dinsdag 19 januari 2010

Koude oren, of tutorial voor losse capuchon

De sneeuw is weer even weg, maar men zegt dat er nog een koude periode aan komt. En weet je waar ik met die kou nog het meest last van heb? Dat ik ijskoude oren heb en geen muts die daar een beetje tegen helpt. Dus toen ben ik zelf maar aan het fruttelen gegaan. Eerst een lap quilten, de zeshoek uit twee delen (die ik jullie in de vorige post liet zien) dubbelen met vulling (wollen vulling heb ik gekozen, lekker warm en vol van volume):

De afmetingen van deze gequilte lap zijn: hoogste punt 46 cm, hoogte van de zijden 29 cm, lengte van de onderzijde 58 cm (2x29 cm). (de foto is niet helemaal in verhouding) Zo is het gequilt:

en de achterkant (nee, binnenkant moet ik zeggen)

Lekkere frisse kleurtjes, daar houd ik van en in de winter zeker, dan heb ik ze gewoon nodig, dus buitenkant is een kleurrijk Kaffe Fasset stofje (Mirage stripe) met een heerlijke zonnige binnenkant van Lakehouse (Teeny tiny flowers) en doorgequilt met bloemetjes...


dubbelvouwen (binnenstebuiten) en de schuine lijn aan elkaar naaien en (eventueel afwerken met een biesje of) de naad zigzaggen.


Keren en de punt goed uitduwen. Dit wordt een puntige capuchon, die ik op een sjaal vastzet, zodat ik hem vast kan binden om mijn hoofd.


Als sjaal heb ik een strook fleece genomen, ik gebruik hier 20x130 cm, maar iets langer kan zeker (meet een sjaal die je bevalt en neem die lengte). Ik snijd hier de uiteinden rond met behulp van een bordje, maar dat hoeft natuurlijk niet.


Zoek het midden van je sjaal en leg deze gelijk met het midden van je capuchon (de naad), naai langs de onderkant vast en werk ook deze rand af met een bies. (dat heb ik nog niet gedaan, ik was vergeten om daar stof voor mee te nemen). Je kan ook eerst je capuchon afwerken met een bies en dan de sjaal eraan naaien. Fleece hoeft verder niet afgewerkt, maar het mág wel, ik zet er dus nog een biesje rond en misschien maak ik ook wel twee jojo's op de uiteinden, ik zit er ook over te denken om een bal aan het puntje te doen. voor een wat speelser effect.
Kijk zo ziet hij eruit als ik er in zit :-)
Als je de capuchon te warm vind kan je hem gewoon afschuiven, als je de sjaal om houdt, ligt hij als een gewone capuchon op je rug, staat ook heel leuk!

Je kunt natuurlijk een wat gewoner model capuchon maken, maar ik vind het zelf juist wel leuk om een wat aparter model te hebben. Je kan de punt ook naar beneden vouwen. En het is niet rood, dus ik ben lekker geen roodkapje, LOL. Werd het nu maar weer wat kouder, dan kon ik hem gaan gebruiken.


Neem voor een wat meer standaard model een voorbeeld/patroon van een capuchon die al aan een jas vast zit.


Groetjes,

Merel

www.birdblocks.com

6 opmerkingen:

Adrie zei

leuk idee , Merel!! Staat je ook heel erg leuk! Ik zou er zeker een bolletje, kwastje ofzo aan hangen! Geinig.

Groetjes, AdrieJ.

Reen zei

Grappig ontwerp! Enne....het was niet roodkapje, maar kabouter puntmuts waar ik aan moest denken! (niet persoonlijk bedoeld, LOL). Groetjes!

inge zei

mooi hoor!

Birdblocks zei

Nee Reen, bij een kabouter zit de punt (uhm, kan ik dit wel zeggen...) veel meer rechtop!

Reen zei

Foei! :-))

Anita deR zei

Wat een lekkere warme muts, heb alleen een hekel aan iets op mijn hoofd, heb eigenlijk ook nooit een koud hoofd, genoeg haar, lol. Mijn man niet.