dinsdag 1 december 2015

Over blok 12 van het BLOM 2015

Het laatste blok van deze BLOM haalt kleur 4 oranjegeel terug en laat kleur 12 vervallen.


we snijden:

voor dit blok:
wit: 4st 10,5x10,5cm*
      4st 5,25x5,25cm
      4st 5,25x9cm
van de kleuren roodpaars (12), rood (1), oranjerood (2) en oranje (3)
allen: 3st 5,25x5,25cm
allen: 1st 9x9cm
allen 1 st 10,5x10,5cm*
oranjegeel (4): 1st 9x9cm (mits je mijn techniek volgt)

* of 10x10cm als je, in tegenstelling tot ondergetekende, je HST heel netjes kan maken!

Kijk hier voor het patroon
Je kunt kiezen voor paperpiecing of mallen, ik gebruik diverse technieken door elkaar.

Ik maak eerst de middelste unit van de oranjegele (4) stof met de 4 overige kleuren.
Teken op alle gekleurde vierkantjes van 5,25cm een diagonaal. Leg een vierkantje op de hoek van het oranjegele lapje, de diagonaal ligt van midden naar midden. Naai precies op deze lijn.

Herhaal op alle 4 de hoekjes. Let op de twee stofjes met richting. Ik vond het bij dit blok het mooist als alle richting dezelfde kant op gaat, dat is even opletten bij de volgende stappen. Leg daarom de lapjes alvast op hun plek in het geheel, en leg steeds de genaaide delen terug.

Naai op de witte rechthoeken steeds twee verschillende vierkantjes, je hebt deze units al eerder gemaakt in deze BLOM, alleen gebruik je nu steeds twee verschillende kleuren per unit (precies op de diagonaal naaien). Let op de afbeeldingen voor de juiste plaatsing.

Naai dan met de vierkante lapjes van 10,5cm 4 sets HST (half square triangles)

En snijd ze precies op maat (snijmaat 9x9cm)


En let op de layout, zodat de richting van de stoffen linksonder en rechtsboven goed liggen.


Rosie kijkt ook even mee, en wijst mij erop dat het helemaal niet klopt!

Ik had bij de buitenste vierkanten vergeten naadtoeslag toe te voegen, zucht. (opgegeven maten bovenaan dit bericht zijn dus gecontroleerd, en die kloppen wél)


Gauw nieuwe HST gemaakt en nieuwe vierkanten voor de hoeken gesneden.

In rijtjes aan elkaar naaien...


En het blok samenstellen. Ik vond het fijn dat je de onderliggende puntjes door de witte stof heen kan zien schijnen, zo kan je goed mikken en je puntjes mooi scherp houden.

De dubbele sawtooth star!

En hier nog even alle door mij fout gesneden stukken (want ook bij het middendeel had ik de naad vergeten toe te voegen), ik denk dat ik nog maar een blokje extra maak, kan wel op de achterkant... Laat ik hier maar gewoon strookjes tussen zetten, want ik weet niet of het goedkomt met al het rekenen voor de ontbrekende delen... (die kleine vierkantjes waren wel op de juiste maat, vandaar dat die oversized zijn op dat kleine middenblokje)


En daar is de laatste layout:


De eindstukken met streepjes zijn al lang op de website te vinden, en de plaats van het laatste blokje was natuurlijk ook wel te voorspellen.

Nu vragen diverse mensen mij wat we nu toch gaan doen met al die lege plekken! Nou die blijven leeg :-) Dat heet nou negative space, een mooie plek om je quiltkunsten te laten zien. Als je een vierkante quilt wilt, kan je zelfs nog een schuine baan wit toevoegen tussen de twee lange rijen blokken!

Veel plezier met het naar eigen inzicht afwerken van je quilt, ik heb al eens in het begin een alternatieve layout laten zien, zoek die nog eens op ter inspiratie. En niet vergeten om te zijner tijd een plaatje te laten zien hoe jouw exemplaar geworden is!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

2 opmerkingen:

10ekequilt zei

Mooi blok Merel en heel warm van kleur!
Groetjes 10eke

Anoniem zei

Handig die extra controleslag van Roos.