vrijdag 30 september 2011

Inspiratie


Inspiratie zit in een klein hoekje. Soms met verregaande gevolgen. Omdat ik de hele serie stippen van Moda aan het snijden was voor de Fat Quarter mand lagen deze 3 stoffen klaar. HMmmm, mooi zijn die kleuren zeg, bij elkaar...

en voor je het weet ligt er dit:

Daarvan sneed ik een hele rits stroken:
(uhm, ja, goed opgelet, dit zijn er nog meer!) Even een inspiratiemomentje en een 2-persoonsbedquilt wordt geboren.

En van die stroken dan weer vierkanten, de vierkanten zijn te groot om met 1 liniaal te doen, dus doe ik het zo:
Ik schuif een tweede liniaal tegen de eerste aan en tel daarop door. (ik snijd linkshandig, dus als je rechts bent zie je het in spiegelbeeld!)

Maar als ik ook een vierkant van het stukje met de stofvouw moet snijden kan je mooi gebruik maken van de stofvouw:

Ik voeg er nog iets aan toe, maar niet veel. De kleuren zijn in dit geval belangrijker dan het patroon... Binnenkort meer...

Let op: de winkel is vandaag (30 september 2011) gesloten wegens beursbezoek. Morgen zijn we gewoon weer open!

Groetjes,


Merel

dinsdag 27 september 2011

Over kwarkbroodjes en tussendoortjes


Ik had weer een bakaanval dit weekend...

(sorry dat deze foto's van het work in progress niet helemaal scherp zijn, maar die kunnen nu eenmaal niet over gedaan worden)
Dit keer zijn het kwarkbroodjes, waarvan ik het recept afgelopen tentoonstelling van een collega kreeg. De helft met rozijnen, de andere helft voor mezelf, LOL

Oh, ze zien er zo lekker uit! En dat waren ze ook, ten minste mijn helft, die andere weet ik niet ;-)

Gelukkig heb ik ook nog wat nuttigs gedaan dit weekend.
Het is lang geleden dat ik vertelde over dit 'tussendoortje'. Het is mijn leader/ender project: Tijdens het naaien van een ander project (het hoofdproject) wil ik niet altijd mijn draad hoeven afbreken, dan moet je bij het beginnen van de volgende naad steeds je draadjes vasthouden en je gooit ook nog eens steeds een stukje draad weg (ongeveer zoveel als ik nu gebruik om deze 2 vierkantjes te naaien)

(ik verzamel de lapjes in een stapeltje op mijn machine, lekker in de buurt)

Dat is dus een langzaam groeiende berg met vierkantjes aan het worden, die 2-aan-2 aan elkaar worden genaaid. Het eind is in zicht, voor de maat quilt die ik in gedachten had, dus nu ben ik begonnen om de setjes van 2 aan elkaar te zetten tot strookjes van 4.


Voor een proefje zette ik ook alvast twee van deze strookjes aan elkaar:




Waarom vertel ik dit nu ineens allemaal? nou ik wilde even laten zien hoe ik dat nou doe met die naadjes!
Als je dat namelijk handig doet, dan komen de kruispunten zo mooi uit. Maar dan moet je wel netjes de naadjes persen. Ik perste de naadjes van een strook van 4 (en ook die van de setjes van 2) steeds achter de effen stof.

(voor diegenen die het vergeten zijn: de hele quilt zal gaan bestaan uit effen lapjes om-en-om afgewisseld met printjes, als een schaakbord, mijn effens zijn allemaal roodtinten, met wat uitschieters naar zalm en paars en de printjes zijn allemaal random uit de restjesbak)


Als je dan twee strookjes van 4 aan elkaar naait... (lange kanten aan elkaar, LOL, dus niet tot een strook van 1x8, maar tot een blokje van 2x4, dat zullen daarna blokjes van 4x4 worden en dan gaan ze op de designwall om ze vervolgens tot een geheel te naaien)
Anyway, als je dus de twee strookjes van 4 aan elkaar naait, dan vallen de naadjes mooi tegengesteld, dus kun je de kruispunten heel netjes krijgen.

Dan kan je vervolgens de lange naad persen, maak molentjes op de kruispunten, zodat de naad overal even dik is. Je moet daarvoor de paar steekjes die je in de naadtoeslag door hebt gestikt loshalen.


Ik trek ze alleen maar zo los als nodig om de boel plat te persen, niet meer, dat is niet nodig, en zo zit het toch nog wat vaster, dan als je ze echt los zou tornen.

De naadjes vallen dan 'vanzelf' allemaal in een molentje rond, je ziet dat ze in de horizontale naad om-en-om naar boven en onderen liggen, zo blijft de quilttop het vlakst. Dat is straks makkelijk om door te quilten. Als je naadjes op elkaar stapelt wordt het een dikke prop waar je niet meer met de naald doorheen komt, zelfs niet met de machine (de naald breekt dan veel gemakkelijker).

En je kruispuntjes zijn om door een ringetje te halen :-)

Succes met je naadjes :-)


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zaterdag 24 september 2011

Raamsticker deel 2


En zo ziet ie er dan in het echt uit. Had ik al eens verteld dat ik een eigengebouwde hoogslaper heb? Nee?, nou tada....

Zal ik meteen even de meest gestelde vragen beantwoorden:
Hee, je hebt geen hekje of hoge zijkant ofzo?
- Nee, ik val nooit uit bed, val jij wel eens uit bed? Nee hè, als je op 40 of 50 cm vanaf de vloer ligt val je niet zomaar uit bed. En dat verandert niet ineens als je op 160 cm ligt hoor ;-)

Het laddertje...
- ja die zit er voor de sier :-) Of als nooduitgang zo u wilt. Er staat een heel handig keukentrapje met platte bovenkant naast dat ik altijd gebruik, veel makkelijker. Daarvandaan kan ik dan ook meteen het bed verschonen. Dat is dan meteen het grootste nadeel, bed verschonen is niet heel gemakkelijk. Maar dat wordt mede veroorzaakt door de hulpvaardigheid van Roos, die altijd feilloos weet aan te wijzen waar ik nog moet zijn om een hoekpunt vast te maken.

Beide trapjes worden trouwens door de katten gebruikt: Roos klimt graag via het laddertje en Thorgal (met z'n oude lijf) stapt netjes het keukentrapje op, trede voor trede.

Nee, er ligt even geen quilt op bed. Ik heb nog maar 1 quilt die groot genoeg is (ja ik werk eraan, maar het gaat zo langzaam met die grote jongens, LOL). En een enkele quilt vind ik op het moment te koud, en een quilt met het dekbed erbij vind ik nog even te warm, dat komt nog wel, van de winter.

Nou ja, weten jullie dat ook weer.


Oh ja, schreef ik in mijn vorige bericht dat ik dacht het verkeerde papiertje eraf te hebben gehaald, dat was niet zo. Je kunt het overigens bijna niet fout doen, volgens mij. Wel goed de ondergrond schoonmaken en heel goed bubbels proberen te voorkomen en glad wrijven.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

donderdag 22 september 2011

Over Wraps, buritto's, retro roosjes en raamstickers

Laat ik met het laatste beginnen. Kijk eens wat een leuke dingen ik nu weer binnen heb gekregen:

Wat zijn het? Vraag je. Nou: stickers voor op de auto (ja dat het op de auto moet had je natuurlijk al op het plaatje gezien en decal betekent gewoon sticker). Zelf ga ik er lekker een op mijn grote schuifdeurenkast-spiegel plakken in mijn quiltkamer, maar ik ben altijd een beetje dwars.

(die zwarte afbeeldingen rechts onderop zijn de plaatjes die je dan vervolgens in het wit op het raam ziet, als je de sticker plakt)


Kijk hier heb ik hem even van het papiertje gehaald, zodat je wat beter kan zien hoe of wat. (ik geloof dat ik het verkeerd deed en de andere beschermfolie er eerst af had moeten halen, maar goed, even goed lezen dus)

En wat vinden jullie van dat kekke shabby retro roosje dat ik als achtergrond heb gebruikt? Zo mierzoet, maar zo leuk! Ik zit er ernstig over te denken om ook hier een (wikkel-)rokje van te maken :-).

