donderdag 31 oktober 2013

Over vingerhoedjes en een schommelstoel

Een tijdje geleden had ik op de Bee bij Riet mijn vingerhoed vergeten...

Oh, zei Riet, kijk hier maar even in of er een is die je bevalt, en ze komt met dit doosje aan :-)



En weet je wat nog het ergste is.... er zat er geen een in die me paste! ik denk dat ik hele gekke vingers heb, want dat probleem heb ik altijd. De grootste metalen vingerhoed is voor mij nog te klein. Mijn vingers zijn namelijk ovaal, niet rond. In de hoogte kan ik een maatje 15 hebben, maar in de breedte is maat 18 nog niet wijd genoeg!

Ik heb in het verleden wel eens getracht om (heel voorzichtig) een metalen vingerhoed ovaal te maken, maar helaas na een tijdje druk uitoefenen knakt dan de rand. En een deukje inde rand van je vingerhoed is ook erg onprettig, weet ik sinds dien uit ervaring ;-)

Daarom ben ik ook zo blij met de vingerhoedjes van rubber van tegenwoordig :-) Die vormen gewoon mee met de vorm van je vingertopje.

vlnr.
Clover XL
Bohin L
en twee maten rubberen hoedjes zonder metalen kapje, de top is echter hard genoeg om de naald mee door te duwen.

Die van Bohin vind ik eigenlijk net iets lekkerder zitten dan die van Clover, maar daarvan liet het metalen kapje laatst los :-( Eens kijken of ik dat met een drupje hete lijm (lijm uit de hot-glue-gun) weer vast kan zetten... Of nog even proberen zonder dat kapje, want deze top voelt ook redelijk stevig aan, inclusief een richeltje.

Verder kan ik nog even niets laten zien, want ik leg vandaag de laatste hand aan het nieuwe Cat- or Dollyquiltje! Morgen zal ik hem showen! En van deze hebben jullie nog niet eerder een preview gezien bij de lancering van deze serie. Ik vond ineens dat ik de volgorde moest veranderen, maar dat leg ik nog wel uit.

Rosie komt ondertussen niets te kort hoor, ondanks dat het CAT-quiltje nog niet af is:

Ze vind het heerlijk om op deze princessenstapel met Affe quilts en Works in progress te klimmen :-)

En met zo'n schattig koppie kan ik haar toch niets weigeren, dan maar kattenharen op mijn quilts (die zijn toch al onmogelijk te vermijden, dus daar kan je jezelf maar het beste zo snel mogelijk bij neerleggen, LOL).

Mocht je het niet kunnen zien, ik ben de blije eigenaar van een schommelstoel, hi hi. Daar ergens diep onder die stapel quilts dus. Ja hij zit best lekker, als je een kussentje in de rug neemt, want die spijltjes (uhm, die jullie natuurlijk ook niet kunnen zien...) zijn wat hard in de rug. Ik zal hem toch weer eens in alle glorie ontdoen van de stapels, want dat is toch eigenlijk wel een ultiem plekje om een quiltje te quilten, nu alleen nog een haardvuur :-)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

maandag 28 oktober 2013

Over het lezen van vertalingen


Het boek is uit! Heerlijk in één avond/nacht/volgende ochtend uitgelezen. Wat ik dan als het uit is meteen zonde vind, want nu is het (voorlopig weer) op. Ik heb al veel boeken uit de Elm Creek serie gelezen, en dan is het bijna alsof je aanschuift bij een Quiltbee vol bekenden.

Dit keer speelt het verhaal zich af in de toekomst! Best wel cool hoe Jennifer voorzichtig een aantal dingen toevoegt van hoe het tegen die tijd (waarschijnlijk) normaal aan toe zal gaan. Zelfs met een voorzichtig geuite kritiek op hoe we nu omgaan met vervuiling en uitputbare bronnen van energie. Er wordt zoals in al haar boeken veel teruggegrepen naar verhaallijnen die in andere boeken uitgebreid zijn beschreven hoewel de flash backs soms zo abrupt eindigen dat je als lezer even virtueel met je ogen staat te knipperen.

