maandag 10 augustus 2015

Over kattenstofjes en het Droste effect deel 2

Nadat ik alle katjes bijna in het gareel kreeg (ik had een layout bedacht en naaide hem vervolgens anders en kwam daar bij t quilten pas achter), werd het tijd om te quilten.

Ik wil alleen de achtergrond quilten, zodat de katje bol blijven en de behangetjes plat worden. Elke kleur kat kreeg z'n eigen quiltpatroon ( en ja als je goed kijkt zie je dat OOK dat mis ging, ha ha. De godin van het handwerk zal bij mij echt nóóit het idee krijgen dat ik haar naar de kroon wil steken. daar hoef ik echt geen expres gemaakte foutjes voor toe te voegen. Is dat Hestia van de huiselijkheid, of Athena van de kunst en nijverheid... Maar voordat ik weer eens een blogje schrijf waarbij de meeste tekst tussen haakjes staat....)

Golfjes quilten, de lijntjes liggen ongeveer 3 mm uit elkaar! (jeah, ik weet het, ik ben niet wijs, maar het wordt wel mooi plat, en het zijn gelukkig maar kleine stukjes!)

Rechte lijntjes ook op 3 mm uit elkaar, en niet met een liniaal ofzo, dus we noemen het organisch! (genaaid met de freemotionquiltvoet, dus niet met de boventransportvoet en wat steun van de machine voor het recht blijven).
Engelssprekenden noemen dit overigens 'matchstick quilting' oftewel er past net een luciferhoutje tussen ;-)

En als derde patroon pebbles, of kiezelsteentjes, deze zijn ongeveer 4-7mm. Ook micro dus. Je moet dan ook kleine steekjes maken, want anders worden het geen mooie rondjes !

Kijk die bijna onzichtbare (lichtblauwe) kat linksonder had stiekem van plaats geruild met die van middenboven. Daardoor zijn de achtergrondstofjes nu niet netjes in schaakbord-indeling verdeeld. (Valt natuurlijk niemand op, maar ja ik weet dat het niet zo bedoeld was....!)

In de voorraad nog een bijpassend-achtig lapje gevonden voor de hangmouw. Die snijd je even breed als de quilt.

Dan vouw en naai je aan beide kanten een dubbel-dubbelgevouwen naadje, waardoor de mouw precies de juiste lengte krijgt om niet meegenaaid te worden in de zijkant-afwerkbies.

Vouw de mouw dubbel met de goede kant buiten en laat de rafel 1 cm verspringen...

... zodat je hem met een beetje ruimte kan spelden en naaien, dit geeft ruimte aan de dikte van de ophanglat, wat maakt dat je quiltje niet aan de bovenkant strak om de lat zit en daar dus niet mooi glad zit.
Stik die bovenkant (waar de rafels zitten) mee met het opzetten van de afwerkbies, dat scheelt weer. De onderkant waar je zo mooi een vouw in hebt geperst zul je met de hand moeten vastnaaien. Let er daar op dat je steekjes niet door en door gaan, zo blijft het stiksel onzichtbaar op de voorkant!


Ik had al uitgerekend dat 2 stroken (van stofbreedte) net niet genoeg zou zijn voor de bies, dus gelukkig had ik voldoende lengte meegenomen :-) Hestia/Athena (en de hele rest van de Olympus) kan trots op mij zijn.

Zodat ik het quiltje meteen af kon maken :-) Kom hem in de winkel bekijken en als je het leuk vind kan je het patroon opvragen (zie ook vorige blogje). Je kunt dit quiltje al maken met 5 F8's en drie strookjes voor de afwekbies!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

5 opmerkingen:

10ekequilt zei

Wat is ie leuk geworden Merel!
Groetjes 10eke

Shirley zei

OH wat is dit weer een supergaaf quiltje geworden, en LOL om de ingeslopen mishaps, ben blij dat ik niet de enige ben. Zelf ontdek ik ze vaak pas na maanden of zelfs jaren!

Dineke zei

Weer een leuk quiltje Merel. Tja die wandelende blokjes. Hoe goed een mens ook op let, er ruilen er altijd wel een paar van plek.

Carla zei

Heel erg leuk geworden! ik moet aan de mijne nog beginnen maar dat komt vast helemaal goed!
Fijn weekend!

Groetjes,

Carla.

Anoniem zei

Ha Merel!
Leuk leuk leuk ja wil ik ook maken!
Hebben op het moment een Lat-relatie met de kater vd buren.
Die zijn met vakantie en nou heeft deze kater besloten in en uit te lopen
bij ons wanneer het hem uitkomt.
Ben bang dat ie niet meer terug wilt als buurtjes terug komen.
Dus heb ik besloten maak een katte-quiltje voor m mag ie op luieren als ie er is!
Geen wonder dat dat beest niet meer weg wil wordt helemaal in de watten gelegd.
Dus Merel ik stuur jou een mail.
Groetjes Adri.