Shirley vroeg zich laatst af of dat niet te koud werd, zo'n (wikkel-)rokje. Nee, voor mij niet, want ik ben toch meest binnen en binnen is het natuurlijk gewoon een graad of 18-20. Wat een temperatuur is waarop je in de zomer lekker met een enkel hemdje loopt. Dus nee, ik hoef me niet heel warm aan te kleden, als ik naar buiten ga doe ik gewoon voldoende aan in de categorie jassen enzo, in de winter kan ik altijd nog een broek aan, LOL. Of ik verplaats mij buiten met een warme broek en doe op de plaats van bestemming vervolgens iets leuks luchtigs aan. (Ik heb het al gauw warm als ik de hele dag binnen ben met winterkleren aan, zelfs lange mouwen vind ik vaak al te veel)

Maar waarom heeft dit blogje toch de wraps en burrito's in de titel? Nou ik vroeg me ineens af: Waarom heet een wrap in het Nederlands wrap (hoezo Nederlands, het is toch een prachtig Engels woord wat we daar gebruiken) en in het Engels dan ineens burrito? of zit er toch een verschil in die dingen....

En waarom denk ik zoveel na over wraps en burrito's?
Nou moet je hier maar eens kijken: the Bitchy Stitcher met the Q.S.M.A.S.B.C
(ik moet wel even waarschuwen voor potentieel schokkende beelden, LOL)
Verder nog iets? Nou,... tsja,.... nee,....stamel.... stotter.... Zal ik vanavond een burrito gaan eten? Zouden er ook restaurants zijn waar ze die dingen (zo) serveren?..... ik ben eigenlijk een beetje sprakeloos. (Who? Me? That's a new experience)


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 20 september 2011

Niets doen

Oef, ik heb een heel moeilijk weekend gehad... als ik ten minste deze quote mag geloven:

'Niets doen is ontzettend moeilijk, je weet nooit wanneer je ermee klaar bent!'

Na alle drukte van afgelopen tijd mocht ik dit weekend even helemaal leeg :-) Heerlijk, een beetje boekje gelezen (niet het vermelden waard) en tutten (natuurlijk ook het hoogst noodzakelijke in huis gedaan, anders heb ik straks geen schoon goed meer, LOL)

Maar ja, ik wist wel wanneer het klaar was hoor, het niets doen, toen ik me ging afvragen waar ik nou eens zin in had om te quilten.... (wel lekker op m'n gemakje)
Nou dat werd deze:



Toch nog een paar steekjes gedaan. Niets doen... het is gewoon niets voor ons (quilters), laat dat maar aan de kat over:

Die kunnen het als de beste :-) Op een quilt en naast een quilt in wording (liefst daar onder, maar dat werkt zo onhandig)

En dan nog even wat inspiratie:

... de herfst komt eraan!

Groetjes,

Merel


www.birdblocks.com

donderdag 15 september 2011

Blom september: Friendship star

Friendship star.


Het blokje van deze maand is er zoeentje die je eigenlijk wel in al je samplers wilt stoppen, hij hoort er gewoon bij.


Hier kun je de mallen van deze maand downloaden.
Voor de quilt layout van deze keer heb ik gekozen voor een traditionele rechte layout (als ik dit blok op punt uitteken, word ik zeeziek, LOL) met alternatieve tussenblokken. Je kunt de sterren ook gewoon aan elkaar zetten, maar ik vond dit net even wat spannender.


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

woensdag 14 september 2011

Laatste beursdag

We hebben weer een leuke beurs gehad, het was lekker druk en we hebben zeer veel mensen ontmoet, oude bekenden en nieuwe klanten. Veel mensen hebben onze vrolijke kleurtjes ontdekt en onze uitgebreide collecties effen stoffen, marbles, Kaffe Fasset en Zwart/witjes, en natuurlijk de talloze andere series en blenders die we hebben.

