vrijdag 29 november 2013

Over blokjes

... voor project Doos.

Héél lang geleden, voor onze zomerstop ,en voor die maand dat ik er niet was, en die andere maand waarop ik mijn doos was vergeten enzo. Een tijd geleden dus, vertelde ik ook al over ons Dozenprojectje dan we op de Amsterdam-Noord-Bee houden.

In deze ronde heb ik deze blokjes gemaakt. Leuk leuk, lieve kleine blokjes (afgewerkte maat zal 12 cm zijn). Je maakt ze op deze manier:

naai een strook van 4,5 cm aan en strook van 10,5 cm (gebruik een naadtoeslagje van 7,5 mm)

snijd hiervan per blokje 4 strookjes van 4,5 cm, en naai die om en om aan elkaar.

Ik ben erg benieuwd hoe deze blokjes worden samengevoegd tot een quilt, maar dat zie ik wellicht in de toekomst :-)

Nu maar eens kijken hoe mijn doos geworden is! Volgend jaar hebben we alweer andere plannen.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 26 november 2013

Over bar weinig

Afgelopen weekend heb ik toch bar weinig quilterigs gedaan zeg. (wat ik kan laten zien dan hè, het is alweer bijna tijd voor de volgende Cat- or Dollyquilt natuurlijk ;-) En deze ben ik weer eens met de hand aan het quilten)

De Catquilt van de afgelopen maand moest nog wat quiltsteekjes krijgen, nou ik ben een stúk verder (precies 1 vakje en een halve in de ditch) HA HA:

N.B. De foto vervormd de hoek enorm! hij is echt een stuk netter dan dit :-(

Toen dit klaar was was mijn onderdraad op, en omdat ik ook nog een (rood) tshirt moest vermaken ging er gauw rood garen op de machine.

Ik bleek de draadjes van de vorige ronde ook nog niet te hebben weggestoken, dus het meeste werk deed ik dit keer op de achterkant.


Ik heb weer een nieuw speeltje. Dit is een naaldenkokertje, maar dan de verbeterde versie!


je moet de naaldjes er met de punt naar beneden inzetten (daar zit een magneetje), en dan kan je de koker als een soort lippenstift omhoog en omlaag draaien (en de dop erop doen). De naaldjes komen dan in een waaier naar buiten als je hem opschoeft. heel handig, zo kan je meteen zien welke je moet hebben.

Ik heb voor het wegsteken van de draadjes graag deze naald:

Dan hoef je de (2) draadjes niet door het oog te prikken, maar je trekt ze er van bovenaf in tussen de V-vormige inkeping. Dat is makkelijk bij wat kortere draadjes, nu kan je eerst de naald in het werk steken:

(bij het wegsteken van de draadjes probeer ik de naald in het zelfde gaatje te steken als waar een draadje uit komt, zodat het knoopje er gemakkelijk doorgaat en er geen lusje ontstaat)

Dan 'klik' je de draadjes in de naald, dat kan één-voor-één, of beiden tegelijk.


en dan trek je deze draadjes een beetje ruimer:

Ik heb gemerkt dat als je de draadjes strak langs het naaldje laat en dan de naald doortrekt. Dat dan de draadje ook wel weer uit de naald 'klikken'. Dan komt er blijkbaar teveel spanning op het oog of zo. Maar als je de draad iets meer ruimte geeft dan gebeurt dat (bijna) niet.


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zondag 24 november 2013

Over hartjes

Inmiddels is het hartje waar ik hier een sneak-preview van liet zien allang op zijn bestemming aangekomen. Wij sturen namelijk harten-onder-de-riem aan quiltvriendinnen die het om de een of andere manier even heel moeilijk hebben. Ik hoop dus niet al te vaak een hartje te moeten maken, toch zag je al enkele van deze hartjes voorbijkomen op dit blog (en ik weet niet eens zeker of ik ze wel altijd blog...)


Deze foto is van voor het appliceren. Het hart is voorbereid met de appliquik-methode. Heerlijk hoe gemakkelijk je de vorm mooi strak kunt krijgen!

Helaas is de foto van na het appliceren erg donker en een beetje onscherp, dus hier mag je het mee doen!

Mocht je het niet raden, dit hartje is voor Katrien, wat een schok om te horen, ik blijf meeleven en hopen op een spoedig positief bericht.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

vrijdag 22 november 2013

The making of...

Omdat ik de 'making of...' van dit quiltje natuurlijk niet mocht laten zien voordat de challenge/wedstrijd was afgelopen, staan deze foto's nog altijd in de wacht...

Maar het leek me toch wel leuk om ze te laten zien, dus bij dezen: the making of 'Parasolletjes', een quiltje van 24,5x20 cm.

Ik had al meteen toen ikde lapjes zag een idee in mijn hoofd om met gelijkzijdige driehoekjes te werken.


Eerst stroken snijden waat ik vervolgens driehoekjes van sneed:

Daar is dit liniaaltje superhandig voor! De afgeknotte punt is een geweldig hulpmiddel. Niet alleen scheelt het heel veel stof (je hoeft je strook zo'n stukje minder breed te snijden!), maar ook tijdens het naaien helpt dat puntje eraf!

Eerst maar eens een layout maken:

mmm, nee dit vind ik niet zo geweldig. Beetje rommelig.


in zeshoekjes werken is wel heel leuk... Maar... we mogen slechts deze drie stoffen gebruiken, en zo heb ik nog een extra stof nodig voor de achtergrond!


Dus zeshoeken maken van de rode en paarse lapjes, met het geel als achtergrond! Ja, dat bevalt me!

Per horizontale baan heb ik de lapjes aan elkaar genaaid. De afgeknotte puntjes (die ik aan alle drie de punten wegsneed) maken dat je de lapjes heel mooi op elkaar kunt leggen, de hoek van het puntje valt gelijk met de zijde van het onder lapje), waardoor je heel netjes kan werken.

Dan de stroken aan elkaar ende half uitstekende puntjes eraf snijden. Randje eromheen en afwerken.
Ik heb hem met de hand met perlé 12 garen gequilt, steeds een boogje vanuit de hoekpuntjes, zodat het zeshoekje een beetje meer een parasol-uitstraling krijgt ;-)

tada:

Mijn zonnige parasolletjes!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

woensdag 20 november 2013

Over quilts in de etalage

Heee, heb je dit gezien (etalage van de C&A)?:

quilts als etalagemateriaal...

geen gewone quilts

maar koffers en meubels...

een bank en wat vind je van die lamp? LOL

en zelfs een vissenkom op een tafeltje :-)


En een grachtenpandje... Nou ja dan vind ik mijn kleurrijke straatje stiekem toch leuker ;-)


Gisteravond ging ik lekker al mijn genaaide lapjes strijken, kom ik deze tegen! Oeps, ha ha. Nou ja kan gebeuren, uithalen en opnieuw beginnen, LOL.


alle open gestreken lapjes. Ik strijk de naad steeds achter de rode effen stof, dan komt het straks goed bij het in elkaar zetten!


Hier ligt de hele quilttop (die 160x220 cm gaat worden) samen in 1 doos. Ik ben benieuwd of dat ook nog lukt als alles aan elkaar zit ;-)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

dinsdag 19 november 2013

Waar nu weer



Mijn grote liefde was weer even weg geweest. Dit keer naar Hong Kong, je mag wel mee hoor. (ja gut, sommige mensen moeten wel gewoon werken, hè, LOL). Dus nam hij maar wat lekkers voor me mee:

Salt n vinegar chips, vind ik zo lekker, wat een mazzel dat er nog steeds veel Engelse invloeden in HK zijn :-)
En (groene) thee vind ik heerlijk, maar las ik het bruut mag zeggen: die koekjes zijn niet te vreten! Het deeg is smakeloos en verkruimeld als je er naar kijkt. En dan zit er een soort dikke gelei in, veel stijver dan gelatine, maar weer niet zo dik als tumtummies. En ook die was, eerlijk gezegd, vrij smakeloos. En wat op de foto heel helder groen is (bijna giftig) is in werkelijkheid een soort bruinig groen, niet heel appetijtelijk. En zijn krantje hing 's morgens in dat tasje aan de deurknop van de hotelkamer... Die overigens een glazen wand naar de badkamer had... (zit je lekker, LOL Gelukkig had hij een kamer alleen.)

Ik kreeg ook nog een shirt (niet op de foto), op de groei gekocht, ha ha! Ik denk dat we er samen ook wel in kunnen... Maar mijn lief had het dan ook bedoeld als slaapshirt, en dan mag het lekker ruim, toch?

Zal ik het ook nog een beetje over quilten hebben?
Alweer iets meer dan een tijdje geleden schreef Shirley over dit spul:

Het is eindelijk binnengekomen. Het is doorzichtig plastic folie waarop je met een stift (quilt-)patronen kunt tekenen. Leg het folie op je quilt en tekenen maar. Zo kun je je patroon dus uitproberen zonder dat je het naait (en moet uithalen als het niet bevalt). Wat HEEL fijn is, is dat de rand van het plastic is gemarkeerd, dus je tekent niet per ongeluk naast het folie op je quilt!!!! In het filmpje bij Shirley op het blog wordt het uitgebreid uitgelegd.


Nog zo'n handigheidje is dit.

Het is een kwastje met een reservoir.

