zaterdag 30 mei 2015

Over Groen en lekker licht

De maand is alweer bijna voorbij, dus blog ik nog gauw even de stofjes van de MOD Stashclub, die deze maand groen is.

Deze MOD Stash set heb ik deze maand verstuurd, maar je kunt hem nog steeds bestellen als je hem ook wilt ontvangen. mail me op shop @ birdblocks . com

Mocht je een heel (of half) jaar lang deze leuke setjes willen ontvangen, kijk even op de website voor alle gegevens.

De stof waar deze set op ligt is Peacock garden van Jane Farnham voor Camelot fabrics.

Naast de MOD Stashclub is er dit jaar ook de LowVolume Stashclub gestart, de lekker lichte stoffen van mei (ook nog los te bestellen): 


Deze set ligt op de stof A la carte van American Jane Patterns Sandy Klop voor Moda.

In dit blogje van januari, deze van februari, deze van maart en deze van april kan je de vorige setjes zien, deze zijn ook nog te bestellen, stuur gewoon een email :-)


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

donderdag 28 mei 2015

Over uiltjes en stippen

En ik bedoel niet uiltjes knappen, maar naaien natuurlijk. Ik kreeg twee series met uiltjes in de hoofdrol binnen. En ik laat ook meteen de niet te versmaden Flurry stippen van Dashwood studio zien.

eerst deze serie van Makower:

Het zijn er zo veel, ik zoom even in:


Met uiltjes, bosdieren, een geschetst ruitje in verschillende bijpassende kleuren, herten, paddo's, bomen, vosjes en blaadjes, is deze serie prachtig in een bosthema. De serie heet dan ook Forest Friends.




Een totaal andere uitstraling, maar daarom niet minder leuk:


Birdwood, een heerlijke zomerse serie met uiltjes, toon op toon bloemen, een randstofje, kleurige bloemetjes, medallions, een lichtgroen takje en paisley-bloempatronen. Zou ik zo weer zo'n 1-hour basket van het vorige blogje van maken!


Daar word je toch vrolijk van, die melige uiltjes?

En hier de beloofde Flurry:

Dat moest natuurlijk wel een uitgebreide regenboog aan kleuren worden!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

woensdag 27 mei 2015

Over een topweekend

Afgelopen weekend ben ik wezen quilten bij een vriendin. Ik mocht blijven slapen en ik mocht niet in de keuken helpen. Phoe, was dat even afzien, een heel weekend zonder huishoudelijke taken en met heel veel naaien en gezelligheid. :-)


Ik heb een 1 hour basket gemaakt (en nog 2, want uhm, ik kan nu eenmaal niet kiezen welke stofjes, dus dan maar meteen een paar stofsetjes tegelijk selecteren). Het patroon (in het Engels) van de basket vind je hier, en ja, je maakt hem echt in 1 uur, en als je er 1 of 2 gedaan hebt zelfs wel in minder! De tweezijdig plakbare tussenvulling is ideaal voor deze mandjes, je strijkt de vulling heel vlot tegen de buitenkantstof voor het naaien en als het mandje klaar is kan je de voering ook nog even vaststrijken, indien gewenst.

En het was zeker heel gezellig, want ik heb dus geen foto van het resultaat gemaakt, glad vergeten! Wellicht plaats ik die binnenkort nog even.

Ik maakte wat blokjes voor de Tula Pink City Sampler, waarvan ook geen foto's (licht hopeloos ben ik toch wel)


Ook heb ik nu eindelijk eens geleerd hoe ik een rits moet aanvallen! (gewoon de schaar erin, ha ha). Om de een of andere reden vond ik dat ik het nodig had dat mijn handje werd vastgehouden bij het naaien met een rits, en dat wilde mijn vriendin wel doen, dus...


Die stoffen eindjes aan de rits naaien is handig, gemakkelijk en ik vind het effect ook gewoon mooi. Je kan de rits daardoor op elke gewenste maat knippen.


Dan moet je de hele boel op de juiste volgorde stapelen en is het gebruik van spelden aan te raden. Tijdens het naaien van deze naad ergens in het midden even stoppen, naald naar beneden, naaivoet omhoog en de trekker even naar de andere kant ritsen.


