zaterdag 30 maart 2013

Over stikjaloers


ja, het staat er echt, in de titel! Stikjaloers, dat ben ik, op deze quilt (top), staat al jaren op mijn WIM-lijstje, maar ik durf niet zo goed! Ik ben bang dat ik niet genoeg 'lichte' stofjes heb! Maar als ik dan naar deze kijk, dan gloeit er toch een beetje hoop.

Deze werd gemaakt door Astrid, het is 'pas' haar 5e quilt (ofzo), gaaf hè!

Echt alle kleuren zitten erin!En ik kan weer eens op mijn handen gaan zitten ;-)

Ik vind het een eer om deze top op mijn blog te mogen laten zien! Ondertussen heeft ze er alweer 2 randen omheen gezet en is ze nu druk bezig met quilten! Wat een feestje.

N.B. weer eens wat anders dan een quilt-met-voetjes, LOL. Dit is een quilt-met-stoelpootjes, ha ha.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

donderdag 28 maart 2013

Over Geel


De derde maand van de MOD Stashclub is alweer aangekomen bij de leden. Dus nu kan ik de foto wel laten zien. Het moet voor de ontvangers immers wel een beetje een verrassing blijven.

Het is elke maand weer een feestje om de stofjes uit te zoeken voor de kleur van deze maand :-)

Doe je een jaartje mee, dan zie je de hele regenboog langzaamaan in je voorraad verschijnen! (maar je kan ook kiezen voor een half jaar of een enkele maand)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

woensdag 27 maart 2013

Over moeten


Zo vlak voor een beurs (Patchwork- en Quiltdagen te Rijswijk 5-6-7 april 2013) is er altijd heel veel dat 'moet'. Zo wil (ahum, moet van mezelf) ik een aantal tops af hebben om mee te nemen, liefst gequilt, maar ik ben realistisch (Lach je al?)...

En al wat er dan gebeurt, maar de 'moetjes' willen niet. Ze komen niet eens in de buurt van de naaimachine. Duistere krachten, maar vooral tegenzin in mijn hoofd. Wat gek is, want het zijn gewoon leuke projecten, die ik graag wil doen, maar ja dat woordje 'moeten' hè!

Dus frutsel ik nog maar een paar van die pauze-blokjes in elkaar. De stof was op bij 8 blokjes, en als ik op zeg, bedoel ik ook op! Zie je die twee strookjes grijs-gestippeld... dat is het enige restje. Ja en wat afsnijdsels die in het afvalbakje terecht zijn gekomen. (en als je als afsnijdsel in het afvalbakje wilt terecht komen, dan moet je toch kleiner of gelijk zijn aan twee naadtoeslagjes groot, zeg maar ;-)  )


De laatste twee blokjes zijn ook echt wel op maat gemaakt met de laatste snippers hoor, ik moest mijn best doen, maar dan heb je ook wel acht blokjes van 15 cm uit zes strookjes van tussen de 6 en 8 cm breed!

Ik heb de blokjes wat rust gegeven met een sashing en randen van licht grijs en de midden- en hoekblokjes van zacht roze. (en ja, ik sneed 1 strook per ongeluk 1 cm te breed, dat vind ik nooit erg, zeg maar als het te veel is, maar ik doe het ook wel eens anders om hoor, dattie wel te smal is :-) t is wel zonde, want aan een strookje van 1 cm heb je natuurlijk niks, maar goed)

Zal ik er nou nog een rand om zetten, ik wilde hem eigenlijk iets groter maken, maar ik geloof niet dat ik het mooi vind staan, nog een rand?

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

maandag 25 maart 2013

Over kleurrijk door zwartheid

Eerder berichtte ik jullie al over de tentoonstelling van Jo in het stadhuis van Landsmeer. Toen was ik nog niet geweest (maar ik ken het werk van Jo wel goed!)

Nu ben ik er heen geweest, en wat is dat toch genieten :-)









Wat ben ik altijd weer geïnspireerd als ik deze werken zie. Helaas kom ik niet altijd toe aan het naaiwerk wat ik allemaal wil. Maar dat geeft niet, de inspiratie is er, dat gaat niet zomaar weg. En soms heb je gewoon ook nog andere leuke dingen te doen :-)

Gisteren bijvoorbeeld heb ik weer geholpen op de kinderboederij de Buiktuin, wel wat vroeg in het jaar, omdat Pasen zo vroeg valt, maar we hebben lol gehad met eieren verven. Ze mochten ook buiten eitjes zoeken, maar daar stond gelukkig een andere vrijwilliger bij :-) Wij hadden de mazzel dat we binnen (weliswaar met de deur open) mochten blijven en de kinderen helpen met eitjes verven. Heel leuk om te doen 1x per jaar! (en dat ligt niet aan het enthousiasme van de kinderen of de organisatie en samenwerking van de medewerkers, dat is tip-top in orde!)

Vandaag moest ik gewoon alle saaie HH klusjes doen, hoewel ik ook even heerlijk in het zonnetje in de woonkamer heb gezeten met een boek. Ik had bijna de neiging om er een tuinstoel voor te pakken en een zonnebril, net doen alsof ik buiten zat :-) oh wat lekker is zo'n voorjaarszonnetje. Rosie was ook helemaal blij en lag lekker haar buik bloot te rollen, ze is zo'n zonaanbidder :-)


kijk hier nog even voor de details van de tentoonstelling van Jo!

Groetjes,


Merel


www.birdblocks.com

vrijdag 22 maart 2013

Over spelen


Het begon met een stapeltje van 6 strookjes stof op mijn bureau. Een leuke serie bij elkaar, dus ik wilde ze samen verwerken en ze niet zomaar in de restenbak mikken.

Zonder een echt plan, behalve dan dat ik het een beetje scrappy/crazy wilde aanpakken ben ik gewoon maar eens begonnen.

Snippers en stukjes combineren. Een beetje logcabin style, maar dan uit de losse hand. Een setje met enkel maar wat stroken, maar niet recht.

En voor je het weet...

Heb je 4 blokjes af :-)

En ik heb nog ongeveer de helft van die stroken over! Dus ik kan nog even door :-)
(om heel eerlijk te zijn heb ik die bovenste foto van de strookjes pas gemaakt toen deze blokjes al af waren! Ik dacht er niet eerder aan)

De stofjes die ik gebruikte zijn Hot Chocolate van Camelot, lekker modern retro!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

donderdag 21 maart 2013

Over vlaggetjes voor Oranje


Heeee, wat hangt daar nu?

Een vlaggetjesvaandel!

Elly is, meteen nadat ze het schattige kroontjesstofje zag, creatief aan de gang gegaan en heeft dit enige quiltje voor de winkel gemaakt! Leuk hè! Ik ben er heel blij mee dat ik, vanaf deze plek, een gevel op de route van het k(r)oningsgezelschap, met dit vaandel kan 'zwaaien' :-)


Wil je er ook een maken? Dat kan, pakketjes met patroonbeschrijving zijn in de maak!


Nu ik je toch spreek, kan ik meteen even melden dat de serie Ta Dot van Michael Miller weer is aangevuld met een aantal nieuwe kleuren!

Jummie! Wil je een stukje van allemaal? Tuurlijk, snap ik toch, gewoon even een mailtje  sturen :-)
(haal a.u.b. even de spatie uit het emailadres voor je m verstuurd?!)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

maandag 18 maart 2013

Over bloemen


Ik ben bloemen aan het quilten...

Ik heb zomaar vier soorten bedacht, en er zijn nog wel wat ideetjes. Maar, is er ook patchwork?

Jahoor, jullie zitten hier nog even naar de achterkant te kijken, maar hier zie je ze voorop:

Zo zijn ze veel minder zichtbaar (gelukkig, zo perfect zijn ze nu ook weer niet), dus vandaar dat ik ze eerst even op de achterkant liet zien.

Dat fruit kon wel wat bloesempjes gebruiken vond ik, harde patchworklijnen combineren met zachte quiltlijnen. Dat vind ik mooi. Nu maar weer wat tijd vinden om verder te gaan, en hopen dat Rosie me niet 'tegenhoudt' LOL

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zaterdag 16 maart 2013

Over de MOD Stashclub


Gisteren zijn de pakketjes van de MOD Stashclub alweer verstuurd, maar die laat ik nog niet zien, want ik vind het leuker als het voor de clubleden nog even een verassing blijft tot ze zijn aangekomen.

Daarom hier nog even een paar plaatjes van de voorgaande afleveringen :-)

Januari


Februari

Het is hard gegaan, van de roze serie zijn een paar stoffen al uitverkocht. In de bundeltjes is zelfs al een alternatief lapje opgenomen. Ook in de blauwe afdeling gaat het met sommige stofjes hard,ik kon nog net een aantal bundeltjes maken.

Wil jew ook lid worden van de MOD Stashclub, stuur dan een email, of kijk op de pagina van de website.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

woensdag 13 maart 2013

Over soep en croutons

Brrr. Met die koude wil ik nog wel een lekker stevig soepje maken! Dit keer een broccolisoep:

Smoor in de pan voor de soep een paar fijngehakte teentjes knoflook. Voeg daarna 2 liter bouillon (of meer, als je veel broccoli hebt) toe.

Snijd de broccoli in stukjes, ook de stamdelen, waarvan je de oneffenheden af hebt gehaald. En schil en snijd een aardappel (of 2 kleine), kook deze in de bouillon tot ze gaar zijn. Dan met de blender erin, en op smaak brengen met zout en peper. De aardappel maakt de soep heel romig, dus je hoeft er geen room aan toe te voegen (mag natuurlijk wel, LOL). De broccoli maakt de soep prachtig groen!

Om er een volledige maaltijd van te maken serveerde ik erbij kipfiletrolletjes gevuld met roomkaas light (met een smaakje). Mijn Grote Liefde maakte de croutons, jummie!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 12 maart 2013

Over een gezonde kat


Rosie is dol op appeltjes en peren, blijkbaar, LOL... Maar zo krijg ik het werk natuurlijk niet gedaan! En wat doe je dan als liefhebbende kattenknuffelaar... Och je pakt een lekker leesboek en gaat er naast zitten in een luie stoel :-)

Wat hieraan vooraf ging (want ik deed wel iets, al was het niet veel)...


Soms houd je de meest ongelukkige stukken tussenvulling over. Te klein om iets mee te kunnen, behalve kussenhoesjes maken ofzo, maar te groot om weg te doen (we zijn immers patchworkers, LOL)

Die stukken verzamel ik. Heel lang, want meestal heb ik hier geen zin in... Maar dan, als het me te veel wordt (de stapel valt uit de kast, of er past met geen vacuümapparaat meer een stukje bij...
Dan zet ik de stukken aan elkaar (wel delen van het zelfde materiaal en kwaliteit nemen), zodat ik er weer een fijn formaat quiltje mee kan vullen. Ik weet wel dat daar dan ook weer speciaal spul voor is, zodat je de delen aan elkaar kunt strijken, maar ... nou ja, wat zal ik zeggen... daar houd ik niet zo van, het is ook werk (strijkplank pakken, de boel goed leggen enz.), en je moet er nog dat speciale rolletje voor kopen ook en als ik zuinig wil zijn, dan wil ik dus niet zo'n extra rolletje moeten kopen, zeg maar.


En bovendien werkt dit ook heel goed. De stukken tegen elkaar aanschuiven (het moet wel een beetje recht zijn, en niet overlappend naaien!), de zigzag op z'n breedst zetten en de steeklengte ook lekker lang (die staat bij zigzag standaard vrij kort), en dan rustig naaien, bij voorkeur met het boventransport. De vulling wordt niet 'plat' op de plek van de zigzag, dus het valt helemaal niet op.

En als je nou helemaal wilt dat die naad wegvalt in je quilt, gebruik dan water-oplosbaar garen. Dan lost het vanzelf op als je de affe quilt gaat wassen/spoelen en zit er niks extra's in je quilt. Het is dan wel van belang dat je voldoende quilt zodat de vulling rond de naad goed is vastgequilt!


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zaterdag 9 maart 2013

Komt dat zien!


In het gemeentehuis van Landsmeer is momenteel een tentoonstelling van de quilts van Jo de Wit.

Nou lees het zelf maar :-)


Jo maakt prachtige art quilts, ik heb er hier in de winkel al diverse langs zien komen, en ook op een tentoonstelling van haar werk een aantal jaar geleden in de bibliotheek, maar nu zijn haar werken dus (weer) voor iedereen te bewonderen in het gemeentehuis (Landsmeer). Je kunt daar terecht op werkdagen van 9-16uur.


Kijk eens wat het werk mooi is uitgezocht bij de kleur van deze zaal :-)

Allerlei verschillende werken (ook veel nieuw werk ten opzichte van de vorige tentoonstelling), zoals deze herinneringsquilt.


