maandag 15 februari 2016

Over hoeken in verstek

Een paar weken geleden vroeg iemand in de winkel hoe een verstekhoek gaat. Nu komt die vraag niet zo heel vaak voor, maar toch zo nu en dan. Dus ik besloot een voorbeeldlap te maken.

En dan kan ik het meteen hier op het blog ook laten zien :-)

Begin met het opmeten van de top waaromheen de rand komt met verstekhoeken. Kies ook de breedte van de rand. Tel voor de lengte van de strook 3x de breedte van de rand op bij de lengte van de top (zoals hij is zonder de rand). Je hebt wat overlengte nodig om de stof te kunnen manipuleren.

Zoek het midden van de top en het midden van de rand en speld die op elkaar. Speld en naai de hele rand, waarbij je 7,5mm voor het eind stopt en 7,5mm na het begin begint, dit is heel belangrijk. Hecht op beide uiteinden af!


Stop op tijd! (op dit stukje naai ik een samengestelde rand vast, die bestaat uit de aardbeienstof en de paarse stof. Om ook een samengestelde rand te laten zien.)
Op het voetje van mijn naaimachine staan kleine streepjes op 7,5mm voor de naald, zodat ik weet wanneer ik moet stoppen (en achteruit naaien, om af te hechten).
Hen je zelf niet van die streepjes op je voetje, dan kun je die eventueel zelf aanbrengen met een CD-marker. Vertrouw je dat niet, dan kan je er daarna een laagje doorzichtige nagellak over doen (niet op de onderkant van je voetje, dan wordt het misschien stroever).


Naai alle vier de randen erom. Omdat je steeds op tijd stopt, naai je niet door de buurstrook heen en kunnen ze allemaal nog alle kanten op gevouwen worden.


Door de overlengte kan je nu de bovenste strook open leggen, dan leg je de rechter strook ook open en je gaat de uitstekende einden precies op elkaar leggen. Zorg dat de diagonale vouw die ontstaat precies vanuit het genaaide hoekje valt. De boen en onderkant van de stroken valt mooi gelijk. Pers de vouw er goed in.
(Je kunt de hoek van de vouw nog even met je quiltliniaal nameten. De vouw moet gelijkvallen met de 45 graden lijn!)


Je kunt de vouw eventueel nog even overtrekken met een uitwasbare marker. Als je de rechter strook terug vouwt , dan moet die vouw precies lopen vanaf de bovenkant van de strook tot aan het genaaide hoekje. Dat is een extra controle. (Je kunt ook op deze manier de diagonaal vinden, als je de vouw methode onprettig vindt. Zorg er dan voor dat de horizontaal precies horizontaal loopt, en de verticale strook netjes verticaal!)
Vouw nu het werk dubbel, zodat de randstroken op elkaar liggen en de top in het midden een schuine vouw heeft. Naai nu de randstroken over de vouw op elkaar.Hecht in het hoekje tegen de top aan af, zorg weer dat je niet verder naait dan waar de voorgaande stiksels lopen!


De naailijn is genaaid.


Hier kan je de diagonale lijn (45 graden) op het liniaal zien, hij loopt precies vanuit het genaaide hoekje (schuin omhoog naar links) tot aan het kruispunt van de horizontale en verticale strook.


Als je samengestelde randen maakt kan je het beste die stroken eerst samenstellen voordat je de rand om de top naait. Dan verwerkt het gelijk aan een enkelvoudige rand. Controleer wel voor en tijdens het naaien of de stroken mooi in elkaar vallen. Daartoe pers ik de naadjes van de verticale stroken naar buiten en de naadjes van de horizontale randen naar binnen. Dan nestelen ze mooi in elkaar bij het naaien en kun je voelen dat ze mooi tegen elkaar aan liggen!

Wil je dit verhaaltje nou nog even 'live' in stof zien en voelen, vraag dan in de winkel even naar dit proeflapje!

N.B. de winkel is gewoon open, maar zelf ben ik komende week in de USA op QuiltCon te vinden! De Moderne quilttentoonstelling. Dit jaar in Pasedena (bij Los Angeles, je weet wel waar The Big Bang theory zich afspeelt). Ik ga heel veel genieten en foto's plaatsen op Instagram. Dus als je een 'live'-verslag wilt, maak dan een Instagram account aan en volg mij:

@Merel_Birdblocks

(Je hoef zelf niet te plaatsen om te kunnen volgen, maar misschien ga je het wel zo leuk vinden dat je zelf ook actief wordt op Instagram, je weet maar nooit)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

Geen opmerkingen: