zaterdag 20 augustus 2011

Nog een randafwerking


Een handwerkje. Dit quiltje is met de kartonnetjesmethode gemaakt, met de hand en de boerenhemdensteek zie je de blauwe ruitjes vast zitten aan de groene. (de groene ruitjes heb ik onderling met een overhands steekje (aan de achterkant) aan elkaar gezet, want ik vond het leuk om twee verschillende technieken te gebruiken).

Na het quilten wilde ik de achterkantstof naar voren slaan als afwerking. Ik koos ervoor om de vulling dubbel te slaan zodat het randje lekker dik is opgevuld, deze sneed ik dan ook 1,5 cm ruimer dan de top. (je ziet van de top geen naadtoeslagen, want die zitten naar achteren gevouwen, om de kartonnetjes heen.)De achterkantstof sneed ik weer 1,5 cm breder, dus 3 cm ten opzichte van de top.


De stof vouwde ik eerst over de vulling heen, de rafel valt gelijk met de rand van het patchwork.


En dan nog een keer dubbel, met de vouw precies tegen het patchwork aan. Dit heb ik ook weer met de boerenhemdensteek aan elkaar genaaid. zodat het effect hetzelfde is als bij het patchen van de ruitjes.
De hoekjes heb ik op deze manier ingevouwen:

Eerst beide zijden naar binnen...


Dan de ene kant dubbel...


En wonder of wonders, als je nu de andere kant maar gewoon dubbel vouwt, dan valt het hoekje vanzelf precies goed in verstek. (je ziet het vastgenaaide hoekje al op de foto hierboven)

Dat is helemaal netjes, maar toch beviel me iets niet helemaal. Want door die boerenhemdensteek steekje enkel de bovenlaag vast, en dan vind ik dat de 'bies' teveel bol gaat staan. Ik ben zo gewend dat er een stiksel in the ditch van de bies ligt en hij daardoor een mooi kussentje vormt. Dat wilde ik hier ook!

Dus...

... ik voeg gewoon nog een quiltlijntje toe vlak langs het stiksel van de bies! Probleem opgelost :-)


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

3 opmerkingen:

Shirley zei

Oh hij is super geworden!

Yvonne aka sommeke zei

Mooie quilt met keurige bies!
Lijkt niet moeilijk maar ik ben zo slecht in een nette boerenhemdensteek!

Anoniem zei

Hoi Merel,
Ziet er heel mooi uit,kleuren zijn ook prachtig bij elkaar.
Leuk on te zien hoe jij de bies afwerkt zo heb ik het zelf nog nooit gedaan, dus weer wat geleerd!
Groetjes Adri.