zondag 2 december 2012

Over een katteniglo

... in wording.

Als ik het wereld wijde web overzwerf, probeer ik altijd om mij alleen op quiltdingen te focussen, er is zoveel inspiratie, als ik ook nog andere dingen zou bekijken, dan kwam ik aan mijn eigen werk niet toe. Maar ja, dan kom je ineens een soort kattenmand tegen die er toch wel heel gaaf uitziet. Nu zal ik maar meteen bekennen dat ik niet zo goed ben in haken en breien enzo, dat heb ik met mijn linkshandige pootje nooit zo goed geleerd, dus het ging zo:

"hi Riet, kijk eens wat een gave kattenmand.... is dit breien of haken...? "

LOL, het antwoord was iets in de trant van:

"Het is haken, koop maar zo'n bol ZZZpagetti (ofzoiets) je hebt volgens het patroon 900 gram nodig (dat is 1 bol), dan leer ik het je wel! "


Je ziet op de foto ook het printje van een Fins blog, waarop het staat uitgelegd. Er staat een vertaling in het Engels bij, die volgens de haakdames niet (geheel) klopt, dus ik geef maar niet de link.

En het blijkt heel gemakkelijk. Ik heb alleen het begincirkeltje niet zelf gedaan, maar daarna ga je gewoon rond en rond tot je bodem 35 cm in doorsnede is. onderweg vermeerder je naar eigen inzicht, zodat de schijf plat blijft.Dan ga je een randje op de buitenzijde zetten (dit doe je door enkel in het voorste lusje van de onderliggende steek in te steken, ik hoop dat je deze haak-leken uitleg snapt), vervolgens zijn we zelf gewoon een beetje gaan kijken van nou dan doe ik het randje ongeveer zo hoog, en het gat ongeveer zo breed. Gewoon een beetje op het oog.

Ik deed aan het eind/begin bij het gat steeds een steek vermeerderen, zodat de opening rond afloopt naar boven toe. En toen ik dacht dat het gat groot genoeg was ben ik met een rijtje lossen (zoals de haak-dames dat noemen) overgestoken. Bij de rest van het gedeelte achter het gat heb ik steeds verminderd op dezelfde plek, daardoor krijgt de vorm een beetje strepen. Of zeg maar een knakje.

Helaas bleek de koepel zoals ie hierboven op de foto staat te klein voor Rosie. Het was wel grappig om te zien: ik zette het op de grond en ze kwam er direct naar toe en stak haar kop erin, maar ja daar bleef het dus bij, want zij zag ook wel in dat dat niet ging passen.

Toen heb ik vrolijk de hele opbouw weer uitgehaald (nou ja Elly deed dat op de Bee, nadat ik had gezegd dat ik het weer uit ging halen), en heb ik nog wat rondjes aan de bodemplaat toegevoegd:


Nu maar even passen op de rug van Rosie, terwijl ik met haar op schoot lekker aan het haken was :-)
Ik had blijkbaar ook niet goed gemeten (of gemeten toen het werk was uitgerekt ofzo), want nameten van de bodem (voor het uithalen) bleek het geen 35 cm te zijn. Ik heb de bodem nu 38 cm gemaakt voordat ik aan de opbouw begon, eens kijken hoe het nu uitkomt...

Dus als je langs mijn huis komt en denkt, wat is het stil, de naaimachine ratelt niet...
Dat klopt, dan zit ik even te haken, ik vind het wel een lekker rustgevend werkje. Misschien maak ik als deze af is (en populair blijkt) nog wel een katteniglo in een andere frisse kleur.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

3 opmerkingen:

Yvonne aka sommeke zei

Oooh, die is leuk (als ie past)
Fijn ook dat Rosie er meteen in wilde, dat doen de mijne vast niet!

Anoniem zei

Hi Merel, ziet er goed uit hoor en de beschrijving is prima hoor voor een 'leek'!Groetjes Adri.

Anoniem zei

Als ik dat zo zie lijkt het me niog steeds iets klein voor Roos 9Roos is een grote dame...)

ps: had ik al gezegd dat ik van je hou?