maandag 31 januari 2011

Grote lappen

Grote lappen, nodig voor de achterkant...

... van de Flying geese, bijvoorbeeld. Even dichterbij kijken:

MMM, jummie, een verrukkelijke batik, en deze voelt ook nog eens heel zacht, dus perfect voor de achterkant van een slaapquilt.

Kijk zo ligt de voorkant erbij na het sandwichen. Ligt het nou aan mij of ziet hij er nu al zachter en volumineuzer uit? (dat kan je vast niet zien op de foto, maar in het echt, ondanks dat er nog geen quiltsteekje in zit, zie je verschil).
Even serieus aandacht besteden aan de rechte lijnen, en plakken maar! Ik gebruik altijd, naar grote tevredenheid spraylijm (505) voor het sandwichen.

Ook de kitties is op z'n vulling geplakt, nu nog even een achterkant maken en toevoegen, maar zo is de top toch al een stuk stabieler, en kan ik hem rustig meenemen en showen! (op Vijfhuizen eind volgende week bijvoorbeeld! Komen jullie ook?)


In de sandwich van de flying geese zit een Tuscany Silk van Hobbs, een heerlijke zachte en lichte luchtige vulling. Hij quilt als een wolkje en geeft veel warmte.

In de kitties zit een cotton/silk mengsel van Mountain Mist genaamd Cotton Blossom, deze ga ik voor het eerst proberen, het goede van twee fijne natuurlijke materialen samengevoegd in een mooie dunne batting, ik ben benieuwd. Hij voelt mooi zacht en heerlijk soepel.

Quilten doe je traditioneel in de winter, nou kijk maar eens naar mijn to do mand, mijn winter is goed gevuld:

En dan zit de log cabin, waar ik nu mee bezig ben om te quilten er nog niet eens bij!
Ha, wat vinden jullie eigenlijk van mijn nieuwe wasmand?

Groetjes, 


Merel 

Toppie, toppie

Oef, wat een kleffe titel, maar je ziet zo wel waarom, LOL.

Het was een druk weekend, en eigenlijk begon dat vrijdagavond al met de Noord-Bee, heerlijk zitten werken aan de volgende Dolly, dat is allemaal handwerk, dus een fijn klusje om mee te nemen op de bee. Zaterdag natuurlijk gewoon de hele dag gewerkt, en 's avonds mijn broers verjaardag gevierd. Zondag mocht ik de hele dag naaien stond op het plan, nu ik heb ook een paar uurtjes gelezen hoor.

Eerst 4 blokjes gemaakt voor de blokjeslotto van ons online-kletsgroepje:

Dat was nog best even zoeken naar scraps die groot genoeg waren om deze blokjes uit te halen, mijn scraps zijn (blijkbaar) meestal kleiner dan 2,5 inch.
Daarna begon het echte werk :-)
Eerst naaide ik eindelijk(!) de laatste stroken van de Flying geese aan elkaar. Stom is dat, als ik weet dat ik toch niet kan doorquilten (omdat er nog een andere quilt in de quiltfase is), maak ik dus ook niet even die top af. Maar nu dus wel, want ik ga vandaag even de grote vloer van een vriend misbruiken :-)


En ook de top van de kitties is af! Twee quilts tegelijk sandwichen is het plan, alleen kom ik stof tekort voor de achterkant (ik had er nog niet heel goed over nagedacht), want ik wil wat stroken van de stoffen van de voorkant gebruiken. 

Eerst heb ik driehoekjes gemaakt die ik als losse flapjes over de poezenprint-rand wil laten vallen, zodat het grote vierkant op punt wel helemaal doorloopt gelijk het originele patroon:
De driehoeken van het originele patroon dubbel leggen, langs de randen van de haakse hoek naaien, keren en ...

... in de naad mee stikken. Ik stik ze met een smaller naadje vast, daarna kan ik de lange strook van de border zonder problemen eroverheen stikken.

Want ik wilde natuurlijk wel de plaatjes border gebruiken en er niet in hoeven snijden. Als laatste heb ik een border gemaakt die aan de zijkanten de zelfde breedte is al in het patroon opgegeven, boven en onder maakte ik hem iets breder. In deze stroken heb ik ook zo'n driehoekje opgenomen in het midden. Het is een leuke link naar het midden, en een mooie manier om border-stroken met een naad te maken, de naad is een extra toevoeging aan het ontwerp geworden. (als ik de foto draai, word ik er zeeziek van, dus ik laat hem maar even op z'n kant)

Je ziet de flapjes nog los hangen (de achterkant van de flapjes is groen), ik denk dat ik die pas vast zet (met een paar steekjes alleen op het puntje) als het quiltwerk klaar is. Misschien zet ik ze wel helemaal niet vast, eerst maar eens kijken of ze netjes vlak blijven liggen, na het quilten.
Zo nu op naar het sandwichen. En ja, ook nog een paar steekjes aan de dolly naaien, als het lukt!

Nu is het nog een mooie platte stapel, straks is het een wasmand vol!

Zie je 2xtop af, dus toppie, toppie :-)
Groetjes, 


Merel

donderdag 27 januari 2011

De schietschijf :-)

Officieel heet het quiltje Wagon wheels, maar in mijn hoofd noem ik hem steeds maar schietschijf :-). Hij is natuurlijk al af, maar ik had nog een tip over het proces. Nu ik met de volgende dolly bezig ben, waarover ik lekker nog niks wil vertellen, kan ik mooi vertellen over de vorige :-)

Toen ik de cirkel af had moest hij worden geappliceerd op de achtergrond. Daarvoor eerst de naadjes naar achteren persen en kijk nou toch eens:

... wat een mazzel, hij past precies in de cirkel die op mijn strijkmat staat, dus ik kan de naadjes heel precies langs het lijntje vouwen. zo wordt de cirkel vanzelf heel mooi strak!

Mijn cirkel was eerst niet helemaal plat, en dat kwam doordat ik de naadjes niet allemaal helemaal precies had genaaid. Dat heb ik zo opgelost:

zie je het rechtsboven? Een stukje van de naadjes zijn dubbel genaaid, en nu wel op de juiste naadafstand! Als je de naadjes open strijkt, moet je  wel even het eerste naadje lostornen. Laat een stukje van de nieuwe naad gelijklopen met de oude naad om die draad af te hechten!
En oh, zelfs als je alleen kleine stukjes naadtoeslag ziet, zijn die jaren-dertig-stofjes om op te vreten, toch?

Nadat ik de cirkel op de sandwich heb geappliceerd (dus niet eerst op de top en dan pas sandwichen, maar appliceren na het sandwichen) , heb ik de cirkel een aantal keren geëchood (raar woord) met quiltlijnen (machinaal). Je ziet het eerste stiksel, dat is een lichte zig-zag, om de cirkel te appliceren en dan een paar ringen quiltwerk:

Als je nou niet steeds met begin en eind draadjes (die je dan weer goed moet vasthouden en zorgen dat je er niet overheen naait enzo) wilt zitten, knip dan de draad niet los. Ik schoof de naaimachine zo'n 12 cm vooruit en dan meteen weer verder quilten. Als ik later de draad tussen de twee cirkels doorknip, heb ik 2x een stukje van ongeveer 6 cm om weg te steken (eerst knopen en dan wegsteken in de vulling).


Als ik nadat een cirkel klaar is de quilt onder de naaimachine weghaal en de draad ga afhechten moet ik steeds de begindraadjes goed vasthouden enzo, oftewel: gedoe. Nu kan ik meteen doorquilten zonder me druk te maken over de losse eindjes, die knip il later wel los, en dan steek ik ze gelijk weg.