Naar aanleiding van een van de demonstraties van vandaag, white-on-white (wholecloth quilting) zijn we door onze voorraad wholecloth quilttops (voorgeprint) heen, maar niet getreurd, we gaan ze weer opnieuw bestellen.

Ook de pakketten van de tale of 2 kitties zijn nu op, die zijn niet meer na te bestellen! En daarom moest er voor de laatste dag gauw een andere quilt worden opgehangen in de stand:

(en tsja, waarom die troela er nou weer voor moet gaan staan op de foto, LOL)

Om 5uur alles wat over was weer netjes ingepakt en ingeladen en daarna gaan genieten van dit:

(mexicaanse pannekoek)


(pannekoek met spek, rozijnen en ananas)

en:

(bananenpannekoek, mmmm, banana)


 Nu alles weer netjes opbergen in de winkel en klaarzetten voor de volgende beurs.


Groetjes,

Merel


www.birdblocks.com

dinsdag 13 september 2011

Mooi blauw is niet lelijk

Nou heb je daar toch een heel rijtje met allemaal blauwen.... en geeneen ervan is blauw. Zei vandaag een klant :-)
En het ergste is nog, ik begrijp precies wat ze bedoeld. Apart volkje toch, die quilters LOL

Verder hebbenwe nog wat alternatieven voor het gebruik van de hittebestendige vulling bedacht, de score tot op heden is:
  • pannelap/ovenwant ed.
  • theemuts
  • placemat/onderzetter etc.
  • lunchtasje/waterfles tasje, om koel te houden
  • strijkbout verpakking (voor op cursus)
  • sneeuwpopapplicatie (vanwege het zilverglimmertje in combinatie met het wollige effect)
  • en ijsbeer/wolk/enz.
  • en vandaag kwam daar nog bij: Blusdeken, voor als je rookt in bed HAHA, daar zou ik dan weer geen mooie patchworkdeken voor gebruiken, maar ja....
  • .....weet jij er nog een?

Het stralend middelpunt (of toch een beetje overbelicht met die flits)

En wat ik hier nou deed..... ik wist niet eens dat ik mijn mond zo kon doen!

Anyway, we hebben het leuk, kom woensdag gauw nog even kijken, want daarna is het alweer gedaan met de tentoonstelling. En let op: op woensdag 14 september 2011 zijn we alleen op de beurs te bezoeken!  Vanaf donderdag zijn we weer gewoon in Amsterdam!

Groetjes,

Merel


Katten en quilts





Inge schreef gisteren in de reacties dat de katten toch niet altijd voor een quilt of lapjes kiezen... Nou Inge, mijn katten wel hoor, maar de katten van mijn broer en schoonzus hebben daar wat minder keuze in!

Nee, je moet er niet gewoon bovenop gaan liggen, maar zo half erop steunend, dat is ook heel lekker.

(de foto is bewerkt, voor het licht)
Er onder kruipen is natuurlijk ook heel fijn... Zoek het neusje!

Met z'n snoetje precies naar buiten.

Quilts en katten, ze zijn voor elkaar gemaakt :-)

Let op! Dinsdag 13 september is de winkel gewoon geopend, maar woensdag 14 september kunt u om alleen bezoeken op de beurs in Leiden! Vanaf donderdag 15 september is het allemaal weer gewoon.


Groetjes,


Merel

maandag 12 september 2011

Met je tijd mee

Ook als kat moet je natuurlijk wel met je tijd mee gaan, dus vandaar dat Cooper, de kat van mijn broer en schoonzus regelmatig op de laptop te vinden is :-)

Hun andere kat Tantor is meer van het visuele en is dus regelmatig op de tv te vinden:

Hij hoopt nog steeds op zijn 15 min of fame :-)