Echt een aanrader om (indien nodig) een stukje voor om te rijden! En als je Jo zelf tegenkomt: geef haar een knuffel van mij ;-)


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

donderdag 7 maart 2013

Nog één keer Bali: Batik

Het is alweer een maandje geleden, mijn vakantie naar Bali, maar jullie hebben nog één fotosessie tegoed :-) Let op het zijn er wel veel, veel plezier met kijken!

Met een tjanting wordt de vloeibare was op de lap aangebracht. Slechts een paar potloodlijnen, als ze al gebruikt worden geven de plek van de afbeelding aan, maar het meeste gaat uit het hoofd.


Deze lap is in een andere fase van kleuring, hier zie je dat veel meer stof is afgedekt met was.


Helaas kon ik er niet beter voor staan, maar op deze wand kan je alle fases zien van het ontstaan van de afbeelding rechtsonder (ja, achter die paal en die stekker ja....).


Ze wilde ook wel even wat op mijn shirt tekenen... ik moet hem nog even met een kleurtje verf wegzetten, ik zit te denken aan magenta (roze) zodat het paars wordt, maar ik ga proberen alleen die hoek te doen :-)


Deze was-stempels zijn van metaal en worden door de man, die ze gebruikt om de stof te drukken, zelf ontworpen. Je ziet de stempels ook wel van hout, maar de metalen stempels zijn veel duurzamer en verfijnder.


randmotieven


En het rek in de werkplaats.


De stempel moet natuurlijk heel precies geplaatst worden naast de vorige afdrukken...

...en dan weer in de was gedoopt worden.

Na zo'n demonstratieruimte is natuurlijk ook altijd een winkeltje :-)

Met een prachtig bed vól kussens...

vol, dat zei ik toch :-)


Gek hè, bij deze stoffenstand zag ik er geen een waarvan ik dacht: daar kan ik niet zonder... mooie stoffen hoor, maar veel te hoge prijzen, en geen enkele die me echt in het oog sprong, printjes bovendien, niet echt gebatikt.


Ik denk dat ik wel weet wie hier nog meer geïnspireerd is geraakt :-)


En in een andere werkplaats zijn de dames bezig (werkplaats buiten, nou ja, onder een overkapping. Toch jammer dat het hier te koud en winderig is daarvoor.) Kijk hun bloesjes hebben ook dat patroon wat je hierboven ziet.


De machine van deze dame trok mijn aandacht, kijk eens goed....

OK, ik zoem even in op het stukje dat ik bedoel...

Zie je het? Ze gebruikt een elektrisch voetpendaal op de schommelende aandrijving van het originele mechanisme ;-)
Het vliegwiel is niet meer verbonden met de aandrijving. Zou ze met haar andere voet het originele mechanisme stilhouden?

Dit was het laatste stukje over mijn Bali vakantie, hierna zal ik jullie er niet meer mee lastigvallen!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 5 maart 2013

Doe eens voor

Deze techniek is zo leuk om te doen, het effect is heel chic en het is stiekem heel gemakkelijk. Ik heb het al best vaak voorgedaan, ook nu weer:

Golvende lijnen: Leg 2 (of meer) lapjes allemaal met de goede kant naar boven op elkaar. Snijd zachte golven door alle lagen heen. Let op dat de lapjes niet verschuiven tijdens het snijden.

Bouw nu twee paneeltjes op door de gesneden strookjes om en om te plaatsen. En naai de lapjes met een smal zoompje weer aan elkaar.Niet bang zijn voor de gebogen naden, als de lapjes vlak voor het naaimachinevoetje maar gelijk liggen gaat het goed.


Als je met (bijna) vierkante lapjes begint, wordt het blokje natuurlijk wat langwerpig. Dat kan je zo laten, maar je kan er natuurlijk ook een vierkant van snijden. Zoek dan 'het mooiste stuk'. Zo kan je van dezelfde set twee blokken maken die je niet meer bij elkaar kunt zoeken.

Omdat ik wat gezondere koekjes wilde maken probeerde ik eens: haverkoekjes

200g Havermoutvlokken, 2 bananen, 6 dadels en 50 g gemengde noten en een theelepel vanillesuiker.

Hak de noten en dadels fijn en meng met de vanillesuiker door de haver, prak de bananen door het mengsel, bak de koek in een oven op 180 graden Celcius voor 30 minuten.

MMM, ik vond het nogal droog, en de bananen proefde je bijna niet, volgende keer gaan er 4 bananen in, meer dadels ook, het mag allemaal best wat smeuïger.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com