Vanavond weer verder met de volgende dolly, handappliceren, netjes en precies, maar ik heb ontdekt dat ik er heel rustig van word. Appliceren is zeg maar het nieuwe yoga ,LOL! (well, it works for me!)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

woensdag 26 januari 2011

Geweldige dag

Zoals jullie al hadden ontdekt was gisteren Sarah Fielke uit Australië hier in de winkel om een workshop te geven. We hebben er een gezellige dag van gemaakt met zoemende (en stampende) machines een lekkere lunch en een show-and-tell van Sarah voor ons én van ons voor Sarah! En ook nog een gastblogje van Sarah. Ze vertelde dat er een nieuw boek van haar uit komt (in april in Australië en in Nederland (helaas) een paar maanden later) waaruit ze een paar quiltjes liet zien.
Zoals deze:


... en deze:

... en ook dat lieve paarse quiltje met die blaadjes die ik gisteren al liet zien. Het is een boek waarin dollyquiltjes worden gecombineerd met grote quilts. Je kan zeg maar proefdraaien met het dollyquiltje en als de techniek je bevalt, dan maak je de grote erbij. Leuk concept! (en de sneak-preview die ik kreeg is om van te watertanden)

De blokjes die wij maakten (uit haar nieuwe boek, hi hi), zijn ook al in het blogje van gisteren te zien. Het voorbeeld (niet afgebeeld) is met lichte achtergrond en een aantal van ons koos voor een donkere achtergrond. Dat is altijd heel leuk om te zien hoe anders het dan wordt. Toen ik mijn achtergrondstof-keuze liet zien (die blauwe sterrenhemel) zei Sarah meteen: oh ik ben heel benieuwd hoe het effect daarvan wordt.

Na de workshop en show and tell heb ik even met Sarah een stukje over de grachten gewandeld, voordat ik haar met de auto naar het hotel bracht. Een weekje in Nederland is ze geweest, geen tijd om over je jetlag heen te komen voordat ze weer minstens 24 uur onderweg moet om thuis te komen. Bedankt Sarah voor de geweldige ervaring! Hopelijk heb je volgende keer meer tijd om Amsterdam te bekijken :-)

Ik moest maandag natuurlijk voor de show-and-tell nog wel even mijn eigen dolly van afgelopen maand afmaken (alleen nog even biezen), dus bij dezen:

Leuk gequilt is ie, hè? Ik had er eerst geen idee voor hoe te quilten, maar door een tip van een van de cursisten kwam ik op het idee om met verschillende afstanden tussen de ringen te gaan echo quilten.


Ook heb ik eindelijk de randjes om deze gezet, zodat ik die ook kon laten zien:



Morgen laat ik zien hoe je gemakkelijk de draaduiteinden onder controle houdt bij het quilten van de cirkels zoals op het quiltje hierboven.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 25 januari 2011

Hello Amsterdam

Wow, I'm guest blogging! You will realise in a moment that this is not Merel... I am here in Amsterdam giving a workshop for Birdblocks today. It's been a wonderful morning - Merel gave us beautiful food and the ladies brought some show and tell with them.

I have been so inspired seeing all their work on the Dolly Quilt Program and meeting all of Merels friends and students. You have all been very busy with dollies!

Everyone has done a great job getting their blocks together, although some were quicker than others... probably due to the amount of chatting on one end of the table!!

Thank you Merel for hosting the class and for making me feel so welcome in Holland. Maybe I will see you all next time I visit :)

Sarah Fielke xx

translation/vertaling:
 
Wow ik mag een gastblog schrijven. Je zult zo wel ontdekken dat dit Merel niet is... Ik ben hier vandaag in Amsterdam om een workshop te doen voor Birdblocks. Het is een geweldige ochtend - Merel heeft een mooie lunch verzorgd en de dames hadden ook nog wat show and tell meegenomen.

Ik ben erg geïnspireerd door het zien van al hun werk binnen het Dolly Quilt Programma en het ontmoeten van al Merels vrienden en cursisten. Jullie zijn allemaal druk bezig geweest met de Dollies!

Iedereen heeft zijn best gedaan met haar blokken (voor de workshop) sommigen waren sneller dan anderen... zou dat komen door het kletsen aan één kant van de tafel!!

Dank je wel Merel voor het organiseren van de workshop en voor het warme welkom in Holland. Wellicht zie ik jullie allemaal weer tijdens mijn volgende bezoek :)

Sarah Fielke xx

Druk weekend

Het was een lekker volgepland weekend. Zondag de hele dag bij de groothandel doorgebracht met Marion. We hebben spulletjes uitgezocht, nieuwe stofjes besteld en ook nog 2 workshops gedaan. Helaas was ik mijn camera vergeten uit de winkel mee te nemen, dus voor plaatjes moet je bij Marion zijn. (nu nog niet, maar misschien komt het nog, LOL).

De eerste workshop was van Sarah Fielke, waarin we bezig zijn geweest met de laatste dollyquilt van onze serie (die van mei dus). De foto's daarvan ga ik daarom nog even niet laten zien :-)

En daarna mochten we een kartonnen doosje maken en leuk met stofjes bekleden. In 2 uurtjes krijg je hem niet af (dat was ook niet de planning), maar hebben we wel alle handelingen een keer gedaan, een bakje, een deksel en de rug. Het is een doosje dat helemaal kan openvouwen.
Hier het tussenresultaat:
 
Het is nu nog niet bij de groothandel verkrijgbaar, maar zodra ik het kan bestellen, krijgen we ook wat van deze kartonnage dozen in de winkel.


Zondag moest ik natuurlijk even het HH bijwerken, maar ik heb ook nog een ritje langs de winkel gemaakt om de spulletjes voor vandaag alvast te brengen, ik heb mijn featherweightjes meegenomen, om op de workshop die Sarah Fielke vandaag in mijn winkel geeft te gebruiken. En een tas met quiltjes voor de show and tell. 

En in die tas zitten twee quiltjes waaraan ik gisteren gewerkt heb en waarvan ik dus geen foto kon maken :-( Die komen nog hoor, wees gerust. Ik heb de schietschijf afgemaakt en de top van dat kleine quiltje met donkerbruin. Ach, ik laat ze morgen wel zien.

En ik heb eindelijk de vier punten aan de kittie quilt gezet. Twee moest ik nog maken, dus nu is de top weer vierkant. Hij was in een tussenstadium langs de kanten schuin van draad. Jullie vroegen waarom ik dat zo gedaan had? Nou zo stond het in het patroon... Maar aangezien het een tussenfase is kan het volgens mij weinig kwaad, als je dan maar niet heel heftig gaat strijken of hem op een paar spelden ophangt, of er aan gaat trekken ofzo.

Zo is hij nu:


Volgens het patroon komt er nu nog een smalle rand omheen en is hij klaar, maar ik wil hem graag groter maken, dus ik ga nu het patroon verlaten. Eerst voeg ik onder en boven een strook randstof toe. En ik kijk nog even of ik ook aan de zijkanten een smaller randje toevoeg. Daarna zet ik de 'voorgeschreven' rand eraan. Ik doe een trucje om de driehoekjes die het grote vierkant op de punt completeren in te voegen, maar dat laat ik wel zien als ik er aan bezig ben!
 
Zo, dan ga ik me nu opmaken voor de workshop :-) Jippie!

Groetjes, 


Merel

zaterdag 22 januari 2011

Pirates..... en duimpjes

Het is niet altijd makkelijk om leuke stoffen voor jongens te vinden, maar toen ik deze zag wist ik het wel: gauw bestellen. Welke jongen droomt er nu niet van om een stoere piraat te zijn en schatten te vinden op deze eilandjes?
 

En dan kan je er in onze blogosfeer bijna niet meer omheen, er heerst een virus dat wild om zich heen grijpt: het vingerhoedjes virus :-)
Katrien heeft het, Hilde en Inge en bij Ingrid is het allemaal gestart. En er zijn er nog véél meer besmet!

... en ja, ik dus ook. Ik heb al jaren een wens om een quilt te maken met een 'vingerhoedjes'-mal. Hoewel mijn mal net even anders is dan die hele kleine die de meeste dames gebruiken. (ik moet natuurlijk wel een beetje anders hè). Een foto in een boek (dat helaas niet meer verkrijgbaar is) was de inspiratie om hem in overhemdstofjes te gaan maken. Deze stofjes kocht ik een paar jaar geleden op de tentoonstelling in Birmingham. En ik voeg er zo hier en daar een stukje aan toe. (helaas heb ik niet een man met een overschot aan wat oudere overhemden, maar het komt wel goed hoor)


Je ziet er ook de mal al bij liggen.


Ik heb 2 (dezelfde) mallen gemaakt en ze onder een liniaal geplakt met afplaktape. Op deze manier kan ik de schuine zijden, zowel links als rechts gemakkelijk uit de stroken snijden. (de stroken zijn bij mij al op de juiste hoogtemaat). De eindstukjes die breed genoeg zijn bewaar ik natuurlijk ook voor de begin en eindstukjes van de rijen!

Kijk ik heb al een hele berg duimpjes gesneden.

Ik noem ze duimpjes, omdat de mal wat groter en vooral langer is dan die van de vingerhoedjes. Een traditionele naam voor deze vorm is Tumbler, en ik vind het leuk om er ook nog een kleine link naar de vingerhoed in te verwerken, dus is het duimpjes of THumbles geworden (een samentrekking van tumbler en thumb)



Met de paperpiecing techniek krijg ik het mooi strak, dus een patroon getekend en voila, de eerste duimpjes zitten op de rij:

Stoer wordt ie hè? Een echte overhemdquilt.
Als ik het zo zie mis ik wat roodtinten, dus ik zal de komende tijd op jacht gaan naar wat overhemdlapjes met wat meer rood erin.

Het wordt een druk weekend met een bezoek aan de open dagen van de groothandel en de voorbereidingen voor het bezoek dan Sarah Fielke dinsdag aan onze winkel brengt! Ik hoop echter dat ik ook nog wat steekjes zal doen. Stiekem ben ik natuurlijk al wel bezig met de volgende dollyquilt, het resultaat daarvan zien jullie over twee weken!



Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 18 januari 2011

Slow

Dit weekend ging alles langzaam. Ik heb zondag voornamelijk een beetje zitten surfen en tutten en toen ik echt wat wilde gaan doen kwam Roos aandacht vragen. en ze had gelijk, want ik had vorige week bar weinig tijd voor de katten gehad. dus heb ik mij op de bank geïnstalleerd met een boek, een pot thee, snoepjes en een cd-tje op de achtergrond. Ik zat nog niet of ze zat al op schoot en ze is de hele avond blijven zitten. MMM, heerlijke relax-momenten zijn dat. Wist je dat je bloeddruk omlaag gaat van het spinnen van een kat?

Maar ja, zondag dus niets quilterigs gedaan. Maandag stond allerlei werk op de planning in de categorie elektra en water en kasten bouwen (en eerst kopen, nee dit keer geen IKEA) (om van het HH maar te zwijgen). Dus voor ik goed en wel zat was het 9 uur 's avonds. Tijdens het klussen kon ik weinig toevoegen dus heb ik de minuutjes maar nuttig besteed door achterop een quiltje een tunnel vast te zetten met de hand. Ik kon nl. ook de machine even niet gebruiken.

Je kan nog net de saaie crème achterkant op mijn schoot zien liggen, en mijn tafel die is overgenomen doorwerkmansspul :-)
(Hee, Job dank je wel hè, voor mijn mooie lichtknopje en gemakkelijk te openen kraan! en alle andere klusjes die je afgelopen tijd voor me deed!)

Dit had ik zondag nog wel even gedaan:

Het eerste blokje van de BLOM Sampler afgemaakt.

Gisteravond nog twee hoekpunten van de Kitties quilt gemaakt, ik had graag alle 4 de hoeken af gehad, maar ja, soms moet je gewoon rustig aan doen in je weekend :-)

De diagonaal gaat wel doorlopen hoor, in de rand komen nog driehoekjes!

En Roos is ook op deze top alweer helemaal Flieft (of zou ze toch die plaatjes herkennen?):








Dus als je straks kleine haaltjes ziet in mijn top, dan weet je waar het van komt: Katteliefde :-)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zaterdag 15 januari 2011

BLOM deel 1

Hè hè, het is eindelijk de 15e! Hebben jullie zitten smachten?