Groetjes, 


Merel 

zaterdag 10 september 2011

Strippen

Vandaag begon de dag goed...
Een Amerikaanse dame verklaarde zeer genoegzaam: I'm happy! Toen ze binnenstapte. Kijk dat is altijd heerlijk om te horen :-) daar wordt mijn dag dan stantepede ook goed van :-)
Vervolgens zei ze: I think I was suffering from withdrawl. I missed touching fabric and working with it. Dus ik vroeg hoelang ze al van huis weg was, en dat bleek al ruim 3 weken. nou dan kan ik me wel voorstellen dat je ontwenningsverschijnselen krijgt, LOL

Naast alle voorbereidingen voor de beurs moet ik me zo nu en dan ook even ontspannen... En hoe doe je dat beter dan een beetje lapjes aan elkaar naaien ;-)  Dus ik ben gisteravond op mijn gemakje de volgende strook van stripjes gaan naaien (ja wat dacht je anders bij deze titel?):


Deze lengte is alweer voldoende voor 4 stukken van 37 cm. Dus het gaat lekker.

Maar ja, omdat naadjes persen op werken gaat lijken, heb ik dat nog niet gedaan... Misschien vanavond, want het maken van de volgende serie blokken is wel erg verleidelijk (klik hier voor de laatste tussenstand)! Heb je dat ook, dat je zo benieuwd bent hoe het wordt als ie af is!? Kom maandag, dinsdag of woensdag in de Birdblock-stand op de quilttentoonstelling in Leiden maar kijken hoever ik ben gekomen :-)

Dan ben ik voor de beurs bezig geweest met dit:


Kunnen jullie raden wat het is? Scrapbags!



Dus ben je bezig in een bepaalde kleur en wil je wat meer afwisseling, pak een scrapbag mee en je hebt weer een mooie aanvulling kleine lapjes erbij!

Groetjes,
 
Merel


www.birdblocks.com

woensdag 7 september 2011

Andermans veren: WOW

WOW omdat hij geweldig is, maar ook WOW omdat hij helemaal gemaakt is van neutrale stofjes, waaronder heel veel Wit Op Wit (WOW).

Ik had al eens een stukje gezien, maar dit keer kwam Fanny de (bijna, er moet nog 1 strook Flying geese langs een zijde) affe top showen!


Heerlijk vind ik dat, als je zo mag meegenieten. En dat ik jullie dan ook meteen kan laten meegenieten!
 
De quilt wordt ongeveer 280x215 cm, dus je snapt, makkelijk was het niet om hem goed op de foto te krijgen, maar je krijgt een beetje een beeld. Wat een prachtig subtiel effect geeft het hè, al die neutrale stofjes. Ik heb hem even uitgebreid lopen bekwijlen, echt super.



Helemaal met de hand gemaakt, van alle stukjes malletjes. En ze is in januari van dit jaar begonnen, terwijl er ook nog een handquiltwerkje onderhanden was!
Nu gaat ie gesandwicht worden met die heerlijke zijden vulling, en dan maar quilten!

Fanny (ik weet dat je kijkt, LOL) dank je wel dat ik hem mocht showen!
En ik doe er speciaal voor jou nog even dit plaatje bij, voor je achterkant!


Groetjes,


Merel


www.birdblocks.com

dinsdag 6 september 2011

Rood met witte stippen

Soms zie je ze wel eens lopen: een jurkje of rokje rood-met-witte-stippen. En elke keer denk ik, ah, ik wil er ook een! Waar zouden ze hem vandaan hebben....

Totdat ik vorige week in eens het licht zag. Suffie: je hebt gewoon leuke rood met witte stippenstof in huis (de winkel in dit geval)!
Dus gauw een stuk afgesneden...

... en dit weekend, naast alle voorbereidingen die al gaande zijn voor Leiden, even dit gemaakt:

(sorry, slechte foto, het was al laat, en showen+foto maken gaat ook zo moeilijk in je eentje)

Gewoon een wikkelrokje hoor, niet te ingewikkeld (of juist wel natuurlijk, maar dan letterlijk, LOL)

Dus als je een rood-met-witte-stippen-rokje ziet op de tentoonstelling in Leiden, dikke kans dat ik erin zit! (tenzij nu iedereen geïnspireerd is, en men in groten getale in rood met witte stippen naar de tentoonstelling komt, ha ha, lijkt me geweldig, ik zie het voor me ...)

