dinsdag 14 juni 2011

Earl Grey thee met scones met Earl Grey thee

Goed geraden Jenny! Het geheime ingrediënt van het suikerbrood is THEE, Earl Grey thee, wel te verstaan. En er mag wel wat meer in dan 2 gram.

Gisteren ook meteen geprobeerd met een scones mix (die koop ik als een mix in een doosje bij de Engelse winkel, er hoeft alleen water bij, dus daarvan weet ik geen recept), 2 gram thee op 200 gram mix, ook dit mag wel wat sterker, maar het is wel merkbaar, hoewel je het eerder ruikt dan proeft.

mini scones, dan heb ik er lekker veel :-)

Het recept voor het suikerbrood dan maar? (speciaal voor Adri):

350 gram wit meel
20 ml zonnebloemolie (ik gebruik de 'zonnebloemolie met groene limoen' van de Xenos, geeft een heerlijk fris accent)
5 g zout
7 g suiker
7 g droge gist (1 zakje)
200 ml water
deeg kneden (doe ik lekker met de BBM) en laten rijzen.

Daaraan voeg ik toe: 200 g suikerparels (je kan ook minisuikerklontjes nemen, de kleinste die je kan vinden). Ik heb die suikerparels in België gekocht en ze ook in Frankrijk in de supermarché gezien, maar hier in Nederland nog nooit, zelfs niet bij de groothandel. Denk erom: kandij is te hard!
Ik maak een platte rechthoek van het deeg, gooi de suiker erop en vouw het deeg dubbel, nu een beetje verdelen, maar niet te veel kneden, dan komt alle suiker er weer uit. In vorm vouwen en....

(mocht je een witbrood recept hebben voor 500gr meel, doe dan 350 gram suikerparels)

Dan vet ik tussendoor een cakeblik in met een spuitbus, en daarin strooi ik dan 10 gram (ofzo) suiker in (op alle zijkanten en de bodem een beetje) zodat de buitenkant van mijn suikerbrood lekker plakkerig wordt :-)
(vandaar die spuitbus, dan plakt de suiker goed)
... dan het deeg in het bakblik leggen, onder een schone theedoek laten rijzen. Oven voorverwarmen op 180 graden C, en 35 minuten bakken. En genieten van de geur in de keuken!

Voor een foto van dit heerlijks nog even naar het vorige blogje bladeren :-)

Met een doos vers gebakken scones (ja, na een recept voor suikerbrood, gaan we nu weer verder met de scones) onder mijn arm, ben ik vervolgens naar Marion getogen voor een 2BImp. Toch fijn zo'n Pinksterdag, zijn jullie ook eens vrij op een maandag :-) Het plan van Marion en mij was om onze Bee weer eens in het teken te zetten van de Antieke van Guute, waar we allebei aan begonnen zijn. Hij heeft bij mij een beste tijd op een laag pitje gestaan, maar nu ga ik hem weer regelmatig oppakken. Ik heb er alweer helemaal zin in. 

Ik doe natuurlijk wel diverse dingen anders dan bij het origineel, want het moet wel een beetje eigen worden. Zo was ik van plan om die nare LeMoyne star blokken (met ingezette hoeken) te vervangen door de veel gemakkelijker te maken sawtooth star, en die geven bijna hetzelfde effect, sterker nog ik vind de sawtooth star eigenlijk veel leuker, vanwege de verhoudingen.
En kijk! Het gaat als een tierelier! In één Bee, 10 blokjes gesneden en genaaid (er moeten er alleen nog 4 worden geperst). Het gaat zo vlot, en ik vind het zo leuk om te doen dat ik (Marion bedacht het hoor) er over zit te denken om deze sterren verderop in de quilt te doen. Voor de eerste rand, waar ik nu aan zou moeten heb ik 28 sterren nodig, maar als ik nu eens eerst een andere rand doe, dan mag ik lekker veel meer sterren maken :-)
Dus ik ga ook maar meteen beginnen met de rand met de verlengde zeshoeken, eens kijken hoe leuk ik die vind, misschien wordt dat dan wel mijn eerste rand! Dan moet ik wel even gaan uitrekenen hoeveel blokjes enzovoort er om passen, maar dat vind ik wel leuk. In het originele origineel (dus niet die van Guute, maar de quilt naar aanleiding waarvan Guute het patroon heeft uitgewerkt, volg je me nog?) zit in de rand met de sterren bijvoorbeeld een half blok, dat vind ik wel authentiek, dus als dat bij mij zo uitkomt doe ik dat lekker ook!


Niet vergeten morgenavond om even voor 10 uur 's avonds naar de zuidoost horizon te staren voor een maansopkomstsverduistering! Even hopen op goed (helder) weer...

Groetjes,


Merel 

4 opmerkingen:

Yvonne aka sommeke zei

Thee in suikerbrood?
En wat? In Nederland vind je geen suikerparels? Jaaa, die komen hier van Tienen, hé!
Mooie sterren voor je AQ. De mijne ligt ergens ver weg ...

Isabella zei

Dat klinkt wel heel erg lekker. Toch eens uitproberen.

Anoniem zei

Nou thee had ik dus eigenlijk niet verwacht, het leek er alleen op. Ga het ook eens proberen.
Eerst nog even parels halen in belgie :)
Jenny

Shirley zei

Oja, die sterren zijn super als rand in de antiekske, beetje van Guute en een beetje van jezelf.