zaterdag 2 juli 2011

Wat te quilten?

In de winkel en over de email krijg ik regelmatig technische vragen. Sommige vragen komen regelmatig terug zoals deze:

Help, wat ik ook doe, ik zie mijn markeringen niet terug als ik wil gaan quilten, hoe kan ik dit oplossen?

Dit is dan mijn antwoord:

Als ik iets markeer gebruik ik zelf graag een vulpotlood van Sewline, die zijn er in wit/zwart/roze/groen en geel, zo is er altijd wel een kleurtje dat je wel ziet. Bij veelkleurige quilts zul je dus soms heel veel kleuren moeten gebruiken, zelfs als het slechts één lijn betreft, die over meerdere vlakjes loopt. Je kunt de vullingen los kopen en je kan dus de puntjes steeds wisselen, of heel decadent meerdere pennen/houders nemen.

Er staat als, want ik markeer ook heel vaak niet!Als je de aftekenlijnen namelijk niet goed op de stof kunt zien, omdat de stofjes/printjes  druk van zichzelf zijn, dan kan je straks de quiltlijnen net zo niet duidelijk zien. Dus als je dan een heel ingewikkeld patroon hebt zitten aftekenen (dat kost uren) en doorquilten (wederom uren) en je ziet het dan bijna niet terug, is dat dan niet een beetje zonde van de moeite? Deze vraag kan je alleen zelf beantwoorden.Ja maar, je moet toch iets quilten? Zou je zeggen? Tuurlijk! Maar dat hoeft dus niet altijd een (ingewikkeld) patroon te zijn. Zeker niet als je het toch niet al te goed ziet. Dus ik zou zeggen probeer in zo'n geval een free motion patroon (zonder dat je iets van te voren aftekent). Je quilt krijgt dan een mooie structuur, zonder al het aftekenwerk.

Als je werkelijk een ingewikkeld patroon wilt quilten, en je ziet de markering niet op de voorkant, dan kan je de patchworkpatronen eerst in de ditch quilten, zoals ze dat noemen (dus precies op de naadjes). Daardoor kun je het patchworkpatroon ook op de achterkant zien. Let hierbij op dat je de spanningen goed in stelt. En let indien van toepassing op spiegelbeeldige afbeeldingen.

En als je nou de patchworklijnen eigenlijk niet terug wilt zien, kan je er zelfs voor kiezen om deze eerst met een in water oplosbaar garen te stikken, dan de mooie patronen er vanaf de achterkant aan toevoegen, en vervolgens de hulplijnen uitspoelen. 

Succes met quilten!

Groetjes, 


Merel
 

2 opmerkingen:

Johanna Zweden zei

Hallo Merel
Elke foefje en hulpje is altijd help vol.
Dank je wel voor de uitleg.
Groetjes Joke

Shirley zei

Precies, waarom ingewikkeld doen met een patroon als het toch wegvalt in alle drukte.