donderdag 1 oktober 2015

Over blok 10 van het BLOM 2015

Oktober alweer! Duurde de zomer voor jouw gevoel ook zo kort?
Zou het toeval zijn dat juist deze maand de kleur oranjerood weer terugkomt? (uhm, ja als ik eerlijk ben wel)
Kleur 9 blauw, valt af.

Riep ik vorige maand heel enthousiast dat de afvallende kleuren niet meer nodig zijn, dat is niet helemaal waar als je ook de speciale randblokken wilt maken. Het patroon daarvan staat al op de website en de kleuren kun je op de plaatjes van de layout ook al zien (spreekt voor zich toch?) ik zal deze blokken in december laten zien.


Snijd voor dit blok:
wit: 4st 11x11cm doorgesneden over beide diagonalen voor 16 driehoeken
      1 st 16,5x16,5cm
      2 st 10,5x10,5 doorgesneden over een diagonaal voor 4 driehoeken
van de kleuren blauwpaars(10), paars (11), roodpaars (12) en rood (1) allen: 4st 6,5x6,5cm doorgesneden op een diagonaal voor 8 driehoeken per kleur, let op bij stofjes met een richting!
roodoranje(2): 2st 10,5x10,5 doorgesneden over een diagonaal voor 4 driehoeken


Snijd voor de zigzag stof twee vierkanten van linksonder naar rechtsboven en twee van rechtsonder naar linksboven. (of kijk op de foto)

Deze boogjesstof geeft zelfs nog grotere problemen, als je van een probleem wilt spreken. Ik wil zelf graag alle boogjes dezelfde kant op, dus ik sneed 2x zoveel vierkantjes (daar is voldoende stof voor, dus dat is geen probleem!), de ene helft van linksonder naar rechtsboven ende andere 4 van rechtsonder naar linksboven.  De helft van de driehoeken worden niet gebruikt!
Nou ja....

... niet nu, wel een keer hoor, ik spaar al mijn 'afvallige driehoekjes' op om ooit een keer een scrappy quilt met driehoekjes van te maken (ik heb een hele leuke gezien in het boek Sunday morning quilts van Cheryl Arkison en Amanda Jean Nyberg)


Teken het patroon op paperpiecing papier (ik teken het grote vierkant niet), ik houd bij paperpiecing patronen altijd rondom ruim 1cm papier, zodat ik na het naaien de randen terug kan snijden tot een naadtoeslag van 7,5mm

Kijk hier voor het patroon

Ik begin met de stofjes waarbij ik goed op moet letten, die met richting dus... Als ik ze maar zo neerleg zoals ze ook in het patchwork terecht moeten komen (en ik voldoende blijf opletten) komt het voor mij goed. Doe wat voor jou werkt!


Het fijne van flying geese units is dat je heel goed kunt zien hoe je een lapje neer moet leggen. Het hoekje van de stof ligt precies op het de schuine lijn van de vorige patches. Leg de schuine kant gelijk met de witte stof (mits deze naadtoeslag 'normaal' is tussen de 6 en 8mm)

Knip die konijnenoren in het midden steeds weg!

Knip indien nodig de uitstekende gekleurde stof achter de naadtoeslag van de witte stof weg, om doorschijnen te voorkomen)


Snijd nu de delen op een precieze naadtoeslag van 7,5mm, zelfs als de stof net niet breed genoeg is, kan je aan de foundation de juiste naadtoeslag geven, zodat je deze delen aan het grote vierkant kunt naaien met 'voetjebreed'.
Je ziet dat de konijnenoren aan de zijkant zo ook in een keer weg zijn, dat scheelt weer.


Naai eerst de korte delen en dan de lange delen aan het midden vierkant. Let op dat je de gansjes in het rond laat vliegen :-)


Zoals je ziet vliegen ze bij mij alweer de andere kant rond dan in het ontwerp hieronder, maar ja ik ben altijd een beetje dwars (of ik let gewoon niet goed op). In dit geval maakt het niet zo veel uit ;-)   (ik heb het ook wel eens anders meegemaakt! Oef)


Hier komt het blokje in de layout:


Je had het vast al voorspeld!

En dan nog even iets geheel anders: de nieuwe Lotta Jansdotter series zijn binnen:

Zowel deze schattige Stella op de foto als ook Lucky, met een leuk kattenstofje, die ik vergat te portretteren. Ook Tiger lily van Heather Ross kwam binnen!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

Geen opmerkingen: