zondag 8 augustus 2010

Alweer zeven jaar

Vandaar:Je ziet, de kaarsjes zijn al aardig aan de booze geweest, ze staan schots en scheef (ondanks een behoorlijk aantal spelden dat er onzichtbaar in steekt), maar dat mag de pret niet drukken.

Deze taart is jaren geleden ontstaan als Sinterklaassurprise voor mijn schoonzus, die de banketbakkersopleiding heeft gedaan. Ze vroeg en kreeg als cadeau een (jawel) slacentrifuge en die was in deze taart goed te verpakken, daarom is ie lekker hoog geworden. En daarom zit er een grote C op geappliceerd. Het was een grappige Sinterklaas, dat jaar, want C had toevallig mijn lootje getrokken en ik kreeg van haar een speldenkussen (maatje kussen voor op de bank, met 'spelden' met bolle kopjes van een centimeter of 3, dat waren met recht poken!) dat moest helaas helemaal gesloopt om het cadeautje eruit te kunnen bevrijden, dus daar is geen snipper meer van over.
Maar ik dwaal af.

Want eigenlijk moet het natuurlijk gaan over 7 jaar. 7 jaar geleden was de officiële opening van Birdblocks, quiltshop Amsterdam. Achter de schermen waren we natuurlijk al een tijdje bezig. Muren sausen, inrichten, verkoopwaar bestellen, spullen kopen zoals een kassa enzo, maar op 8 augustus waren we er helemaal (niet) klaar voor. Wat een avontuur. En nog steeds, een heerlijk avontuur.

Ter ere van het 7 jarig bestaan houden we een wedstrijd, lees daar in dit blogje (klik) meer over. en is er komende zaterdag (14 augustus 2010) een gezellige Bee met lekkers, de bee is tussen 10.30u en 12.30u, want in de middag is er de (besloten) bijeenkomst van de Dolly Quilts. De winkel is natuurlijk de hele dag gewoon open!

Om de feestvreugde op deze zondag nog wat te vergroten volgt nu een tuturial voor het vlaggetjesquiltje dat ik jullie vorige week zondag (klik) liet zien:

De voorkant van dit quiltje bestaat uit één lap, in mijn geval wolkjesstof en ongeveer 60x60 cm, maar je kan de maat natuurlijk helemaal zelf bepalen. Deze is meteen gesandwicht en gequilt, ik heb het (machinaal) met een wolkenpatroon uit de losse hand gequilt.


Daarna heb ik de lijn waaraan de vlaggetjes komen te hangen er op gequilt. Dit heb ik met een lekker dik garen gedaan (perlé 12, met de hand op een klosje gewikkeld en met een topstitch 100 naald genaaid). Daardoor is straks het pad gemakkelijk te volgen dat je met de zig zag zult gaan doen.
Maar nu eerst vlaggetjes maken:

Neem vierkante lapjes van (ongeveer) 10x10 cm, vouw de diagonaal en stik een zijde dicht.

Let erop dat je vlak bij het puntje twee steekjes dwars zet, daardoor kan je het puntje veel scherper krijgen als je de vorm keert. (en knip het puntje van de naadtoeslag terug naar ongeveer 3mm, doe er indien gewenst een drupje fray check op, tegen het uitrafelen)
Dan keer je de vorm, gebruik een satéprikker, maar pas op dat je niet door de stof heen steekt. Trek met de satéprikker langs de naad, zodat deze mooi vlak valt. En zet even de strijkbout erop.Snijd nu de bovenkant recht af. Zorg ervoor dat er een horizontale lijn op je liniaal precies over de punt loopt en let er dan op dat de punt van het vlaggetje op de snijlijn terecht komt, de andere kant van het vlaggetje (waar een stukje af moet) moet net zo ver vanaf de middenlijn liggen als het eerstgenoemde puntje. (kijk op de foto en zie dat lijn van 5 cm op de liniaal is gebruikt als middenlijn. Het bovenste puntje ligt op 8,5, dus 3,5 vanaf de middenlijn. Het onderste puntje moet dus nu op 1,5 liggen, want dat is ook 3,5 vanaf de middenlijn, pfoe het lijkt wel wiskunde, LOL) (klopt ook, het is meetkunde, we hebben net de loodlijn vanuit de punt haaks gemaakt op de bovenkant van het vlaggetje)


Speld alle vlaggetjes op de naailijn, naai nu vervolgens met een dichte zigzag of satijnsteek (zet de steek zo breed en strak als je zelf mooi vindt) vast, zorg dat de rafel van het vlaggetje gelijk ligt met de bovenkant van de zigzag, zodat de hele zigzag over het vlaggetje loopt, maar er net geen stof boven de zigzag uitkomt.

Zigzag vanaf de rand van je quilt en eindig ook helemaal op de rand zodat het begin en eind onder de afwerkbies valt. Nu alleen nog even afbiezen (en een tunneltje erachter) en klaar!

Je kunt het persoonlijker maken door een strook met een naam erop te maken, deze kan je dan bijv. met klittenband bevestigen en bij elk feest aanpassen.

Je kunt ook letters en/of cijfers op de vlaggetjes maken.


Veel plezier met het maken van je eigen feestquiltje, laat je een foto zien wanneer je dit idee ook maakt?

Morgen een verhaaltje uit de oude doos...

Groetjes, 

Merel


5 opmerkingen:

Roland zei

Gefeliciteerd!! En natuurlijk nog vele jaren :0)

Berna zei

Gefeliciteerd met het 7-jarig bestaan van je winkel!

katrien zei

Proficiat met het 7 jarig bestaan van je quiltwinkel.

Shirley zei

GEFELICITEERD!!!!En op naar de volgende 7!

inge zei

gefeliciteerd! doe zo voort ;o)