maandag 18 mei 2015

Over speedy

De werkzaamheden in mijn huis zijn bijna afgerond. Ik dacht dat het al klaar was, op de behandeling van een schimmelplek na, maar daar komt natuurlijk weer meer bij kijken dan ik dacht... Maar de vloeren zijn weer dicht:

en de muren zijn weer glad, deze zullen ook nog een verflaagje krijgen (alleen het onderste gedeelte en wit, dus het blijft een gekke muur, maar ja wel een droge muur)

Tijdens al deze toestanden heb ik (in eerste instantie 's avonds) een quilt gemaakt. Ik heb nog nooit zo snel een quilt gemaakt van begin tot eind! Ik laat eerst het maken van de top zien:

Ik had van de prachtige superzachte double gauze vierkanten gesneden van 33x33cm. Deze heb ik over de diagonaal samen genaaid tot hele grote HST (half square triangles). Volgens de fabrikant moet je de stof met stijfsel behandelen, omdat het dan gemakkelijker verwerkt. Ik denk dat dat waar is, maar ik deed het natuurlijk niet. Ja, ik ben eigenwijs.

Je ziet dat ik de vierkanten doorsneed met een golfjes-rolmes, dat was per ongeluk, omdat ik mijn gewone rolmes in het verkeerde huis had liggen, dus dit was de enige mogelijkheid. Maar achteraf was het wel prettig! (het rafelt niet zo, echt een aanrader)

Naadjes openstrijken en een layout maken. Het past niet op mijn designwall! Oh, van de zomer heb ik hopelijk eindelijk een hele muur 'designwall'....

Nu zijn HST van ruim 30cm misschien wel wat héél groot... Dus had ik bedacht om nog wat verder te gaan.

Ik sneed van een blok een hoek af en die naai ik dan bij een ander blok eraan. De in dit geval witte driehoek waarover de nieuwe driehoek valt sneed ik weg en naaide ik bij een ander blok weer vast en zo voort.

Hier zie je een klein stukje van deze verschuiving, linksonder is de hoek eraf, die is naar rechts 2e van onder gegaan, de hoek die daar af is ligt onderop derde van  links. Deze doorschuivende driehoeken worden steeds kleiner, dus na 4 of 5 keer sneed ik ergens een nieuwe driehoek af.

Let er op dat je de driehoek evenwijdig legt en naait als je dit trucje ook wilt doen:


Om de eerste (grootste) driehoek aan te helen gebruikte ik de strookjes die ik over had na drie vierkanten van 33x33cm uit een breedte van 110cm te snijden. Ik vond het wel een kick om zo nog wat stukken zelfkant te kunnen invoegen :-)

Na enig gefoezel om de blokken aan elkaar te krijgen (had ik maar moeten stijven), en mijn besluit om het allemaal wat minder strak en precies te laten zijn (oef, missus perfect loslaten)

Zat de top in 2 dagen in elkaar. 

Bij deze foto's had ik de knijpers eigenlijk niet nodig, de wind hield de top strak op z'n plaats.

Binnenkort het quiltproces :-)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

3 opmerkingen:

Marga (MarPie) zei

In eerste instantie, beetje saai zulke grote blokken maar......na je gegoochel met de hoekjes vind ik het toch een hele leuke quilt geworden.
Laatste foto is ook een erg leuke foto [vind ik]

Groetjes,
Marga♥

10ekequilt zei

Ziet er verrassend uit Merel! Een nieuw begin met een nieuwe Quilt! Succes met de laatste loodjes.
10eke

Anoniem zei

Heel mooi Merel! Leuk idee om de blokken spannender te maken,is je goed gelukt! Groetjes Adri.