maandag 14 maart 2011

De bedoeling

Als het de bedoeling was dat we....
is de vertaling van de titel van.... mijn nieuwste AFFO, jippie!

The making of 'If we were meant to...' werd gisteren nog enigszins gehinderd door de hulpvaardigheid van Roos:

Maar ondanks dat ging ik lekker en heb na het quilten ook nog even de bies erom gezet:


Vanwege de drukke lapjes op de voorkant wilde ik hem simpel en rustig quilten, dus heb ik hem eerst helemaal doorgequilt door langs beide zijden van de naadjes te stikken. Dat was niet genoeg (ik vond het te saai en de vulling heeft ook wat meer nodig), want de vlakjes waren nu nog vrij groot.

Door het midden dan maar? Nee, dan zie je het zo overduidelijk als het niet precies is...en het zal niet precies zijn! (gelijk is ongelijk zeiden we in de bouw altijd). Maar wat dan?, want het moet nu ineens niet te moeilijk. Dus ik besloot een lijn-uit-het-midden toe te voegen.

Eerst met de heramarker wat proefjes gemaakt om de verhouding te bepalen en dit is het geworden. Met het kantliniaal (zoals het in mijn gebruiksaanwijzing heet, ik noem het zelf altijd de hockeystick-met-zijspan) ingesteld op de juiste maat....

kan ik mooi lijnen tussen de naden toevoegen, laat het kantliniaal over het naadje lopen en je stikt een lijn er evenwijdig aan:
Hier is de horizontale lijn al gedaan.

De meeste machines hebben deze hockeystick-met-zijspan standaard in het accessoiresdoosje. Je steekt hem ergens boven het voetje en schuif hem op de maat (ten opzichte van de naald) die je wilt hebben. Je moet dan dus tijdens het stikken op dit geleidertje letten en niet naar de naald of het voetje kijken!

Ik moet zeggen, ik wilde hem saai doorquilten, niet te veel de aandacht van de stofjes vandaan halen, dat is gelukt, maar wat een leuk effect geeft dat zeg, het lijkt wel een Schots ruitje. Ik vind de achterkant ook erg leuk zo! Rechte lijnen komen vast vaker op het repertoire.

Hij ligt nu in de wasmachine, eens kijken hoe mooi hij straks gekrinkeld is!

Anita A vroeg of ik al had bedacht hoe ik Irish ga quilten? Mmm, ik heb een idee, maar het is altijd afwachten. Ik wil in ieder geval in de blokjes lijnen quilten (schuin door de vierkantjes heen) en in de witte vlakken komt een afbeelding. In eerste instantie wilde ik daar Shamrocks in quilten (het Ierse klavertje). Die komt er ook zeker in, maar ik kreeg net van de week een boekje in handen met Celtic Ornaments, dus wie weet wat er nog bijkomt.


En dan nog even de voorspelbare foto's van de kattenkeuring:


Een spinnende quilt, ach het heeft wel wat :-)

Groetjes, 

Merel 


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wauw, wat mooi!!! Weer heel wat werk verzet maar met de "hulp" van de poes kom je een heel eind. Ziet er erg gezellig uit!

Lieve groetjes,

Carla

Johanna Zweden zei

Wat een schitterend Quilt Merel.
Dank je wel voor de tip.
Heerlijk die poes, ze zijn ook allemaal hetzelfde hè daar zitten waar je net bezig bent.
Groetjes Joke

Elly (creatieveling Elly) zei

Hij is prachtig geworden. En die Roos hoort er natuurlijk gewoon bij.
groetjes Elly

inge zei

Lol om die kattenfoto!mooie quilt!

Yvonne aka sommeke zei

Roos staat dan ook met ieder kleur quilt hé! ;-)
Prachtige weer!
(jaaa, ik heb ook zo'n hockeystick!)

deesjebeesje zei

Geweldig, ik heb ook wel eens zo'n 'hulp'. En een lol dat mijn man heeft als ik weer eens 'geholpen' word en ik niet verder kan.
Ik moet al die benodigdheden nog aanschaffen, heb tot nu toe alleen nog een paar patchworkjes gemaakt.