Groetjes,

Merel


www.birdblocks.com

zondag 4 september 2011

Onverwacht

Gisteravond mocht ik weer eens even Daphne vasthouden :-)
(avond, dus donkere foto)
Oh, het is zo'n schatje. De hele avond was ze stil en lief aan het slapen, terwijl wij gewoon naast haar zaten te kletsen enzo. Zelfs zo op mijn arm viel ze zo weer in slaap.

Dan werd ik ook nog onverwachts verwend...

Ik kreeg zomaar nog een verlaat verjaardagscadeautje :-)
Want ja, op mijn verjaardag was het dametje net 2 daagjes oud dus de ouders hadden wel iets anders te doen dan een cadeautje voor mij scoren, dus dat was er even niet van gekomen, logisch. Maar nu hadden ze alsnog iets leuks voor mij gevonden. (dat is toch ook eigenlijk veel leuker, om iets mee te nemen op het moment dat je tegen iets leuks aanloopt voor iemand). 

Een bakvorm (die ik nog niet had!)
een kop warme chocolademelk (in vaste vorm, LOL)
en rechts, dit zul je misschien niet als zodanig herkennen: een 'blinde vulling' van siliconen. Dus in plaats van een taartbodem bakken met een blinde vulling van droge bonen (ofzo) kan ik nu deze hartjes op de bodem verdelen en zo de bodem bakken. Het lijkt me heel handig (ze kunnen zelfs de vaatwasser in...)

Wat een verwennerij!
(binnenkort nog geen tijd om eea uit te proberen, want ik moet me nu even concentreren op de voorbereidingen voor Leiden, 12 t/m 14 september kun je onze stand vinden op de tentoonstelling aldaar!)

Groetjes, 

Merel 


vrijdag 2 september 2011

Lekker prutsen

Op de woensdagochtend is er in de winkel om de week de sampler bee. Het is een echte handwerkbee, er komen geen machines op tafel. En de dames werken aan een sampler, dat kan de Silvia's Bridal sampler zijn, of zoals deze foto's laten zien, de Dear Jane.


Blokjes van Anette (en een sneak preview van de spannende kattenstof die net binnen is, ze heeft het ook nog onder dat blauwe lapje verstopt)


Blokje in wording van Riet.

Zelf begin ik er niet aan hoor, die kleine priegelblokjes :-) Ik heb alle samplers met die kleine blokjes en friemel-kleine lapjes tot nog toe nog steeds weten te omzeilen, ha ha.
Ik ben op de bee ook wel bezig met een handwerkje, maar dat is dan vaak een quiltwerkje. Afgelopen woensdag heb ik de laatste steekjes gedaan aan het zeshoekige sterrenquiltje. Jeuy, een affo!



En het grappige is dat ik me nu pas realiseer dat dit het eerste quiltje is dat ik helemaal (helemaal!) met de hand heb gemaakt. Geen machine in de buurt geweest. Nou, nou, en dan zo'n grote, LOL.

Het is heus niet dat ik handwerken niet leuk vind, maar voor lange rechte stukken zal ik toch altijd de machine pakken! Ik vind met de machine werken namelijk ook heel leuk. Dus zet ik mijn handwerk wel in wanneer je het ook echt kunt zien, zoals bij handquilten, applicatietechnieken en in dit geval met de kartonnetjesmethode.



Hier nog even een detail van het biesje, waarin ik ook nog een quiltdraadje heb toegevoegd voor het effect.

En nu ga ik hard aan het werk met de voorbereidingen voor de beurs in Leiden. Birdblocks staat 12, 13 en 14 september op de Algemene Quilttentoonstelling van het Quiltersgilde in Leiden. Komen hoor!
En als je wilt dat ik iets speciaal voor je meeneem naar de beurs, stuur dan een email met je wensen, als ik het in huis heb neem ik het voor je mee!

Nog één dingetje: Hebben jullie al gezien dat 'onze' Joke uit Zweden(klik) een nieuw blog heeft? Gauw even gaan kijken!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com