zondag 9 oktober 2011

Over sandwichen...

... in je eentje. Bij kleine quiltjes is dat niet zo'n probleem, maar hoe 'man' je nou een grote lap? In deze foto's laat ik het met een relatief klein quiltje zien, maar het werkt ook zo voor grotere lappen.

Ik gebruik voor het sandwichen graag de spraylijm (uitwasbaar), omdat dit de enige manier is waarmee de stof geheel vast zit. Elke vierkante centimeter is gelijmd, elke andere wijze van sandwichen maakt alleen puntsgewijs vast, waardoor de stof tussen de vaste punten toch kan schuiven of opkruipen.

Je sprayt altijd op de tussenvulling, op die manier heb je het minst kans op doorslaan van (te veel) lijm, met een afstand van zo'n 30 cm. Spray in een ritme en zorg dat je niet op een plaats stil blijft staan. Leg kranten rondom zodat de 'overspray' wordt opgevangen. Plak een kant vast, omdraaien en voor de andere kant herhalen.

Als de vulling ingelijmd is kan je de stof erop leggen. (bij grote quilts spray ik ook wel eens per helft). De stof (in het geval van de foto's de top) heb ik opgevouwen (goede kant binnen). Zodat ik die nu in de hoek van de tussenvulling kan neerleggen. Zorg dat het netjes haaks ligt aan de zijden (rafelkanten), in dit geval kon ik ook de middenvouw van de vulling als leidraad gebruiken.
En wrijf de stof vast. (je ziet een stuk achterkant donker doorschijnen)
Als het niet recht ligt, of er ontstaat een plooi kan je de stof lostrekken en opnieuw doen. De lijm droogt in ongeveer 15 minuten, dus er is tijd voor aanpassingen.
Dan kan je een deel openvouwen en ook dat vast wrijven.
(eventueel met je handen tussen de lagen)
En herhaal...
Als je dan op de helft bent kan je bij een klein quiltje het laatste stuk in een keer doen. Hierbij wrijf ik dan vanuit het midden (handen onder de losse flap) naar boven en zijkant de boel vast. (wat ik dus niet kan fotograferen in mijn eentje, LOL). Bij een grotere quilt vouw ik het losse deel in stukken die handelbaar zijn.

Laat de sandwich een minuut of 10 vlak liggen (als dat lukt, mijn katten vinden dit een geweldige uitdaging om te gaan surfen*, dus bij mij lukt dat meestal niet). Ik gebruik dan ook de methode 'lijm-nogmaals-aandrukken-door-kattenkontje':

(... en de eventuele nadelen daarvan quilt ik er dan maar uit ;-)   )

* men neme een aanloop, liefst een lange, en springt dan in het midden van de quilt. Je zeilt/surft dan enorm leuk met quilt en al in een prop om je heen de rest van de kamer door! Enig, echt een aanrader voor alle quilterskatten, Jippie!!!!!
Alternatief: kan ook met enkel een top, en voor special effects is experimenteren met losse blokken of lapjes ook echt een leuke aanrader, ROFL.

(nee, natuurlijk sluit ik de katten niet buiten als ik ga sandwichen, zij mogen ook een lolletje zo nu en dan. Bovendien is het verontwaardigd krabben aan deuren en miauwconcert echt niet om aan te horen :-) Want ja deuren zijn bij ons in huis nu eenmaal niet om dicht te doen (je kan er een leuk wasrekje aan hangen, dat wel), dus daartegen wordt direct geprotesteerd)

Aanvullen bericht:
In de tussentijd is er een nieuw blogje over sandwichen geschreven, inclusief een filmpje, kijk daarvoor hier.

Groetjes, 


Merel  

4 opmerkingen:

inge zei

roflol om de kattensurftips, zo herkenbaar!

Shirley zei

Whahaha, survende katten, wie heeft ze niet in huis. Helemaal dol word het met los liggende blokken, jipppiiee. Wat is je kattenquilt mooi geworden, en die met golvende randen ook al zo snel en zo super. Heldere lijmtuutje.

Josephine zei

Ook honden mogen graag een pootje meehelpen. Molly doet niet aan surfen, maar mag graag blokken door elkaar gooien!

Bernou zei

Dat klinkt erg bekend, volgens mij heeft Ippon/Poekie dit al een keer gelezen :-)