donderdag 4 juli 2013

Over grote hoogte

Nul keer raden waar ik was, hi hi.

2 jaar samen moest worden gevierd met een tripje vond mijn lief (en dat vertelde hij pas toen we daar waren!), en dat werd dit keer New York City! Omdat het kan; ik kan het je aanraden hoor een grote liefde te nemen die bij de KLM werkt, het heeft zo zijn voordelen. Hij kan goedkopere tickets boeken, maar wel met de beperking dat je alleen mee kan als er plaatsen op de vlucht over zijn (IPB-en noemen ze dat; Indien Plaats Beschikbaar). Het kán dus zijn dat je helemaal klaar staat met je koffertje, door de douane, bij de gate en dat je dan toch niet mee kunt! Dat is ook wel weer leuk spannend eigenlijk en tot nog toe (maar laat ik het lot niet tarten) is het altijd nog goed gegaan.

Dit keer gingen we dus naar NYC. Het hotel waar we zaten zat op een prachtige locatie op de hoek van Broadway en met (omg!) het Empire State Building (ESB) in de achtertuin! Deze foto met rechts op de voorgrond ESB en in de achtergrond ook nog het Chrystler building. Zo gaaf, die 'heb ik' tijdens mijn opleiding op de HTS 'gehad'.

Het is dat de airco precies onder dit raam zat anders zat ik nu nog kwijlend in het kozijn ;-)


Wij zaten comfortabel op de 18e verdieping van het hotel, maar ik kan beter de bovenste verdieping zeggen want tellen kunnen ze niet in de VS (er 'bestaat' geen dertiende verdieping). Wat deze prachtige marmeren trappen tot gevolg heeft, gaaf plaatje hè! Eerst even slikken nadat ik voor het eerst naar beneden keek, wat een diepte! Ik ben er 1 verdieping af en op gegaan, verder heb ik lekker de lift genomen, en ja, dat duurt dus best even wat langer dan je gewend bent :-)

's avonds nog even tijd voor een wandelingetje over Broadway naar Times Square, terug over 5th ave. (wat klinkt dat hè!)

waar het gewoon erg druk was. Zo veel mensen overal... en ik was heus niet de enige toerist die van elk hoog gebouw een foto probeerde te maken hoor :-)


De volgende ochtend een tentje uitgezocht voor ons ontbijt, ik wilde natuurlijk wel wat 'Amerikaans' voor ontbijt! Waffles met blueberries, jummie heerlijk luchtig gebakken. Ik had even een Luke's Diner momentje. (voor de niet ingewijden: Luke's Diner is een dagelijks terugkerend ritueel in de TV-serie the Gilmore Girls, waar ik altijd graag naar keek)

Deze dag lopen we over 6th Avenue naar Central park, waar we natuurlijk ook weer vele leuke gebouwen tegenkomen:Dit soort contrasten vind ik geweldig. Waar het 'bij ons in de oude wereld' de kerk was die vaak het hoogst tot in de hemel reikt, valt die hier bijna in het niet bij de gebouwen om zich heen. Toch worden de kerken hier volgens het zelfde principe gebouwd met de 'hemelreikende puntdaken'.

Na een bezoekje aan een gigantische speelgoedwinkel (nee niets gekocht) waar je bijvoorbeeld giraffenknuffels op ware grote kan kopen (ja echt! Nou ja misschien was het een babygiraffe). De 'floorpiano' van Tom Hanks (film: Big) in actie gezien (de piano niet Tom Hanks).

http://www.youtube.com/watch?v=0Yu62StlsMY

Het bedrag dat je daarvoor neer moet leggen viel me eigenlijk wel mee, nu moet je er natuurlijk wel een hele kamer voor uitruimen, dus als je dat erbij rekent... (al met al toch maar niet meegenomen, LOL)

Deze winkel ligt op de hoek van Central Park, waar we een stuk door hebben gelopen en (ik) een kleine cheesecake en (mijn lief) peanutbuttercookies hebben gegeten. Heel gek om in zo'n oase van rust te zijn terwijl je weet dat aan alle kanten om je heen de stad bruist. (nou ja de noordkant is wel een enorm eind weg hè). Door de boomtoppen heen zie je gewoon de wolkenkrabbers staan. Hoe letterlijk dat woord is zagen we trouwens de eerste avond toen we vrij laag hangende bewolking hadden en de top van ESB in een wolk verdween!


Na een kleine break met een pretzel (die ik een beetje vond tegenvallen) van een straatventer, zijn we smiddags in zuiderlijke richting gelopen, alwaar we de Cityquilter (quiltwinkel en kleine galerie) hebben bezocht (maar daarover later meer)


Daarna in westelijke richting naar de rivier de Hudson gelopen. Als je die kant op loopt, dan kruis je op een gegeven moment de 'high line' wat vroeger een bovengrondse metrolijn was.

Deze lijn rijdt niet meer, en het traject hebben ze nu ingericht als park! Wat een idee!


De rails liggen er nog, en tussen de twee banen in ligt een voetpad.


Het uitzicht over de Hudson vind ik ook echt een aanrader, ookal omdat het ook hier, de rand van Manhattan, parkachtig is ingericht. Er loopt ook een fietspad langs. Maar voordat je daar aankomt moet je wel een mega brede rondweg oversteken! De hele stad lijkt te bestaan uit verkeer. En mensen natuurlijk, overal, echt overal zijn mensen, nou ja en gebouwen natuurlijk, LOL.

Veel gebiedjes die op de kaart staan aangegeven als park zou ik eerder een plein noemen, waar leuke metalen tafeltjes en stoeltjes staan, gewoon vrij, geen terrasjes die bij een café horen ofzo. Hele leuke plekken zijn dat om even neer te strijken en lekker mensen te gaan kijken.

Natuurlijk hebben we ook een (of meer, LOL) bezoekjes gebracht aan een starbucks, de fast food ketens hebben we links laten liggen, hoewel we de eerste avond wel een simpele maaltijd van pizzapunten hadden :-)

En dat was het alweer, 's avonds terug naar het vliegveld (een onderneming opzich) en weer naar huis! Terug naar de katjes (yeah!) en het gewone leven. Een ervaring rijker! Een ervaring overigens met een verrassend (luxe) einde, maar laat ik daar in het volgende berichtje over uitweiden :-)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

13 opmerkingen:

Annelies zei

Super dat je genoten hebt ! Ik doe dat weer van je foto's.

Elly (creatieveling Elly) zei

Wat gaaf!
Je weet toch dat Amerikanen geen 13e verdieping kennen, want dat brengt ongeluk

Elsbeth zei

Wat heb jij het leuk gehad zo te zien!!! Tot straks of lig je nog op apegapen ;-)?

Carla zei

Wat ontzettend leuk!!!! Mooie foto's!!!

Fijne dag,
Carla.

Marina. zei

Ik zou zo je voorbeeld willen volgen.Ik zou graag eens over de High Line willen wandelen. Tot nog toe heb ik die gevolgd via nieuwsbrieven. Groet, Marina.

Charlotte zei

Wat een leuk verslag en leuke foto's. Charlotte.

Anoniem zei

Oeh, wat een cliffhanger! :)
Groetjes, Astrid

Anita zei

Wat een fijne manier om 2 jaar samen te vieren. Heerlijk voor jullie.
Neem mijn craftsyblokken mee aks ik zaterdag naar de BEE kom.

Miranda zei

Jeeehaa, even naar the apple!!! Lucky one! Fijn dat ook wij weer mee mochten vliegen...en genieten van al dat moois dat je weer eens gezien heb. En ik ben benieuwd naar het vervolg Merel!

Gert zei

Wat heerlijk dat jullie naar NY zijn geweest: tot nu toe onze meest favoriete vakantiebestemming. We zijn er tot nu toe 4x geweest, dus we kennen de stad redelijk goed. Leuk om je verslag te lezen.

Marjon Savelsberg zei

Geweldig, NY! Super dat je ons laat meegenieten, maar uhm: Cityquilter, waarover later meer
.....da's wel plagen, hoor ;-)

Anoniem zei

Wauw, wat een great idea!!Jij zit tenminste geregeld met "je hoofd in de wolken"!hahaha.Groetjes Adri.

inge zei

zo maar even weg en weer naar NY! decadent ;-)
maar ook heerlijk!!!! da's genieten!