Vul het reservoir met wat water en je hebt altijd een drupje water om de blauwe stift te laten oplossen. Of de lijm van de wateroplosbare lijmstift los te maken. Dus als je appliceert met de appliquick pennen-methode, dan is dit een superhandig dingetje om de freezerpapiertjes los te weken. Zonder dat je hele werk kleddernat wordt. Werkt ook voor de kartonnetjes-lijmstift-methode.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

maandag 18 november 2013

Over spiralen

Het Catquiltje van deze maand was op tijd af.... maar ik wilde er nog wel wat quiltwerk aan toevoegen.

Om het quiltwerk niet overheersend te laten zijn, koos ik voor een echo-spiraal, eerst in de ditch, en dan steeds voetjebreed blijven volgen en naar binnen spiralen.


Als je naar mijn voetje kijkt, kan je zien dat er een heel handig hulpmiddeltje op zit. Het is een door de fabriek aangebracht streepje, dan voetjebreed aangeeft. Dat niet alleen, maar ook op 1/4 inch vóór de naald zit een streepje, dus ik weet ook waar ik moet stoppen om voetjebreed de hoek om  te gaan.
Bij een schuine lijn zoals op bovenstaande foto bleek het te werken als ik het midden aanhield :-)



Oh, ik vind het echt heel gaaf worden! Maar nu ga ik me zorgen maken over wat ik in de verticale (de quilt ligt op de foto op z'n kant) moet gaan doen! Het is wel duidelijk dat ik daar ook nog iets moet gaan toevoegen! Echter ik wil wel dat dat een andere uitstraling krijgt.

Nou ja ik heb nog even om daarover te denken, tijdens het quilten van de andere witte vormen tussen de gekleurde strepen (het is behoorlijk intensief, tijdrovend! Maar oh, so worth it).


Zondag ben ik nog even binnengelopen bij de tentoonstelling die IKEA hield vanwege 35 jaar IKEA in Nederland. Wat kan je daar nou zien? Nou ik vond het best interessant. Niet alleen de ontwikkeling van de stijlen, maar ook de manier waarop het bedrijf geleid wordt en de ontwikkeling van een jochie van 7 die lucifers verkocht tot de grootste meubelmagnaat die we kennen! Met ontwerpers die (op video's) hun ontwerpproces uitleggen, maar ook ideeën voor de toekomst en ontwikkelingen voor het milieu. Ik was blij dat ik mij van de bank heb gesleurd om er heen te gaan ;-)
(het was hier in de buurt, en dat is gevaarlijk, te makkelijk om er heen te gaan, maakt regelmatig dat ik het te lang uit stel en dan is het vaak te laat! Deze tentoonstelling bezocht ik op de laatste dag! Net op tijd)

Ook naaide ik nog wat aan mijn rode blokjes. Eerst de printjes uitleggen en dan op allemaal een rood effen lapje leggen. Als je die meteen netjes op elkaar legt, kan je ze daarna direct onder de naaimachine doorvoeren.

Het gaat als een trein!



De laatste 10! Dat moest ik even vastleggen :-)

Jippie! alle twosies zijn genaaid! Nu gaat het snel!
Het naaien van de foursies gaat zoveel sneller, en dan daarna.... blokjes maken...

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zondag 17 november 2013

Over speels

Schrijf ik vrijdag een leuk stukje over het vastnaaien van de tunnel. Vergeet ik gewoonweg dat ik jullie nog helemaal niet heb laten zien dat ik eindelijk het 'Speels' quiltje heb afgewerkt!

Tada:


Het quiltwerk liet ik eerder al zien, dat heb ik op het Belgisch Quiltweekend (alweer zo'n 6 weken geleden) gedaan. Toch moest het quiltje nog een tijdje op z'n biesje wachten... Oktober is gewoon een drukke maand voor mij :-)

Door de manier van quilten komt er zo nu en dan een grappig effect met een soort ghost-boom in de quilt voor:

en:

Ik vind dat grappig. Net als dit, een toevallig effect met het biesje:

en deze is helemaal leuk:

(als je het hele plaatje ziet, dan zie je dat dit meisje niet 'verzuipt', maar leuk aan het hoelahoepen is!)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

zaterdag 16 november 2013

Over tellen, tellen en nog eens tellen

Ik heb me toch zitten tellen zeg...
... maar eerst naaien, lekker blokjes naaien. Een rode effen aan een printje, steeds maar weer.

Dat gaat heel fijn met vlaggetjesnaaien (dus niet na elke lapje het losknippen van de draad, maar gewoon lekker doornaaien tot je een hele 'vlaggetjeslijn' hebt). Ik leg alvast een voorraadje lapjes netjes met de goede kanten precies op elkaar, dan hoef ik alleen maar de setjes netjes achter elkaar onder het naaimachinevoetje door te voeren.


En dan maar stapelen, en tellen, en pfoe, hoe houd ik die stapeltjes van 10 bij elkaar, want daar past geen speld meer door! Om en om stapeltjes van 10 maken dan maar.

