maandag 2 maart 2015

Over blok 3 van het BLOM 2015

Blok 3 van BLOM 2015: Creating rainbows is klaar. Het is niet mijn mooiste werk. Ik maakte een foutje, zeker nog wat last van jetlag (hoe lang zal ik die smoes kunnen rekken :-)  )

Ik naaide de vierkantjes in het midden per ongeluk met een 1/4 inch naadje in plaats van 7,5 mm. Een kwart inch is wat minder dan 7,5mm, dus het middenstuk werd te groot! Maar dat bedacht ik pas toen ik al met veel moeite de grote driehoeken eromheen had genaaid! Zo zie je maar weer, éérst nadenken...
(Dit komt omdat ik deze blokken en de blokken van de MODerne Sampler door elkaar naai, die zijn uit het boek van Tula Pink: City sampler 100 modern quiltblocks, en dus in inches. Ik moet dus steeds het naaien in inches en cm afwisselen)


Ja, ik ga dat middenstuk opnieuw naaien (en snijden, ik ga echt niet al die naadjes lostornen, dat is een mooi blokje voor een pannelap ofzo, LOL), maar ik wilde jullie niet extra lang laten wachten op dit blogje.Vandaar de foto van dit blokje met bol-staand midden ;-)

Ik wil graag kleurnummers toevoegen aan de uitleg:
Rood=1 Oranjerood=2 (deze twee kleuren zijn nu bij blok 3 afgevallen) Oranje=3 Geeloranje=4 etc.
Je kunt je lapjes eventueel merken, en ook kun je de key-blocks op de patroonbladen merken met de kleurnummers, als je dat prettig vindt.

Voor het kleurenschema van blok 3 valt roodoranje(kleur 2)  af, en komt groen(kleur 7) erbij (let op dat je de lapjes aan het eind van dit jaar nog nodig hebt, dus nog niet je restanten bij de scraps/stash stoppen!)

Gebruik naadtoeslag 7,5mm (! LOL)


Wit: 4 stuks 9x16,5cm
Wit: 4 stuks 9x9cm
Oranje(3) en Groen(7): 4 stuks van elk 9x9cm
Geel(5): 4 stuks 5,25x5,25cm
Geeloranje(4) en Limegroen(6): 6 stuks van elk 5,25x5,25cm
Kijk hier voor het patroon (mallen)

Let goed op de plaatsing van de kleuren: gele lapjes op de hoeken, en de lapjes voor de sterpunten in diagonalen gegroepeerd. Als je goed kijkt zie je dat de vierkantjes in het midden ook een soort diagonalen vormen, ik heb de groene punten in de richting van de geeloranje vierkantjes gelegd, en de oranje punten in de richting van de limegroene vierkantjes!


Naai de blokjes van het middenstuk aan elkaar (met de juiste naadtoeslag!), ik heb de naadjes opengeperst voor een vlakker effect. Ook heb je daardoor bij het naaien van de andere delen minder last van 'bulk' (een dikke opeenstapeling van naadtoeslagen).


De techniek waarop ik in dit voorbeeld de Flying geese units maak levert wat extra scrap-driehoekjes op. Ik persoonlijk vind die 'bonus'-stukjes altijd wel leuk. Ik bewaar ze, misschien gebruik ik ze wel op de achterkant (mijn mislukte middenstuk kan ook wel op de achterkant verwerkt worden... wie weet).
Je kunt natuurlijk ook voor jezelf een andere techniek kiezen om de flying geese units te maken.

Teken een diagonaal op de achterkant van de oranje en groene lapjes. Leg het lapje gelijk met een hoekpunt van het rechthoekige witte lapje:

Naai precies OP de lijn (in tegenstelling van de blokjes van vorige maand!)

Voor een bonusblokje naai je vervolgens aan de buitenkant een extra naailijn op 2 naadtoeslagjes afstand, ik gebruik daarvoor de buitenkant van mijn extra brede boventransportvoet en neem dat aan de ruime kant. Knip tussen de twee stiksels de delen los.
Nu heb je niet twee losse driehoekjes-waar-je-waarschijnlijk-nooit-meer-wat-mee-doet in je scraps, maar een 'nuttig' (gemakkelijk verwerkbaar) HST blokje :-)


Naai vervolgens op de andere kant van het witte lapje het vierkantje in de andere kleur. Let op 2 dingen:
a) De diagonaal wijst vanuit het midden naar buiten, tegenovergesteld aan de vorige! Op de foto hierboven dus van middenonder naar linksboven (bij het groene naar rechtsboven)
b) Er worden twee units zoals boven gemaakt en twee in spiegelbeeld (dat wil zeggen: de kleuren liggen verwisseld) Kijk goed naar het plaatje van het eindblok.


Naai vervolgens aan de beide uiteinden van twee tegenover elkaar liggende units de vier witte vierkanten:

En naai de overgebleven twee units aan het middendeel vast, speld hierbij het midden van de beide delen op elkaar, zodat dit netjes gelijk valt. Daarna kan je de laatste twee naden naaien, speld ook hier de middens op elkaar, ook het kruispunt bij de sterpunten kun je helpen met een speld.

Blok 3 komt op het rijtje in de layout, een klein stukje regenboog vormt zich...:


Veel plezier met blok 3!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

1 opmerking:

Shirley zei

Helemaal mijn kleuren, zo mooi!