Nu moet ik toegeven dat ik bijna alle boeken uit de reeks in het Engels heb gelezen. Enerzijds omdat ik niet kan wachten op een eventuele vertaling, maar anderzijds ook omdat ik Boeken het liefst lees in hun oorspronkelijke taal. Ik ben het namelijk heel eigenwijs vaak niet eens met de vertaling ;-)

Daar heb ik tijdens mijn mondeling eindexamen Engels punten mee gescoord, door te zeggen dat ik vertalingen vaak maar niks vond en daarom de (engelstalige) boeken het liefst in het Engels las. Ik weet nog precies waarom ik tot dat besluit ben gekomen. Dat was nadat ik 'The world according to Garp' van John Irving eerst in het Nederlands en vervolgens ook in het Engels had gelezen. Zoveel (woord)grappen/humor die verloren gingen.In dat verhaal maakte de vertaling een verhaallijn in het Nederlands volkomen onlogisch en vaag.

Helaas had ik dat bij het lezen van het boek 'de bruidsquilt' van Jennifer Chiaverini ook! Dit keer stoorde ik me enigszins aan vertalingen die duidelijk zijn gedaan door iemand die niets van quilten af weet, of de termen die wij gewend zijn te gebruiken en regelmatig niet te vertalen uit het Engels maar letterlijk direct in onze 'quilttaal'zijn opgenomen. Vertalingen die op zich dus wel kloppen, maar als je een quilter bent zou je dat nooit (zo) vertalen. Gelukkig bleef de term 'fat quarter' wel gewoon bestaan (of kwam het toevallig niet in dit boek voor, dat kan ook), maar iets waarvan ik me voorstel dat het in het oorspronkelijke boek Artquilt was werd vertaald met iets in de trant van Modern Kunstzinnig ofzo. Ik weet het niet precies meer, maar in ieder geval een term die wij echt niet zouden gebruiken.

Al met al dus een heel mooi verhaal, maar ik zal voortaan de verhalen toch weer in het Engels lezen. Wat ik wel heel grappig vond waren twee einde-van-de-regel-afkortingen. Je weet wel dat het hele woord niet past en dat er dan een - streepje komt waarna de rest van het woord op de volgende regel beland.

Het leverde me beide keren een lichte verwarring op, vanwege de associatie die ik (als quilter zeg maar) met het eerste gedeelte van het woord had.

Het eerste woord dat ik bedoeld is roze-
marijn. Ja sorry, maar ik dacht dus eerst aan de kleur roze voordat de rest van de zin mij vertelde dat het toch echt om een kruidig takje ging. In mijn hoofd begint vanaf nu het woord rozemarijn met de klank van roze (de kleur), wat dan wel weer een grappig resultaat is van een onschuldige afbreking in een boek :-)
(mijn fantasie slaat dan direct op hol, want als er roze(de kleur)-marijn bestaat dan kan blauwe-marijn of paarse-marijn natuurlijk ook, hi hi. Heb ik het al helemaal niet over aqua-marijn natuurlijk, oooohhhh....)

De tweede keer gebeurde het bijna op gelijke wijze toen ze paars-
gewijs zo afbraken dat ik mij iets in de kleur PAARS voorstelde. De paartjes waren plots allemaal in het paars gekleed, LOL.

In de sfeer van een verhalend quiltboek (toch iets waarin kleuren belangrijk zijn) zou ik zelf deze afbrekingen niet hebben laten staan, dan maar het hele woord naar de volgende regel zetten. Want ondanks het grappige bijeffect haalt het je als lezer uit het verhaal. Maar ja ik ben dan ook een beetje een muggenzifter, ik heb het boek toch lekker in één zucht uitgelezen en vond het heerlijk om weer even 'onder oude bekenden' te zijn. Laat je dus niet door mijn opmerkingen weerhouden om  zelf ook deze oude bekenden weer eens op te zoeken in de nieuwste uitgave van een boek uit de Elm Creek reeks.


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

vrijdag 25 oktober 2013

Over tegelijk



Tijdens het werken aan de nieuwste Cat- or Dollyquilt heb ik lekker weer een hele stapel rode blokjes gepaard met een gezellig printje! Zo gaat het ongemerkt toch al weer hard met die lapjes. Dat is toch fijn, dat je op die manier veel minder garen weggooit en er ook nog een leuke stapel genaaide lapjes aan overhoudt.


Helaas moest ik dit stukje garen wel weggooien, ik had niet netjes de delen op elkaar gelegd en kon het loshalen.

Misschien had ik hier toch niet moeten schrijven dat ik hem voorlopig nog niet wilde uittesten ;-)


Maar ik moet zeggen.... het werkt echt! En je kunt het beste de 'gum'-beweging met de draadjes (naairichting) mee maken. Dan gaan ze het snelst eruit!

Je weet toch wel dat je 'slechts' elk 3e steekje hoeft te snijden hè?! Dan trek je daarna aan de achterkant de lange draad los en dan blijven dus die korte stukjes (zoals je op de 1e foto ziet) zitten. En die gum je dus gemakkelijk weg met de dop van dit tornmesje!



Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

woensdag 23 oktober 2013

Over stil in een hoekje


Jippie een pakketje van de uitgever, ik weet al wat daarin zit! En ik weet ook al dat ik vanavond lekker stil in een hoekje kruip. Met een boekje :-)


Deze zit erin, de nieuwste Nederlandstalige uitgave van een boek uit de Elm Creek reeks van Jennifer Chiaverini. En ik zal binnenkort vertellen wat ik ervan vond.

Ook dit is net afgeleverd:


Uithalen (aka achteruit naaien) is niet echt het leukste gedeelte van onze hobby, maar... soms ontkom je er niet aan! Met dit nieuwe hulpmiddel is het misschien net iets makkelijker geworden.


Het glimworm-achtige gedeelte is een soort gum die de losgetornde draadjes gemakkelijk(-er) verwijdert. Nu maar hopen dat ik hem zelf voorlopig nog niet hoef uit te testen ;-)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 22 oktober 2013

Over effect

Zondag ben ik gezellig met de bus mee geweest naar de tentoonstelling in Veldhoven. Het was weer genieten!

Aan het begin van de dag leek het of ik enkel gekomen was om met alle bekenden een babbeltje te maken :-) Dat was overigens heel gezellig, maar ik kwam natuurlijk ook wel voor de quilts!


Bij deze quilt zag ik een grappig effect, doordat er net iemand achter liep, ik was helaas net te laat met een foto nemen. Maar gelukkig was Shirley (ik link maar even naar haar eerste bericht (van 5 ofzo) over de tt) net in de buurt, en hebben we dus samen de volgende foto's gemaakt :-)

Ik was gauw naar de andere kant gehold voor dit effect, mijn benen en zelfs een kantrandje van mijn jurk. En toen zag ik dat deze quilt zelfs tweezijdig is:

En zo kreeg Shirley de pikante bovenkant boven haar benen (ah past wel bij haar), LOL.

Geheel tegen mijn principes in kan ik niet melden van wie deze quilt is, want mijn foto van het bordje er bij is mislukt :-(
Maar het onderwerp is wel duidelijk: Op de ingesnoerde kant staat : Rules en op de andere kant staat Free!

Dan is dit de achterkant van een quilt:

en eerlijk gezegd vond ik deze subtiele kant mooier dan de voorkant. En dat wil wat zeggen hoor, want de voorkant was ook geweldig.

Als je de link naar Shirley volgt krijg je 9 slideshows met meer dan 1000 foto's te zien! Daar kan ik niet tegen op, dus wil je meer moois zien, klik dan maar even door.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zaterdag 19 oktober 2013

Over roze artikelen

Wat krijg je als je voor de gein een keer alle roze artikelen uit de winkel gaat verzamelen?

Een veel grotere stapel dan ik dacht, hihi:


Wacht ik zal het even wat netter neerleggen!


en dan ook nog even inzoomen?
eerst de linkerhelft:

Je ziet van links naar rechts:
De korte add-a-quarter liniaal, static stickers (om onder je liniaal te plakken tegen het glijden), een magneetdoosje (Sew-Lutions dat onderste boven ligt, LOL), 2 bolletjes perlé 12 garen, een 'pop-top' etui voor je rolmes, het Sew EZ finger-thing, daaronder die handige schuifjes voor op je meetlint (met het oranje kartonnetje), dan bovenaan twee scharen en de lange add-a-quarter liniaal. (en de helft van een verpakking rubberen vingerhoedjes)

en hier de rechterhelft:

Hier zie je van links naar rechts:
Rubberen vingerhoedjes, een rits van 30 cm, een reis-naaisetje met roze vouwschaartje, roze veiligheidsspeldjes, een stoffen hoesje met reis naaisetje, een roze rubberen vingerhoedje met metalen kapje van Bohin, dan onderop dat staafje met een oogje, dat is eigenlijk een heel klein schaartje dat om een hoekje knipt! Daarboven de vlekkenverwijderaar van Sewline, daar boven spelden met het pink ribbon-strikje, klosjes Superior Masterpiece 50 wt garen, roze flowerhead pins, nog meer scharen, klosjes Verloopgaren Superior King Tut 40wt en als laatste de roze rubberen vingerhoed met metalen kapje van Clover.

Na het maken van de foto's (en het allemaal weer opruimen) kom ik uiteraard nog een paar roze dingetjes tegen die niet eens op de foto staan! Nou kom die maar in de winkel bekijken :-)

Gelukkig maar dat quilters vaak wel van roze houden :-)

Als je een last-minute beslissing neemt om toch morgen met onze bus mee te gaan naar Veldhoven, dan kan dat, MAAR zorg dan wel dat je ruim op tijd op het opstappunt van je keuze staat, en neem het juiste bedrag mee, zodat je bij instappen gelijk kunt betalen!

Bussagiers die op zondagmorgen in alle vroegte naar een van onze opstappunten reizen: let op: op deze zondag is de Marathon van Amsterdam, daardoor zijn sommige trams en bussen gewijzigd! Kijk hier voor informatie daarover!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

vrijdag 18 oktober 2013

Over rode blokjes


Ik ben nog steeds lekker bezig met mijn rode vierkantjesquilt:


Dit is de stapel tot nu toe, en na tellen en rekenen kom ik er op uit dat dit een quiltje van 160x160 cm gaat opleveren.

Nou dat is niet groot genoeg voor op mijn bed, dus ik mag nog even door!

Het goede nieuws is dat ze bij Kaufman een aantal nieuwe kleuren hebben uitgebracht in de tussentijd. Dus ik heb van Kona 'poppy' en 'lipstick' een stapeltje vierkantjes gesneden om aan mijn quilt toe te voegen.

En omdat ik die er netjes doorheen wil mengen kan ik nog niet alle strookjes tot blokken gaan naaien. Ach, dat geeft niet, ik ga voorlopig weer even two-sie maken :-) en snippers waar toevallig een lapje van 6,5x6,5 cm uit kan worden ook meteen verwerkt :-)

In rood zit natuurlijk niet zo heel veel verschil, dus je ziet het in de quilt misschien niet eens, maar dat maakt niet uit, het moeten toch allemaal rode lapjes zijn!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 15 oktober 2013

Over bussen

Al een aantal jaren organiseer ik met veel plezier een busreisje naar de OEQC (de Open Europese Quilt championship, ofwel een quilttentoonstelling) in Veldhoven, en ook al toen het nog in Waalre was, en in het voorjaar/najaar. Oh wat ze allemaal al niet veranderden intussen...

Ook dit jaar gaan we weer met de bus naar Veldhoven, op 20 oktober 2013.

Voor iedereen die zich al heeft opgwegeven: het gaat zeker door!

Voor iedereen die zich nog niet heeft opgegeven: er zijn nog een aantal plekken vrij, dus je kan nog mee!

We hebben opstappunten in:
Krommenie,
Zaandam,
Amsterdam Noord (bij het buikslotermeerplein-op de busbrug) en
bij Amsterdam CS op de Prins Hendrikkade ter hoogte van Victoria Hotel.

Wil je mee? Kijk hier even voor de details, stuur gauw een email en regel de betaling!


