woensdag 27 mei 2015

Over een topweekend

Afgelopen weekend ben ik wezen quilten bij een vriendin. Ik mocht blijven slapen en ik mocht niet in de keuken helpen. Phoe, was dat even afzien, een heel weekend zonder huishoudelijke taken en met heel veel naaien en gezelligheid. :-)


Ik heb een 1 hour basket gemaakt (en nog 2, want uhm, ik kan nu eenmaal niet kiezen welke stofjes, dus dan maar meteen een paar stofsetjes tegelijk selecteren). Het patroon (in het Engels) van de basket vind je hier, en ja, je maakt hem echt in 1 uur, en als je er 1 of 2 gedaan hebt zelfs wel in minder! De tweezijdig plakbare tussenvulling is ideaal voor deze mandjes, je strijkt de vulling heel vlot tegen de buitenkantstof voor het naaien en als het mandje klaar is kan je de voering ook nog even vaststrijken, indien gewenst.

En het was zeker heel gezellig, want ik heb dus geen foto van het resultaat gemaakt, glad vergeten! Wellicht plaats ik die binnenkort nog even.

Ik maakte wat blokjes voor de Tula Pink City Sampler, waarvan ook geen foto's (licht hopeloos ben ik toch wel)


Ook heb ik nu eindelijk eens geleerd hoe ik een rits moet aanvallen! (gewoon de schaar erin, ha ha). Om de een of andere reden vond ik dat ik het nodig had dat mijn handje werd vastgehouden bij het naaien met een rits, en dat wilde mijn vriendin wel doen, dus...


Die stoffen eindjes aan de rits naaien is handig, gemakkelijk en ik vind het effect ook gewoon mooi. Je kan de rits daardoor op elke gewenste maat knippen.


Dan moet je de hele boel op de juiste volgorde stapelen en is het gebruik van spelden aan te raden. Tijdens het naaien van deze naad ergens in het midden even stoppen, naald naar beneden, naaivoet omhoog en de trekker even naar de andere kant ritsen.


Kijk dat er nou eens profi uitzien! Ahum.


Dan nog een beetje worstelen, uhm, welnee, gewoon voorkanten op elkaar en achterkanten op elkaar. De rits-einden vouw je met een zigzagje naar de voorkant.


Bijna rondom naaien, want je moet wel een keeropening laten.


Keren, keeropening dichtnaaien en genieten van je mooie etui.

Vraag me geen maten, want ik 'deed maar wat'... Als je buitkant en binnenkant stof even groot knipt en de binnenkant met een iets breder naadtoeslagje naait, past het mooi in elkaar!
Volgende keer ga ik voor de gevorderden-cursus (LOL) en leer ik een rits waarvan het uiteinde een stukje uitsteekt, zodat het tasje heel ver open kan.

Ik had ook nog tijd voor heel veel kletsen, een stukje haken en twee improv blokjes maken:

Dat smaakt naar meer, zo lekker vrij, patroonloos, naaien.


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Merel, heerlijk zo'n weekend dat heb je verdient!!!
Mooie etui met zo'n duidelijke uitleg kan ik hem ook wel maken, zo'n rits blijft lastig!
Hoop dat je weer wat energie hebt opgedaan,kun je er weer
Lekker tegen aan!
Groetjes Adri.