dinsdag 29 december 2015

Over kleuren, de bee en volgend jaar

Al een hele tijd laat ik weinig zien op mijn blog! Helaas neemt 'het leven' op het moment veel tijd (ik loop al een half jaar in het ziekenhuis omdat we op zoek zijn naar de reden waarom ik mijn voeten niet voel, wat heel vervelend is, maar verder niet levensbedreigend ofzo, dus dan heeft het allemaal niet zo'n haast).

Ik mis het bloggen, dus heb ik mij voorgenomen om daar volgend jaar weer wat vaker aandacht aan te besteden! Ik ben wel heel actief op Instagram en nodig je dan ook uit om mij daar te volgen (merel_birdblocks) . Instagram is mijns inziens een zeer geschikt platform voor quilters, omdat het draait om de foto's. Ik zal komend jaar beginnen met bloggen over dingen die ik wel al op instagram liet zien.

Nog een laatste mededeling: de BB-Bee van januari aanstaande vindt plaats op 9 januari 2016! Normaal zijn de bee's altijd op de eerste zaterdag van de maand, maar dan zitten we dit jaar nog tussen de overgebleven oliebollen en inventarisatie! (de winkel is wel open op za. 2 januari 2016)

Dan nog een aantal setjes van de MOD Stash en LOW Volume clubs:










Groetjes en tot volgend jaar!


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

donderdag 24 december 2015

Fijne feestdagen




De medewerkers van Birdblocks willen iedereen

FIJNE FEESTDAGEN wensen
en een goed 2016


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

dinsdag 1 december 2015

Over blok 12 van het BLOM 2015

Het laatste blok van deze BLOM haalt kleur 4 oranjegeel terug en laat kleur 12 vervallen.


we snijden:

voor dit blok:
wit: 4st 10,5x10,5cm*
      4st 5,25x5,25cm
      4st 5,25x9cm
van de kleuren roodpaars (12), rood (1), oranjerood (2) en oranje (3)
allen: 3st 5,25x5,25cm
allen: 1st 9x9cm
allen 1 st 10,5x10,5cm*
oranjegeel (4): 1st 9x9cm (mits je mijn techniek volgt)

* of 10x10cm als je, in tegenstelling tot ondergetekende, je HST heel netjes kan maken!

Kijk hier voor het patroon
Je kunt kiezen voor paperpiecing of mallen, ik gebruik diverse technieken door elkaar.

Ik maak eerst de middelste unit van de oranjegele (4) stof met de 4 overige kleuren.
Teken op alle gekleurde vierkantjes van 5,25cm een diagonaal. Leg een vierkantje op de hoek van het oranjegele lapje, de diagonaal ligt van midden naar midden. Naai precies op deze lijn.

Herhaal op alle 4 de hoekjes. Let op de twee stofjes met richting. Ik vond het bij dit blok het mooist als alle richting dezelfde kant op gaat, dat is even opletten bij de volgende stappen. Leg daarom de lapjes alvast op hun plek in het geheel, en leg steeds de genaaide delen terug.

Naai op de witte rechthoeken steeds twee verschillende vierkantjes, je hebt deze units al eerder gemaakt in deze BLOM, alleen gebruik je nu steeds twee verschillende kleuren per unit (precies op de diagonaal naaien). Let op de afbeeldingen voor de juiste plaatsing.

Naai dan met de vierkante lapjes van 10,5cm 4 sets HST (half square triangles)

En snijd ze precies op maat (snijmaat 9x9cm)


En let op de layout, zodat de richting van de stoffen linksonder en rechtsboven goed liggen.


Rosie kijkt ook even mee, en wijst mij erop dat het helemaal niet klopt!

Ik had bij de buitenste vierkanten vergeten naadtoeslag toe te voegen, zucht. (opgegeven maten bovenaan dit bericht zijn dus gecontroleerd, en die kloppen wél)


Gauw nieuwe HST gemaakt en nieuwe vierkanten voor de hoeken gesneden.

In rijtjes aan elkaar naaien...


En het blok samenstellen. Ik vond het fijn dat je de onderliggende puntjes door de witte stof heen kan zien schijnen, zo kan je goed mikken en je puntjes mooi scherp houden.

De dubbele sawtooth star!

En hier nog even alle door mij fout gesneden stukken (want ook bij het middendeel had ik de naad vergeten toe te voegen), ik denk dat ik nog maar een blokje extra maak, kan wel op de achterkant... Laat ik hier maar gewoon strookjes tussen zetten, want ik weet niet of het goedkomt met al het rekenen voor de ontbrekende delen... (die kleine vierkantjes waren wel op de juiste maat, vandaar dat die oversized zijn op dat kleine middenblokje)


En daar is de laatste layout:


De eindstukken met streepjes zijn al lang op de website te vinden, en de plaats van het laatste blokje was natuurlijk ook wel te voorspellen.

Nu vragen diverse mensen mij wat we nu toch gaan doen met al die lege plekken! Nou die blijven leeg :-) Dat heet nou negative space, een mooie plek om je quiltkunsten te laten zien. Als je een vierkante quilt wilt, kan je zelfs nog een schuine baan wit toevoegen tussen de twee lange rijen blokken!

Veel plezier met het naar eigen inzicht afwerken van je quilt, ik heb al eens in het begin een alternatieve layout laten zien, zoek die nog eens op ter inspiratie. En niet vergeten om te zijner tijd een plaatje te laten zien hoe jouw exemplaar geworden is!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows