zaterdag 31 augustus 2013

Over biezen, deel 2

Gisteren liet ik al zien hoe je de bies aan de quilt naait, vandaag gaan we verder met een nette manier om de uiteinden aan elkaar te zetten om vervolgens de boel aan de voorkant vast te zetten.


Leg een strook glad neer, deze is zo afgeknipt dat hij ongeveer in het midden van het gat(nog niet genaaide deel) eindigt. Het afgeknipte stukje gebruik je even om de maat te nemen. Ik heb het opengevouwen onder de strook gelegd.


Leg nu de nadere kant daar glad overheen. Laat het precies die maat (de breedte van de strook) overlappen en knip de rest eraf.


Zo dus.

Nu gaan we hannessen :-)

Die twee uiteinden ga ik weer met een diagonale naad aan elkaar zetten. Hiervoor moet je de quilt die er aan vast zit even plooien zodat hij niet te veel in de weg zit of gaat trekken aan de strookjes waar je mee bezig bent.

Vouw de beide uiteinden open, de linker komt horizontaal en de rechter verticaal, leg de hoekjes precies op elkaar en zorg dat het netjes precies haaks op elkaar ligt. Ik zet er op dit moment twee spelden in om te zorgen dat het niet meer verschuift of verdraait.


Teken een diagonale lijn van het puntje dat onderop ligt naar het puntje dat bovenop ligt, zoals op de foto. Het zou een lijn van 45 graden met de zijden moeten zijn.


En naai daar precies overheen.


Voordat je iets afknipt even testen of het goed zit!

Ik heb mijn stroken wel eens verkeerd om aan elkaar gezet, er is ooit eens een strook ingedraaid, waardoor er een wokkel in mijn strook zat :-( Je kunt ook per ongeluk de goede kant tegen een achterkant van de stof genaaid hebben. (die heb ik van horen zeggen hoor, LOL), anyway er kan best veel mis gaan, omdat dit nou eenmaal zo'n gehannes is.


De driehoekjes afknippen tot een net naadje en dit naadje even openstrijken (dit doe ik altijd even met mijn nagel)


En hij ligt netjes en strak langs de quilt. Dit stukje nog even vastnaaien...


... en vervolgens de happy cat er met zachte hand afduwen, want we zijn er nog niet!

Nu komt het persen:

Eerst pers je de bies vlak van de achterkant af.

En daarna:

Pers je de bies naar de voorkant toe, precies zoals je m wilt hebben. door dit te persen heb je geen spelden meer nodig. Het mag wel hoor, maar ik doe het lekker zonder ;-)


Pers ook de hoekjes alvast netjes in verstek. De stof valt (bijna) vanzelf zo. Maar waar ik wel altijd op let is dat de verdikking aan de achterkant aan de andere kant van de diagonaal zit als de verdikking aan de voorkant! Je voelt wel wat ik bedoel. Die spelden heb ik er alleen even ingezet voor de foto, ik had geen handen genoeg :-)

Vouw de bies met de hand steeds vlak voor het naaimachinevoetje op zijn plek. Het biesje moet aan de voorkant net over het stiksel dat er al zit vallen.
Nu is het alleen nog een kwestie van precies langs het randje (de vouw van de bies) opstikken.

Mijn bies is zo gekozen dat dit stiksel aan de achterkant langs het biesje valt, dus hij is aan de voorkant een ietsje breder dan achter, waardoor hij dus over het stiksel heen valt.


Hij is À....

.... dacht ik en toen zat er een kat op,
.....F kwam daarna pas ;-)

En dan bedoel ik het quiltje, want de tunnel moet nu nog even met de hand worden vastgezet, op dat speciale vouwtje dat ik erin perste voordat ik hem op de quilt zette. Voor mij telt de ophangconstructie niet als ik iets AF noem, maar ja het is natuurlijk wel een onderdeel van de quilt geworden.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik moet deze tip maar eens ergens opslaan want ik zit altijd te klooien