Ik heb van Bonnie geleerd dat als je projecten met grote hoeveelheden maakt, dat het dan slim is om per 10 te bundelen, bundeltjes tellen is veel sneller dan elke keer alle lapjes afzonderlijk tellen!

En je bent nu eenmaal regelmatig benieuwd hoe ver je al bent! Tenminste ik wel ;-)
Dus na het tellen van al mijn setjes van 2 (twosies), heb ik ook al mijn setjes van 4 (foursies) geteld en die per 10 bij elkaar gestoken met een speld. Nou ik had al heel wat speldjes nodig, want ik kwam op precies 200 stroken! Daarnaast heb ik al 12 blokken af (niet op de foto).

En die stapel twosies heb ik aangevuld tot het er 100 waren.

200 foursies is 50 blokken
100 twosies is 12,5 blokken

Na wat gereken kwam ik erop uit dat dat me een quilt van 8x9 blokken gaat geven, met blokjes van 20x20cm is dat 160x180cm. Maar ik wil een echte bedquilt, dus die moet wel 220cm lang zijn! Nog 2 rijen blokken te gaan dus. Dat is 14 blokken, die gemaakt worden uit 112 twosies! Ik mag nog even door, LOL. Even de losse effen rode lapjes geteld en ik heb er net te weinig. Ik moet nog 32 blokjes erbij, dat gaat precies uit 2 stroken.

Poeh, poeh, wat een gereken en getel! Maar dat is nu gedaan. Nu hoef ik alleen nog maar de rode lapjes aan te vullen en vervolgens allemaal op te maken, en dan heb ik genoeg setjes voor alle blokken :-)
Dan  kan ik blokjes gaan samenstellen en .... rijen en grote lappen en... ik ben nog wel even zoet! Maar oh wat is het leuk werk.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

vrijdag 15 november 2013

Over oranjerood en limegroen


Voor de leden van de MOD Stashclub heb ik vorige week weer een leuke envelop gestuurd. Deze oranjerode lapjes zitten daarin. Een fijne aanvulling van je lapjeskast. Wat toch voor ons quilters een soort palet is! Als je een heel jaar meedoet dan ontvang je beetje bij beetje de hele regenboog inclusief roze en zelfs ook een setje grijzen en een setje zwart/witjes.

En weer kom ik er achter dat ik vorige maand het setje helemaal niet heb laten zien! Hier dan alsnog, de lime-groeneselectie:


Na een jaar kan je gerust lid blijven, want ook in het nieuwe jaar ga ik weer door met het verzamelen en versturen van leuke kleurensetjes, en nee, er komen geen dubbelen!

Heb je niet het geduld om een heel jaar te wachten om een leuke regenboog te verzamelen, let dan maar goed op, want voor december ga ik (apart van de MOD Stashclub) ook nog twee leuke regenboogsetjes maken. Die kunnen natuurlijk ook héél goed als Sint of kerstcadeautjes besteld worden. (Ophalen in de winkel kan natuurlijk ook) Ik laat ze binnenkort zien!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

The cat trap

Je kunt katten heel goed vangen door een kartonnen doos neet te zetten, geheid dat er binnen een mum van tijd een kat in zit.

Nou dat werkt ook als je een quiltje klaar legt :-)
Kijk maar:


Ik was van de week bij een vriendin op Bee, en omdat ik alleen nog de tunnel vast moest zetten, had ik deze quilt even meegenomen. Dat is zo'n handwerkje dat ik het liefste doe met een beetje gezellige afleiding, want anders is het zo saai.

En toen dat af was legde ik de quilt op de grond. OK, ik geef direct toe: ik deed het erom. Eens kijken hoe snel ik een van haar twee katten kon 'vangen', LOL. En ja hoor, nog geen 20 seconden later zat de eerste er al op. En die wilde geen plaats maken voor nummer twee, dus die heeft er maar heel even van kunnen genieten, toen nummer één heel even was afgeleid.

Daarna ging ik haken! Ja je hoort het goed...

Ik heb op internet een tijdje geleden een hele leuke gehaakte deken gezien, in golfjes gehaakt, zoals mijn proefstukje hier. En zo'n deken wil ik ook! Het zal een 20-jarenproject worden, ben ik bang, want over dit proeflapje (en ik wil m vierkant maken) doe ik al vreselijk lang, dus laat staan als een golf-lengte (grapje) 115cm moet worden. en de hoogte van de deken toch wel zo'n 1,5 tot 1,6m want ik wil er wel een beetje onder kunnen kruipen op de bank!

Het is wel een fijn meeneem-werkje (en zeker als ik aan de grote lap ga, dan hoef ik niet echt veel kleurtjes mee te nemen, ben best een tijdje zoet met een kleur, ook al hoeft die alleen maar een keer heen en een keer terug. Hier werd ik geïnspireerd, en ze schrijft ook ergens het patroon...

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com