Dan zal ik nu eindelijk iets laten zien. Je hebt al kunnen lezen dat ik deze quilt niet in EQ kon tekenen, daarom is de lay-out op de ouderwetse manier met een liniaaltje en potlood getekend. De losse blokjes heb ik natuurlijk wel voor jullie in EQ uitgewerkt, dus daarvan krijg je de bekende patroondeeltjes gewoon zoals je gewend bent.

Het ontwerp van deze quilt is een product van allerlei quilts waar ik de laatste tijd mee bezig ben geweest, allereerst natuurlijk de dollyquilts, die waren maatbepalend. En dan de ZigZag die ik afgelopen najaar heb gemaakt, die heeft de lay-out bepaald, leuk hè!

Dit is een plaatje van de lay-out, je bepaalt aan het eind zelf welk blokje je waar wilt plaatsen:

Het samplerquiltje wordt 40x55 cm. De benodigde stof is daarom niet echt te bepalen, er zal vaak meer stof in de naadjes verdwijnen dan in het zicht blijven.

De sashing driehoeken zullen de band vormen die rond alle blokjes zigzagt, dit wordt dus een opvallende strook.
Kies voor de sashing driehoeken 1 stof (met een printje zonder duidelijke richting), hiervan heb je 80 driehoeken nodig, die je snijdt uit 40 vierkanten van 7,5x7,5 cm (1x over de diagonaal snijden).  Je vind een mal op de patroonpagina. Voor deze sashing driehoeken heb je 3 stroken van 110 cm nodig van 7,5 cm breed. Dus 22,5 cm van stofbreedte. Bepaal zelf hoeveel extra je wilt rekenen voor eventuele foutjes.

Een alternatieve lay-out die iets minder overheersend is kan je vinden op de patroonpagina. Zelf vind ik het juist leuk om de setting te laten spreken, daarom worden het kleine, relatief simpele blokjes.

Het eerste blokje is een klosje geworden:


De blokjes worden 7x7 cm.
Zelf ga ik alle blokjes maken in blauwtinten, mijn sashingdriehoeken worden rood.


De strookjes van het vierkantje deed ik met de paperpiecing techniek. De 4 aansluitende delen naai je eerst precies van puntje tot puntje aan het middenvierkantje vast, daarna naai je de naadjes daartussen netjes vanuit het puntje. Als je blokje klaar is naai je aan alle kanten een grote driehoek, het blokje komt dan op de punt te staan.


(nog even netjes knippen)
Ik was gisteravond (hoezo laatste moment? Ik was nog steeds aan het dubben of ik hem wel of niet zelf ging maken, en ik ging natuurlijk toch voor de bijl) natuurlijk vergeten de rode stof voor de settingdriehoeken mee te nemen (en als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb, dan kan ik alternatieven gaan zoeken, maar dat helpt niet, ik wil gewoon die éne rode...), dus die houden jullie nog even te goed.

Hier kun je de mallen downloaden.

Ach, en één zo'n blokje is natuurlijk zo gemaakt, zeker zo'n kleintje van 7 cm. Heb je de smaak te pakken, dan maak je toch meteen een heel quiltje (37x51 cm):

Ook leuk met allemaal verschillende kleuren klosjes! De tussenliggende lapjes zijn natuurlijk ook 7 cm, dus snijd daarvoor lapjes van 8,5x8,5 cm. Voor dit quiltje heb je 18 klosjesblokjes nodig en 17 tussenlapjes. Van de stof voor de tussenblokjes heb je 2 stroken van 8,5x110 cm nodig, dus 17 cm van stofbreedte. Bepaal zelf hoeveel extra je wilt rekenen voor foutjes.


Het volgende blokje, met ook weer een extra quiltje waarin dat blokje de hoofdrol speelt, wordt op 15 februari gepubliceerd!


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

donderdag 13 januari 2011

Het digitale tijdperk

Ik ben gisteravond druk bezig geweest met het ontwerpen en uitwerken van de BLOM die op 15 januari de lucht in gaat! Het zat al helemaal in mijn hoofd hoor, ik moest hem alleen nog even netjes uitwerken en in de computer tekenen, dacht ik. Maar mijn ontwerp laat zich niet zo makkelijk (zeg maar niet) in EQ (Electric Quilter, ik heb nummer 6) tekenen. Tsja, zo leuk 'anders' is het ontwerp zeg maar, het past gewoon niet in een van de basismodellen in EQ. (en voor de kenners, het is ook niet netjes te tekenen in custom set)

Dus....
 