Kijk dat er nou eens profi uitzien! Ahum.


Dan nog een beetje worstelen, uhm, welnee, gewoon voorkanten op elkaar en achterkanten op elkaar. De rits-einden vouw je met een zigzagje naar de voorkant.


Bijna rondom naaien, want je moet wel een keeropening laten.


Keren, keeropening dichtnaaien en genieten van je mooie etui.

Vraag me geen maten, want ik 'deed maar wat'... Als je buitkant en binnenkant stof even groot knipt en de binnenkant met een iets breder naadtoeslagje naait, past het mooi in elkaar!
Volgende keer ga ik voor de gevorderden-cursus (LOL) en leer ik een rits waarvan het uiteinde een stukje uitsteekt, zodat het tasje heel ver open kan.

Ik had ook nog tijd voor heel veel kletsen, een stukje haken en twee improv blokjes maken:

Dat smaakt naar meer, zo lekker vrij, patroonloos, naaien.


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

woensdag 20 mei 2015

Over Elisabeth

Ze is binnen! Elisabeth van Tula Pink. De nieuwste collectie.

De bovenste stof heeft de geweldige titel '16th century selfie' met uiteraand de specifieke Tula speciale effecten. Bloemenstofjes met stiekem daar tussen vliegende vleermuizen. en nog veel meer zoekplaatjes, kom maar gauw kijken.

Ik grijp meteen dit berichtje even aan om alle andere Tula Pink stoffen die ik in de winkel heb nog even te laten zien:

Stoffen uit de serie Foxfield in de kleurstelling Shade


Ook uit Foxfield in kleurstelling Sunrise


Nog een aantal stoffen uit de serie Foxfield, kleurstelling Dusk, en nog wat andere series, zoals Full moon forest, Birds & bees.


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

maandag 18 mei 2015

Over speedy

De werkzaamheden in mijn huis zijn bijna afgerond. Ik dacht dat het al klaar was, op de behandeling van een schimmelplek na, maar daar komt natuurlijk weer meer bij kijken dan ik dacht... Maar de vloeren zijn weer dicht:

en de muren zijn weer glad, deze zullen ook nog een verflaagje krijgen (alleen het onderste gedeelte en wit, dus het blijft een gekke muur, maar ja wel een droge muur)

Tijdens al deze toestanden heb ik (in eerste instantie 's avonds) een quilt gemaakt. Ik heb nog nooit zo snel een quilt gemaakt van begin tot eind! Ik laat eerst het maken van de top zien:

Ik had van de prachtige superzachte double gauze vierkanten gesneden van 33x33cm. Deze heb ik over de diagonaal samen genaaid tot hele grote HST (half square triangles). Volgens de fabrikant moet je de stof met stijfsel behandelen, omdat het dan gemakkelijker verwerkt. Ik denk dat dat waar is, maar ik deed het natuurlijk niet. Ja, ik ben eigenwijs.

Je ziet dat ik de vierkanten doorsneed met een golfjes-rolmes, dat was per ongeluk, omdat ik mijn gewone rolmes in het verkeerde huis had liggen, dus dit was de enige mogelijkheid. Maar achteraf was het wel prettig! (het rafelt niet zo, echt een aanrader)

Naadjes openstrijken en een layout maken. Het past niet op mijn designwall! Oh, van de zomer heb ik hopelijk eindelijk een hele muur 'designwall'....

Nu zijn HST van ruim 30cm misschien wel wat héél groot... Dus had ik bedacht om nog wat verder te gaan.

Ik sneed van een blok een hoek af en die naai ik dan bij een ander blok eraan. De in dit geval witte driehoek waarover de nieuwe driehoek valt sneed ik weg en naaide ik bij een ander blok weer vast en zo voort.

Hier zie je een klein stukje van deze verschuiving, linksonder is de hoek eraf, die is naar rechts 2e van onder gegaan, de hoek die daar af is ligt onderop derde van  links. Deze doorschuivende driehoeken worden steeds kleiner, dus na 4 of 5 keer sneed ik ergens een nieuwe driehoek af.

Let er op dat je de driehoek evenwijdig legt en naait als je dit trucje ook wilt doen:


Om de eerste (grootste) driehoek aan te helen gebruikte ik de strookjes die ik over had na drie vierkanten van 33x33cm uit een breedte van 110cm te snijden. Ik vond het wel een kick om zo nog wat stukken zelfkant te kunnen invoegen :-)

Na enig gefoezel om de blokken aan elkaar te krijgen (had ik maar moeten stijven), en mijn besluit om het allemaal wat minder strak en precies te laten zijn (oef, missus perfect loslaten)

Zat de top in 2 dagen in elkaar. 

Bij deze foto's had ik de knijpers eigenlijk niet nodig, de wind hield de top strak op z'n plaats.

Binnenkort het quiltproces :-)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

vrijdag 8 mei 2015

Over blok 5 van het BLOM 2015



Eindelijk een blogje over het vijfde blok van de BLOM Creating rainbows. Jullie hebben het patroon al kunnen downloaden van de website, maar hier dan de uitleg. De kleuren schuiven weer een stapje op, kleur 4 valt af en kleur 9 blauw komt er bij.

Snijd voor dit blok:
Wit: 5 stuks 11,5x11,5cm en
1 stuk 14x14cm over beide diagonalen doorgesneden tot 4 driehoeken.

Limegroen(6), groen(7), turquoise(8) en blauw (9): 1 stuk 8x8cm op 1 diagonaal doorgesneden.
Van deze zelfde 4 kleuren ook een grotere driehoek die net zo groot is als de 4 witte driehoeken (je kunt een vierkant snijden van 14x14cm en dan op beide diagonalen gesneden, of je legt een witte driehoek op je kleurtjes en gebruikt deze als mal, maar snijd niet per ongeluk je mal kleiner!)

Geel(5): een strook van 5 cm breed ongeveer 55 cm lang
Kijk hier voor het patroon (paperpiecing mallen, dus zelf naad toevoegen indien je de print voor mallen gebruikt)

N.B. Er zijn nu ook patronen van deze blokken in inches beschikbaar, de blokken zijn dan afgewerkte maat 12 inch, dus als je je genaaide blok nameet van rafel tot rafel moet het 12,5x12,5inch zijn.
Let dus even goed op welke maateenheid je download!

Omdat ik geen zin had om voor de hoekblokjes ook helemaal een paperpiecing-papier deel te tekenen, tekende ik dat achterop het witte vierkant (gebruik hiervoor 4 witte vierkanten van 11,5x11,5 cm). Zoek het midden van de zijde op de naailijn. Dit is dus 7,5mm vanaf de rafel, zie het roze streepje, het stipje is het midden, dat is 5,75cm vanaf de andere rafel.

Teken de diagonale lijn tussen de twee stipjes en naai een gekleurde (kleine) driehoek, ik houd dat altijd wat ruim aan.


Zodat het lapje over de rand valt als je het open perst, snijd nu de gekleurde driehoek gelijk met het witte lapje, daarna kan je het stukje wit dat dubbel ligt wegsnijden.

Je kan er dus ook voor kiezen om deze stap 'gewoon' te paperpiecen.

Teken het paperpiecingpatroon 4x op de ondergrond van je keuze .

Paperpiece de grote witte driehoeken en gekleurde driehoeken op de ondergrond en naai daarna een stukje van de gele strook. Dan moet je gaan opletten welke kleine driehoek je moet toevoegen!
Hieronder de juiste kleurcombinaties:


Zo moeten de blokjes uiteindelijk samenkomen:


Je kunt het laatste driehoekjes gemakkelijk plaatsten door de punt gelijk te laten vallen met de diagonale naailijn van de eerste twee driehoeken :-)


Plaats de onderdelen zodat je layout zo wordt:


en naai je blok in elkaar.

De eerste strook in de layout van de gehele quilt is af:



Tot volgende maand, dan gewoon weer op de eerste van de maand hoor! De werkzaamheden in mijn huis zijn gelukkig afgerond, nu alleen nog even (ahum) de rest van mijn spullen inpakken verhuizen, alle meubels op z'n plek en weer inruimen.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows