Regelmatig krijg ik in de winkel of per email vragen over het wel of niet wassen van stoffen vóór het gebruik. Daarover zijn de meningen dusdanig verdeeld dat een éénluidend antwoord op die vraag onmogelijk is. Zelfs fabrikanten zijn het niet eens over dit onderwerp. Bij de stoffen van de firma RJR zit altijd een briefje waarop voorspoelen wel wordt aangeraden. Bij stoffen van de series van Thimbleberries (deze worden ook gemaakt door de firma RJR) zit een briefje waarop staat dat voorspoelen niet nodig is....
Ik zal beginnen met vertellen wat ik doe: Ik doe het níet.
Ik was/spoel de stofjes niet voordat ik ze ga gebruiken. Ik vind de stoffen prettiger verwerken zoals ze uit de fabriek komen. Daarbij kan ik meestal niet wachten om te beginnen en heb ik geen zin om te wachten op spoelen, drogen, persen enzovoort. Ook snijd ik vaak al in de winkel, aan mijn hoge snijtafel, de lapjes en neem ik de lapjes gesneden mee naar huis, ik kan dan meteen met naaien beginnen.
Wel was ik altijd mijn quilts als ik ze af heb. Want: ik heb er een hele tijd uitgebreid aangezeten met mijn handen, bij het patchen en bij het quilten of dat nou met de hand of met de machine is gedaan. (vieze tengels zou ik bijna zeggen...) Want er zitten huidvetten en zuren op je huid en dus handen, maar ook 'gewoon' vuil, van dat koekje dat je net at voor of tijdens het quilten, of diverse andere dingen. bovendien zwiert een quilt in de maak bij mij regelmatig over de grond.
Dus als een quilt af is, gaat hij in de wasmachine. Ik was quilts op 30 graden met een gewoon fijnwasmiddel voor bonte was of een wasmiddel voor wolwas, ik gebruik een halve portie. Wat ik wel in de machine stop zijn zogenaamde color catchers. Dit zijn doekjes (die je bij de afdeling wasmiddelen in de supermarkt kan vinden) die de losse verfdeeltjes uit het waswater opnemen. Dit is niet bedoeld als reclame, maar het werkt echt!
Laatst had ik rood met wit verwerkt, niet voorgespoeld, zelfs niet getest op afgeven. Hup in de machine en 3 (ik doe niet zuinig) van die color catchers erbij. De doekjes waren diep roze, maar mijn wit was echt nog wit! Ik blijf de quilts met die doekjes wassen tot de doekjes er kleurloos uit komen, wel verminder ik het aantal.
Na het wassen gaan quilts bij mij de droger in, ook quilts met wollen vulling. Een droge handdoek erbij en van die ballen voor in de droger, daar wordt hij dan weer lekker fluffy van.
Waarom wel:
Wat zou een reden kunnen zijn om wél te willen spoelen? Meestal zijn dat er maar 2: krimp en afgeven.
Krimp: de stofjes krimpen maximaal een procent of 3. Dat merk je niet! Zelfs niet als je wel gespoelde stofjes samen hebt verwerkt met niet gespoelde stofjes. Stoffen waar kleding van gemaakt wordt hebben vaak wat meer krimp (tot een procent of 5) en ook die worden niet voor het verwerken gewassen. Het totale quiltje zal waarschijnlijk iets krimpen als je het wast, maar het quilten zelf maakt ook al dat de maat veranderd. De krimp die hierdoor optreedt kan veel hoger liggen dan de krimp door wassen.
Zelf vind ik het enigszins gekrompen effect na het quilten heel mooi, dus dat alleen al is voor mij een reden om niet voor te krimpen.
Afgeven/verkleuren: je kan bang zijn voor het afgeven van de stof, het is mogelijk dat er een teveel aan verfstoffen in de stof is achtergebleven en deze verf kan over gaan op plaatsen waar je het niet wilt hebben. Daarvoor zijn de color catchers (geen aandelen) dus erg handig. Een goede kwaliteit (quilt-)stof zal nooit verkleuren of lichter worden doordat er verfstoffen uit spoelen.
Wassen of spoelen: je hoeft niet veel wasmiddel te gebruiken bij het voorwassen, van daar dat ik vaak spoelen zeg.
Je kunt kleine stukjes ook voorkrimpen door ze vochtig/nat te maken en met de strijkbout droog te persen. Doe je dit op een witte ondergrondlap dan kan je meteen controleren of de kleuren bloeden (=afgeven).
Wil je die krimp niet zien in je werkstuk, dan zou ik adviseren om naast al je stoffen ook je tussenvulling voor te spoelen, want ook die heeft over het algemeen een bepaalde krimp. Doe een vulling daartoe in het volgelopen bad en druk het vocht er vervolgens met de hand uit, laat plat/vlak drogen op handdoeken. In de wasmachine kan ook, maar geef hem zo veel mogelijk ruimte. Stop de vulling wel in een zak of sloop om de binding van de vezels zo veel mogelijk te beschermen, niet drogen in de droger, maar plat op handdoeken laten drogen. Lees goed de verpakking voordat je hier aan begint! Tussenvulling die fusible is (verlijmbaar) nooit voorspoelen, want dan lost de lijm op en verdwijnt!
Heb je een ervaring over dit onderwerp, een andere mening, of anderszins iets toe te voegen schrijf dan een reactie op dit blogje. Ik zal dan deze reacties verwerken in een toekomstig blogje over dit onderwerp.
Groetjes,
Merel
www.birdblocks.com
vrijdag 11 december 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
8 opmerkingen:
Ik heb dezelfde werkwijze dan jij. 'k Was of spoel niks vooraf, was wel altijd de quilt als ie klaar is (met colorcatchers) en stop hem eventueel in de droogkast.
Maar nadat ik één keer wel voorgewassen lapjes (ze kwamen vies uit de winkel) en niet voorgewassen lapjes heb verwerkt in 1 quilt ben ik niet meer zo zeker dat dat mengen geen kwaad kan. Ik maakte meerdere fouten in die quilt, maar ben er van overtuigd dat het mengen van ongewassen en gewassen lapjes er één van was.
(Op m'n blog schreef ik er toen uitgebreid over. Is hier na te lezen : http://sommeke.web-log.nl/sommeke/2008/11/engeltjes-een-r.html)
Ik hoop op erg véél reacties op jouw logje, benieuwd naar andere meningen/ervaringen op dit gebied!
Thx Merel en goe weekend!
Ik weet nog een reden om je lapjes te wassen; om het luchtje uit de winkel eraf te krijgen. Nou ruikt het bij jou in de winkel natuurlijk altijd overheerlijk, maar smaken verschillen natuurlijk.
Bij gebruik van mixstoffen, dus fijngeweven batiks met 'grovere' katoentjes, spray ik mijn katoentjes klammig en strijk ze met de stoomstrijkijzer, om voor te krimpen. Een quiltvriendin wast wel alles gelijk vanuit de winkel, ze krijgt anders eczeem op haar handen van de apret oid dat door de fabriek er in gedaan wordt.
Hi Yvonne, ik hoop ook op lekker veel ervaringen over dit onderwerp, zo kunnen we allemaal van elkaars missers leren!
Jij ook goed weekend,
Andere dames ook bedankt voor jullie bijdrage, exceem is een zeer goede reden om alles voor te wassen, en natuurlijk ruiken de lapjes uit mijn winkel altijd fris :-)
Batiks zijn door hun productieproces al geheel krimpvrij in de winkel, want die worden bij 97 graden celcius uitgekookt om de was eruit te krijgen, dus combinaties van batiks en lapjes waarvan je vrij veel krimp verwacht zou ik ook wel voorkrimpen.
Groetjes, Merel
klinkt allemaal heel leuk maar.............mijn rood/wit/zwarte quilt kwam (ondanks 5!!!! colourdoekjes) hartstikke roze uit de wasmachine. Ik gebruik nooit iets anders dan kwaliteits/merk quiltstoffen. Ik naai en quilt alles met de hand en ben gauw een maand of 6 met n beddenquilt bezig,dus je snapt dat ik flink baal. Conclusie? VOORWASSEN!!!!
Hoi Annelies, dank je wel voor je bijdrage. Je kan proberen er nog iets van te redden door de quilt nogmaals te wassen met colorcatchers. Doe hem dan niet tussentijds in de droger, maar volhouden met die kleurdoekjes. (misschien was 5 toch niet genoeg). Mijn rood/witte dekbedhoezen kwamen wel rood/wit uit de machine en de doekjes knalroze! Zo zie je iedereen heeft weer andere ervaringen.
Vorige maand heb ik mijn eerste echte doorgelopen quilt meegemaakt. Het is een quilt met batiks en 'gewone' quiltstofjes. Véél van de batiks zijn donkerblauw (sashing en backing) en er zaten wat fel gele, roze en lila lapjes bij. Na de was, met vier kleurvangdoekjes erbij, waren die dus helemaal grauw geworden. De eerst zo fleurige quilt zag er somber uit. Ik heb 'm toch in de wasdroger gedaan (niet erg verstandig, maar ik dacht dat alle hoop verloren was).
Een week later kwam ik bij toeval bij het Kruidvat een pak 'Colour Catcher & Oxi Poeder' van Citin tegen. Dit zijn zakjes van kleurvangdoekjes met oxypoeder erin ('n kleine 5 Euro voor 10 zakjes). Omdat ik de quilt de volgende dag kado wilde geven heb ik de gok maar gewaagd. Ik heb vier zakjes bij de quilt in de machine gedaan, vlekkenprogramma op 30 graden met extra spoelen ingesteld. Toen de quilt uit de machine kwam kon ik wel huilen van blijdschap: alle doorgelopen lapjes waren weer helder en de quilt was gered.
Ik heb geen aandelen Citin en ik geloofde tot voor kort niet in de de werkzaamheid van oxypoeders. En toch ben ik ervan overtuigd dat het spul mijn quilt heeft gered!
Wat color catchers betreft: bij de action een stuk voordeliger dan bij de supermarkt en het zijn dezelfde doekjes, ook het doosje is hetzelfde.....
Anna D
Een reactie posten