... doen we het op de oude vertrouwde manier. Het resultaat zullen jullie zaterdag zien :-)

Dat is dus het probleem als je in je opleiding hebt genoten van een prachting CAD programma (Computer Aided Drafting) waarmee 'alles' kon en je nu alleen maar de beschikking hebt over een op maat gemaakt programma voor het tekenen van quilts. Het EQ programma is echt heel goed en uitgebreid, maar ik ben een heel andere manier van tekenen/ontwerpen gewend. En als ik dan het idee heb dat als ik het met de hand doe het sneller is dan uitvogelen in EQ en er dan uiteindelijk toch niet helemaal tevreden mee zijn. Dan pak ik mijn schetsboek en ben weer helemaal happy met een potlood en een liniaaltje!

Een tipje van de sluier? OK: het worden blokjes van 7 cm! En daarom houd ik de blokjes vrij simpel. Met een (vind ik zelf) geweldige setting. Het quiltje wordt zoals ik hem teken 40x55 cm. Een alternatief wordt gegeven voor 40x45 cm (dan laat je wat randstukken weg). Je zou kunnen overwegen om alles 4x zo groot te maken en dan heb je een quilt van 160x220 cm, een mooie 1- persoons. Tot zaterdag!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 11 januari 2011

Het verhaal gaat verder...



Even je hoofd een stukje naar links op z'n kant, want rechtop past hij niet meer op de foto. Ja wel als ik hem buiten ophang natuurlijk, maar dat wil niet zo met één puntje aan de lijn en dan mooi vlak blijven hangen :-)
Bovendien is nu bijna de gehele buitenkant schuin van draad, dus ik ga er even niet te veel gekke dingen mee uithalen!

Daar ging dit aan vooraf:

(oef al mijn pepmiddelen in beeld...) (ja thee en ijsthee, sterker hoeft bij mij niet... hoewel het sterkste middel (chocolade) staat er niet op, dat lag natuurlijk wel in de buurt :-) )

... en dat is als het klaar is dan zo:


Ik vind het wel leuk bij deze quilt dat je echt moet zoeken waar de grote naden dan lopen, hoe of het in elkaar gaat. 
Nu nog 'even' de vier grote driehoeken maken waarin nog vier stukjes met afbeeldingen komen, en dan is de originele top af.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zondag 9 januari 2011

De buit

Vandaag een heerlijk dagje gehad! Samen met Marion en Margot (geen blog) naar het Quilterspalet in Den Haag gereden. Eerst al heel gezellig in de auto zitten kletsen (nee, ik had niet eens een werkje mee!) en toen...

Wow, wat een mooie ruimte zeg! Ik ga het gewoon zeggen: Ik ben wel een beetje jaloers! De winkelruimte zelf al met allerlei leuke hoekjes een koffietafel bij de boeken en noem maar op, en dan in een gang een rij deuren met een prachtig toilet, een mooie diepe dweilkast met opbergmogelijkheden, een opberghok, waar ik mijn bed wel in zou willen zetten en een heus kantóor! Een mooie open keuken (met afwasmachine, oh wil ik ook, maar wáár...). En dan nog een lesruimte om je vingers bij af te likken! Haleloeja. Oh wat ben ik blij voor Evy en Petra! En stiekem een beetje trots...

Want ik heb toch wel een beetje het zaadje geplant bij Evy om een winkel te beginnen. Gewoon door te vragen of ze een keertje wilde helpen in de stand op een tentoonstelling. "Wat, zei Evy, winkeltje spelen? Leuk, ja hoor ik kom je wel helpen!" Tsja, en zo is het allemaal gekomen, hi hi.

En wat doet een quilter in een quiltwinkel? (ookal heeft ze zelf ook een winkel vol lapjes).... Juist ja, lapjes kopen! En een super schattig schaartje waar ik al tijden mijn zinnen op had gezet. (had ik jullie als eens gezegd dat ik stiekem een scharen-fetish heb? Niet dat ik er enge dingen mee doe hoor, ik aai alleen de lapjes! Maar scharen kan ik om de een of andere reden maar niet genoeg hebben, in elk hoekje van mijn huis is wel een schaar te vinden, en de echt mooie/goeie/superscharen liggen netjes apart, er zou eens een onverlaat iets heel fouts mee doen...)
Kijk maar eens even naar mijn buit:
Helemaal niet mijn normale keuze, maar het is zo leuk om ook eens geheel tegen mijn eigen stijl in te gaan. (nou ja, dat stapeltje links dan, rechts is natuurlijk wel mijn natuurlijke habitat, LOL). En naaigereilapjes kan je natuurlijk nooit laten liggen. Benieuwd wat het wordt? Ja, ik eigenlijk ook, maar ja, zoals ik in de winkel altijd al zeg: Kwijlen is kopen!
(dus niet bij mij om deze items komen vragen hè, bel daarvoor Evy maar!)

En: ja, Nanda, Margot heeft wel wat lapjes gekocht, maar het is jouw schuld, want jij gaf haar dat boek van Lynette Anderson!
En: ja hoor, Willy, Margot heeft Evy netjes de groetjes van jou gedaan!
En Inge, zal Marion nog wat lapjes hebben gevonden voor haar Ocean Waves? Ik dacht het wel!

Oh, ik ben zo blij met mijn schaartje, die past heel mooi in mijn verzameling!
En nu maar gauw verder met naaien aan de kitties...


Groetjes, 


Merel  

zaterdag 8 januari 2011

Dolly

De beloofde dollyquilt:

Wagon Wheels heet hij officieel. Maar in mijn hoofd noem ik hem steeds maar schietschijf, LOL.

Dat middencirkeltje dacht ik even heel handig te doen. Ik maakte een cirkelmal van Mylar No-melt template plastic, deze smelt/vervormt niet als je er met de strijkbout op gaat! Ideaal, ik had het al vaker gebruikt om stof om een mal heen te persen. De vorm komt mooi in de stof te staan en je kan het vervolgens heel gemakkelijk appliceren. MAAR... je moet droog strijken, en ik dacht heel slim te zijn door mijn lapje met strijfsel in te sprayen... mijn mal krulde op als een chipje :-(

... en was zeker niet meer mooi rond. Dus de les voor de volgende keer is: als je een lapje om een (Mylar No-melt) mal wilt persen, doe het dan zonder vocht.

Hij is nog niet helemaal af, want ik had even geen idee hoe ik dit nu wilde quilten. Wat je op de foto niet ziet, is dat de cirkel heel mooi opbolt, nu ik hem alleen in de middencirkel en op de rand heb gestikt. Ik heb de cirkels pas (machinaal) geappliceerd toen ik de top al had gesandwicht, dus die steekjes werken meteen als quiltwerk.
Maar door dat mooie opbollende effect wil ik dus niet meer quilten in de cirkel. De achtergrond kan nog wel wat hebben, maar ...wat?

Dan is zo'n dolly-quilt-bijeenkomst toch wel fijn hoor, je gooit het gewoon in de groep, en voilà, ik heb een paar ideetjes gekregen. Ik kan natuurlijk 'gewoon' de hele achtergrond meanderen, dan komt de bol ook mooi uit, maar als ik nou eens de bol ga echoën, dat versterkt de vorm nog extra denk je ook niet. Dus ik denk dat dat hem wordt.

Twee dames hadden hun quiltje van vorige maand af:

Quilt van Sien (let even op het kanten onderjurkje, de deurknop en de gordijntjes in het raam!)

en:

Quilt van Elly (klik). Elly probeerde haar huis op een heuvel te plaatsen, maar het lukte niet, nu is het slechts een beetje verzakt. Maar dat geeft niet hoor Elly, het is ook maar voor het eerst dat je een heel huis ontwerpt en ook nog bouwt! Bovendien, ik zou er best willen wonen, zeker met die mooie bloemen in de tuin!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com