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zaterdag 12 oktober 2013

Over heel veel kleurtjes


Soms wil je maar kleine stukjes, maar wel van heel veel lapjes! Dan is zo'n jelly roll een uitkomst. Denk eens aan een log cabin van allemaal effen kleuren, in een soort regenboog opgebouwd!


Jummie! Deze 'roll up' zoals de jellyrolls bij Robert Kaufman heten heeft als kleuraanduiding Dusty gekregen. Een zachte vergrijsde combinatie.

De volgende (hieronder) heet 'classic' en is een heldere combinatie.





Deze jellyroll (oh nee Roll-up) is gemaakt van gemarmerde stoffen, en ook deze beslaat weer de hele regenboog aan kleuren.


Een mooie aanvulling op je Stash, of een goed begin voor een volgend project :-)


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

vrijdag 11 oktober 2013

Over rode blokjes

Op het quiltweekend heb ik lekker zitten werken aan mijn Red squares. Het is héééééél lang een leader/ender project geweest, en dus ging het heel langzaam. Maar het vuurtje is weer helemaal opgestookt, ik wil nu graag dat het sneller gaat!

Dus ik heb een nieuw leader/ender project nodig ;-)

De lapjes die als two-sies al aan elkaar zaten (stapels en stapels) heb ik nu in een paar dagen allemaal samengevoegd tot four-sies.

Lekker ketting- of vlaggetjesnaaien!


En dan maar weer de naadjes persen. Ik heb nog meer van deze stapels :-) Overigens ben ik erg benieuwd op hoeveel blokjes ik straks uit kom. Ik heb er wel aan gerekend hoor, een tijd geleden, maar ik heb volgens mij ook eens een stapel extra rode/effen lapjes toegevoegd, dus ik weet niet zeker hoe ver ik nu ben ... Binnenkort maar eens tellen.

In deze fase strijk ik alle naadjes achter de rode/effen lapjes. Daardoor vallen de naadtoeslagen straks allemaal netjes naast elkaar. En dat naait heel gemakkelijk, maar ook stapelden de naadtoeslagen zich niet zo op. Dat is weer fijn, als je de naadjes netjes ronddeelt, dan heb je er bij het quilten niet zo'n last van!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

donderdag 10 oktober 2013

Over het werk van een ander

Op het quiltweekend, waar ik al eerder over schreef, maakte ik ook wat foto's van stapels:

stapels hexies, bijvoorbeeld, van Lut.


kijk eens wat een stapel dat is :-)


een stapel blokjes van Judith


allemaal sterren van een jelly roll gemaakt.

Guute was lekker bezig met deze kleine zeshoekjes:

Toeval dat ik enkel zeshoeken fotografeerde? Vast, of zou het komen doordat die nu eenmaal in grote stapels gemaakt dienen te worden alvorens ze aan elkaar te zetten...

Gelukkig zag ik ook nog andere werkjes zoals deze paarse vingerhoedjes:

want Inge wil haar quilt nog een blokkenrij breder maken!

En ook de schattige poppen:

... die we gedurende het weekend zagen ontstaan.

Kadootjes die we gedurende het weekend mochten ontvangen, een mooi speldenkussen voor de speciale gelegenheid en een doosje met een schattig hoesje.


Nou dat waren echt alle foto's over het quiltweekend hoor, nu maar in stilte nagenieten en uitkijken naar volgend jaar!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zondag 6 oktober 2013

Over mosterd

Om nou een week na dato en lang na alle andere verslagen van ons heerlijk weekend toch nog een berichtje erover te plaatsen is natuurlijk wel een beetje mosterd na de maaltijd, maar ja ik had tussentijds helaas net even te veel last van snot en koorts. (ik hoop dat dit weekend te verslaan ;-)    )

Mijn batterij van de camera hield er na 2 foto's op de show and tell mee op, en om nou de halve show onder tafel te zitten op zoek naar nieuwe batterijen, vond ik zo zonde, ik geniet liever 'live'. Dus daarvan geen foto's. Daarom laat ik mijn eigen productieviteit maar zien.

