vrijdag 8 februari 2013

Over spelen met restjes

 Een half uurtje spelen met restjes levert dit op:

(nog niet eens gestreken) heerlijk hè! Ik heb de stofjes van de tientjesclub gebruikt, kijk die katjes eens om het hoekje gluren, volgens mij hebben ze het op die lekkere zachte stoel gemunt, met dat blauwe kussen, of zouden ze door het bloemenbed willen hollen, LOL. Vind je de lichtblauwe swirly stofjes te licht voor dit patroon? Ik niet hoor, ze krijgen vast nog wat lichte vriendjes, dat geeft wat meer beweging voor mij. De cirkeltjes stof komt nu ook nog wat vaak voor in deze mix, maar ze lagen nu eenmaal bij elkaar. Als ik meer blokjes heb gemaakt dan mixt het veel beter, dat komt vanzelf goed!

Ik zal even laten zien hoe ik het blokje heb gemaakt:


Neem een vierkantje achtergrondstof (ik nam 10x10 cm) en een wonky bit. Een strookje van iets langer dan 10 cm en minstens 1 schuine kant.


Om een beetje te kunnen mikken hoe het lapje terecht komt, vouw ik een naadtoeslagje, niet al te streng persen hoor, gewoon even met de vingers, het hoeft ook niet mega precies.


Dan plaats ik het lapje daar waar ik het hebben wil. Een klein beetje over de rand van het witte lapje, voor de zekerheid.
Ik houd het lapje even zo vast, zodat je kunt zien wat ik bedoel, maar je kunt het natuurlijk gewoon plat neerleggen :-)


Dan de truc, en meteen the tricky part :-)
Vouw het lapje open over de vouw van het naadtoeslagje. De naadtoeslag blijft dus op zijn plek liggen en de rest flapt om.

Nu kun je het lapje met een naadtoeslagje vastnaaien op de ondergrond en als je hem openvouwt zou het, net als voor het naaien, een pietsje over het ondergrondlapje heen moeten vallen.

Snijd het strookje nu gelijk aan het ondergrondlapje en klaar! Je blokje meet nu precies zo groot als het achtergrondlapje waar je mee begon (bij mij 10x10cm)Een paar keertjes herhalen en je hebt het trucje te pakken...

Nog een paar maken en je kan lekker gaan spelen met je blokjes :-)


Hier zie je dat ik er een paar de andere richting op sneed, ik vind dat niet erg, zeker niet als ik er nog een aantal die kant op doe, maar als je dat niet wilt moet je er even op letten dat je de wigjes allemaal dezelfde kant op snijd.

Als deze techniek te vrij voor je is, kan je ook een naailijntje op je ondergrondlapje tekenen steeds op dezelfde plek, dan worden de wigjes allemaal dezelfde maat. Maak daarvoor een malletje of meet steeds dezelfde maat aan de bovenkant af en een wat bredere maat aan de onderkant, waarna je die puntjes verbind. Als je er maar met plezier aan werkt!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

3 opmerkingen:

Trudy zei

Leuke manier om restjes weg te werken (mijn favoriete bezigheid in 2013) en ook reuze leuk voor een droomdekentje. Zou het ook andersom werken? Bedrukte vierkantjes en effen wigjes?
groetjes en goed weekend!

Anoniem zei

Een simpel patroon met een bijzonder effect

Birdblocks zei

@ Trudy: ja, ik denk dat het ook heel goed andersom kan! met witte strookjes op gekleurde vierkantjes. Goed idee.
Groetjes, Merel