vrijdag 8 mei 2015

Over blok 5 van het BLOM 2015Eindelijk een blogje over het vijfde blok van de BLOM Creating rainbows. Jullie hebben het patroon al kunnen downloaden van de website, maar hier dan de uitleg. De kleuren schuiven weer een stapje op, kleur 4 valt af en kleur 9 blauw komt er bij.

Snijd voor dit blok:
Wit: 5 stuks 11,5x11,5cm en
1 stuk 14x14cm over beide diagonalen doorgesneden tot 4 driehoeken.

Limegroen(6), groen(7), turquoise(8) en blauw (9): 1 stuk 8x8cm op 1 diagonaal doorgesneden.
Van deze zelfde 4 kleuren ook een grotere driehoek die net zo groot is als de 4 witte driehoeken (je kunt een vierkant snijden van 14x14cm en dan op beide diagonalen gesneden, of je legt een witte driehoek op je kleurtjes en gebruikt deze als mal, maar snijd niet per ongeluk je mal kleiner!)

Geel(5): een strook van 5 cm breed ongeveer 55 cm lang
Kijk hier voor het patroon (paperpiecing mallen, dus zelf naad toevoegen indien je de print voor mallen gebruikt)

N.B. Er zijn nu ook patronen van deze blokken in inches beschikbaar, de blokken zijn dan afgewerkte maat 12 inch, dus als je je genaaide blok nameet van rafel tot rafel moet het 12,5x12,5inch zijn.
Let dus even goed op welke maateenheid je download!

Omdat ik geen zin had om voor de hoekblokjes ook helemaal een paperpiecing-papier deel te tekenen, tekende ik dat achterop het witte vierkant (gebruik hiervoor 4 witte vierkanten van 11,5x11,5 cm). Zoek het midden van de zijde op de naailijn. Dit is dus 7,5mm vanaf de rafel, zie het roze streepje, het stipje is het midden, dat is 5,75cm vanaf de andere rafel.

Teken de diagonale lijn tussen de twee stipjes en naai een gekleurde (kleine) driehoek, ik houd dat altijd wat ruim aan.


Zodat het lapje over de rand valt als je het open perst, snijd nu de gekleurde driehoek gelijk met het witte lapje, daarna kan je het stukje wit dat dubbel ligt wegsnijden.

Je kan er dus ook voor kiezen om deze stap 'gewoon' te paperpiecen.

Teken het paperpiecingpatroon 4x op de ondergrond van je keuze .

Paperpiece de grote witte driehoeken en gekleurde driehoeken op de ondergrond en naai daarna een stukje van de gele strook. Dan moet je gaan opletten welke kleine driehoek je moet toevoegen!
Hieronder de juiste kleurcombinaties:


Zo moeten de blokjes uiteindelijk samenkomen:


Je kunt het laatste driehoekjes gemakkelijk plaatsten door de punt gelijk te laten vallen met de diagonale naailijn van de eerste twee driehoeken :-)


Plaats de onderdelen zodat je layout zo wordt:


en naai je blok in elkaar.

De eerste strook in de layout van de gehele quilt is af:Tot volgende maand, dan gewoon weer op de eerste van de maand hoor! De werkzaamheden in mijn huis zijn gelukkig afgerond, nu alleen nog even (ahum) de rest van mijn spullen inpakken verhuizen, alle meubels op z'n plek en weer inruimen.

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Merel,gelukkig is het euvel verholpen wat een gedoe heb je ermee! Wens je veel sterkte met verhuizen en je spulletjes weer op zijn plaats zetten!
Hou je taai meid! Lieve groetjes Adri!

10ekequilt zei

Wat een mooi blok!! Springt er voor mij echt uit!
Sterkte met de laatste loodjes!
Groetjes 10eke