Ik maakte eindelijk weer eens wat sterren bij (zie boven), dat is een work-in-very-slow-progress. Dat vind ik niet zo erg hoor het fijne is dat het klaar staat, en als ik dus even zin hebt in naaien kan ik direct aan de gang als ik dat blik pak.

Verder heb ik tijdens het weekend nog een kleine demonstratie gegeven van het gebruik van de appiquick tools, dus ontstond er nog een gezellig katje:


Ook dit volgende project is een langzame, maar elke keer als ik het zie heb ik weer vernieuwde zin! Ook quilts die ik zie en die hier op lijken vind ik steeds leuk (zo zie ik in het nieuwe boek van Kaffe Fasset een quilt die ook uit blokjes bestaat, maar dan een 25-patch afgewisseld met grote snowball blocks, en die staat al op het WIM lijstje. Wil-Ik-Maken is dat)


Dan is er in zo'n herberg natuurlijk geen gebrek aan tafels die je tegen elkaar kunt schuiven, dus een ideale omgeving om een quilt te sandwichen!

Nu ligt dit schatje te wachten op z'n quiltsteekjes, en ik moet zeggen mijn handen jeuken! (maar er zijn er meer die aandacht verdienen), even wachten op de inspiratie wat ik hierin wil quilten....

Deze lag al een hele tijd in de winkel, en hij begon gevaarlijk te rafelen, hoogste tijd om af te maken!

Dus die heb ik op de zaterdag, met de nodige onderbrekingen, maar wel op één dag, helemaal gequilt! Gelukkig waren de meeste dames na 12uur wel al naar bed, zodat niet íedereen mijn happy-dance heeft gezien, LOL

Even inzoomen:

Ik heb hem helemaal volgequilt met bomen.

Dat gaat heel gemakkelijk als je de print van de achterkantstof volgt:

Back-to-front-quilten heet dat. (dat heb ik niet zelf bedacht hoor!)


Al met al dus best wel veel gedaan op het weekend! En ik heb natuurlijk ook bij de anderen gekeken en gezellig gebabbeld, gesnoept en een aantal keer gezellig meegeholpen met de afwas. Wat is het toch inspirerend om in zo'n groep te werken, vriendschappen op te halen en nieuwe te maken.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

vrijdag 4 oktober 2013

Weer terug

Lieve allemaal,

Dank voor alle beterschapswensen! Vandaag is de winkel weer 'gewoon' open!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

woensdag 2 oktober 2013

Over dicht

Helaas is de winkel vandaag gesloten, ik ben ziek! Ik hoop vrijdag wel weer terug te zijn!

Sorry.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 1 oktober 2013

Over tafelmanieren

Wat ik nou leuk vind om te laten zien is de enorme bende op de tafels, nou ja als je er zo naar kijkt, want iedereen kan toch haar weg vinden en er worden prachtige dingen gemaakt:




De lapjes en snoeperij zijn in evenredige hoeveelheden te vinden, en ook andere handwerken dan patchwork worden niet geschuwd. Je ziet daar een borduurwerk met kruissteekjes waarbij je de steekjes niet van elkaar kunt onderscheiden. PFFffff.



Het popje in het mandje is decentelijk afgedekt met een (challenge) quiltje en er staat zowaar een doos fruit op tafel :-)

Oh, ja, had ik al verteld dat ik afgelopen weekend op het Belgische Quilt Weekend was, LOL? Wat heb ik weer genoten! Behalve toen vlak na het begin van de show-and-tell mijn camera-batterijen op waren, maar jullie kunnen bij diverse anderen lezen en kijken hoe het was :-)
(en het slapen, of het gebrek daaraan is niet echt een hoogtepunt, maar verder...)

Helaas had ik mijn scharenhoesje vergeten in te pakken, dus die lag nog vrolijk in Amsterdam, net als mijn paspoort trouwens ;-) oeps. Helaas pindakaas (LOL), nu heb ik niet een ander leuk hoesje gekregen... Eigen schuld. De challengequilt die ik maakte en wat ik op het weekend zelf allemaal heb gedaan zal ik later laten zien!


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com