik dus net niet meer aan toegekomen.
Zodra ik hem in centimeters heb uitgevogeld zal ik het jullie laten zien, OK?


Dit is de voortgang van de Red Squares die ik tussendoor naai. Ik heb een stapeltje lapjes klaarliggen om te naaien naast de machine, en als er een setje genaaid is stapel ik ze op de machine, past precies op de kop.


Zo ziet dat stapeltje eruit als ze open geperst zijn. Het lijkt niet veel, maar zo tussendoor wordt er toch telkens wat aan toegevoegd.

Ik heb de grote bloem waar ik van de week een stukje van liet zien nu af, nu nog een paar in andere maten maken.
Dan ga ik ze schikken op de ondergrond en het uiteindelijke ontwerp maken. Het is wel fijn hoor om aan die bloem te werken, vandaag heb ik het bladertapijt uit de tuin verwijderd, gelukkig zit er niet meer zo veel aan de bomen, dus ik hoop dat het hiermee wel gedaan is. Het is niet mijn meest favoriete klusje. Gelukkig was het wel mooi weer ervoor. Ik moet nodig even wat van die winterharde viooltjes gaan halen voor nog wat fleurigs in beeld.

Nou ja verder heb ik mij natuurlijk weer bezig gehouden met het never ending HH en het lezen van een boek. Het boek is dit keer: How to kill your husband van Kathy Lette. Het is wel grappig, maar je moet er wel een beetje tegen kunnen, het staat vol met stand-up-comedianeske oneliners en is een beetje cliché, maar het leest wel lekker weg. Mij benieuwen hoe het afloopt, het kan nog alle kanten op.

Oh ja, ik kwam er achter dat ik er helemaal niet aan gedacht heb om maandelijks het nieuwe blokje van het Samplerpatroon dat ik op de website publiceer te laten zien. Het is ook alweer zo lang geleden dat ik hem ontwierp :-) Nu, om dat een beetje goed te maken/in te halen heb ik besloten om vanaf nu Sampler Zaterdag te houden, waarin ik de blokjes beetje bij beetje laat zien! Ik zal er de link bij zetten naar de pagina waar de blokjes nog te downloaden zijn, dus houd de zaterdagen in de gaten!

Groetjes, 


Merel

zondag 14 november 2010

Met vrouwen gooien voor gevorderden

Of een gevalletje: 'do not try this at home BIG time!'
Kan je raden waar ik ben geweest?


Er was iemand verkleed als discobal.
Er was iemand verkleed als bananenboom.
Een Indiaan.
Een salamander, inclusief de pas-op-ik-ben-hartstikke-giftig-kleurtjes. Dat ook in het donker hele leuke effecten gaf.
En nog veel meer, er was live muziek, dans, theater, een geweldige lichtshow en acrobatiek...

Oh, ja en Darwin kwam ook regelmatig langs...

Weet je het al?

Nee?

Zal ik het dan maar zeggen dan?

OK, ik was bij de voorstelling Totem.
Van Cirque du soleil!

Geweldig (als altijd), enige nadeel het lijkt zo kort. Het magische sfeertje, de kostuums en make up, de acts. En oh ja de miniklapstoeltjes waar je een fortuin voor betaald (echt krap, echt veel). Maar ja, het is het waard. Evenals het terugkopen van je auto aan het eind van de voorstelling (alweer een fortuin).

Heerlijk.

Ik was eigenlijk van plan om dit blogje aan te kleden met wat foto's van en een link naar de site van Cirque, maar die website wil niet laden. Dus je moet het zelf maar even intikken, zou ik zeggen: www.cirquedusoleil.com (en hopen dattie het dan wel doet). Ik weet niet precies waar het staat op die site, maar ik kon een tijdje geleden een (hele korte, maar wel gave) preview zien van deze show.

Ik vind het een aanrader, deze show, hoewel de verhaallijn dit keer wat dun was, dat heb ik wel eens beter gezien, maar evengoed.

Morgen een blogje over de nieuwste dolly quilt en sorry sorry, ik ben vergeten om foto's van de bijeenkomst van afgelopen zaterdag te maken! Misschien moet ik de deelnemers maar vragen of ze volgende keer alle quiltjes tot nu toe eens meenemen, dat worden volle foto's! Het gaat best wel al hard, dit was alweer de zesde!

Phoe, vandaag natuurlijk op het puntje van mijn stoel de Formule 1 zitten kijken, de laatste wedstrijd van het seizoen en nog 4 kanshebbers voor de titel. Superspannend. Helaas had mijn favoriet Mark Webber gisteren de kwalificatie verknoeid en had ik daardoor niet veel hoop meer voor hem (en inderdaad), maar een enorm slechte tactische beslissing hield Ferrari met Alonso ook uit het strijdgewoel en daardoor kon de outsider Seb Vettel er met het spreekwoordelijke been vandoor(waar twee honden vechten om een been gaat de derde ermee heen, nou vandaag gold dat zéker). Hij is vandaag met z'n 23 jaar de jongste F1 Wereldkampioen ooit geworden! Nou ja als Mark het dan niet mocht zijn en ach Lewis Hamilton had alleen nog een rekenkundige kans, dan liever Seb als Alonso als regerend wereldkampioen. Enige nadeel, nu moeten we 3 maanden zonder, WAAH. Jammer, en oh wat zal ik een quilttijd overhouden....

14 maart is de eerste wedstrijd weer, nog 118 dagen, lees ik op de site van RTL. Nou ja aftellen dan maar :-) Al is het maar afwachten of er ooit nog een seizoen komt waarin het zo spannend is met zoveel kanshebbers voor de titel, het was me het seizoen wel, dit jaar!

(en nog steeds een fotoloos blogje, morgen maak ik het goed, OK?)

Groetjes, 


Merel 

woensdag 10 november 2010

Mrs. Orderly

Zo, eindelijk even de tijd nemen om de voortgang van het Dresdenplate/bloemen werkje te laten zien. Ik werk met een wig-liniaal (wedge ruler) de 'easy dresden'.
Het is erg leuk spelen met deze liniaal, jullie zullen het herkennen in het dolly quiltje dat ik zaterdag zal laten zien. (die is ook bijna af, ik moet alleen nog wat vilten accentjes er op naaien).
Dresden plate/bloemen:
Eerst snijd je uit een strook van een zelf gekozen breedte (ik koos 30 cm, voor een héél grote bloem) met de liniaal de wigvormen (de sterrenstof).

Dan naai je de korte kanten op elkaar (zie de vorm die boven de sterrenstof wig ligt). Vouw de wigvorm in de lengte dubbel en naai de korte kant. Volgens het voorbeeld in de verpakking doe je dit alleen bij de brede kant, je appliceert dan op het centrum een cirkel. Ik naaide hier ook de korte kant dicht zoals ik deed bij de bovenkant.


Dan de puntjes keren en met het bijgeleverde bamboestokje de puntjes uitduwen to ze scherp zijn (natuurlijk niet door de stof heen prikken)
De puntjes persen, zorg ervoor dat de naad haaks op de draadrichting ligt, dan komt het puntje mooi in het midden uit. (je kan eventueel de middenlijn van de wig erin persen om het netjes uit te mikken)


en de 'stropdasjes' aan elkaar gaan naaien, begin een paar steekjes vanaf de hoek en naai achteruit richting de hoek. Niet te ver, want je wilt niet dat je een steekje te ver doet en de draad zichtbaar wordt, je hoeft niet helemaal naar het eind, je mag er best een steekje vandaan blijven, dan in de normale richting de hele naad doen en bij het eind (of een steekje voor het eind) weer een paar steekjes terug.

Als je goed kijkt kan je nog net zien waar de begindraad zit, een paar steekjes vanaf de hoek.

Per vijf vormen ze een kwartcirkel (dit zijn er 6).

Mijne wordt dus heel groot (doorsnede van 65 cm van puntje tot puntje), maar je kan ze ook heel klein maken, net met welke strookbreedte je begint. Ook mini zijn ze heel leuk en het effect is hetzelfde.

En het centrum is ook meteen afgewerkt, als je ook daar de puntjes verwerkt zoals de buitenpunten.

Je kunt deze zo appliceren, maar als je er een ander stofje achter plaatst krijg je weer een heel ander effect. Natuurlijk moet ik eerst nog even de cirkel afmaken, maar dat laat ik later nog wel eens zien. Ik heb namelijk nog een plannetje.....

Het is een vrij simpel trucje waarmee je een heel leuk effect kunt bereiken. En ik heb binnenkort een paar prachtige bloemen hangen om de winterblues te verdrijven :-)

Tussendoor naai ik nog steeds de leader ender lapjes en heb ik besloten om een extra rij toe te voegen aan de zig-zag in batik waar ik een maand geleden aan begon. Maar ik vergeet steeds om een lapje mee te nemen, suf hè, nu kan ik niet door, want ik wil hem invoegen waar ik nu ben.

Dan loop ik vreselijk te dralen om de log cabin door te quilten, jaha, want dan moet ik die hele machine ombouwen (ahum, even het voetje vervangen, dat is één tel werk) en natuurlijk een ander garen erop zetten, en als ik dan weer even wat wil patchen moet het weer hélemáál terug, pfoe, nou, zucht... of te wel: ik loop te trutten. Het is zelfs zo erg dat ik al loop te overwegen om mijn 2e machine uit de winkel mee naar huis te nemen zodat ik die voor het patchen kan gebruiken terwijl ik de LC quilt. Och, ik kan natuurlijk ook weer even Blizzie (mijn Featherweight) op tafel zetten, poe poe, wat een luxeproblemen heb ik weer. Maar het (opgeblazen) ombouwprobleem is in ieder geval opgelost :-) Tijd om Blizzie weer eens uit zijn kistje te halen.

wordt vervolgd,

Groetjes, 


Merel