dinsdag 1 september 2015

Over blok 9 van het BLOM 2015

Jippie, we krijgen kleur (1) rood weer terug! Deze mag blijven tot het eind :-)


Kleur (8) turquoise valt af en hebben we niet meer nodig, dat geldt overigens voor de voorgaande afgevallen kleuren tot en met geel ook! De dáárvoor afgevallen kleuren komen weer terug.


Snijd voor dit blok:
wit: 4st 12x12cm, 4 st 12x9cm
van de kleuren blauw(9), blauwpaars(10), paars (11) en roodpaars (12) allen: 1st 11,5x11,5cm en 1st 10x10cm, snijd deze op een diagonaal door (je hebt hiervan 1 driehoek nodig)
rood(1): 2st 8x8cm, snijd deze op een diagonaal door
Kijk hier voor het patroon


De rechthoeken van wit snijd je op deze manier door: meet linksonder 1,5 cm vanaf de lange kant (langs de korte kant) en geef een stipje. Meet rechtsboven 1,5 en geef een stipje (kijk naar de foto). Snijd de rechthoeken door op de diagonale lijn tussen deze stipjes. Je kunt alle 4 de lapjes het zelfde snijden, want effen wit kan je gewoon omdraaien voor het spiegelbeeld :-)


Teken het patroon op de foundation (ondergrondmateriaal) voor de paperpiecing methode. Veel mensen zeggen hier per ongeluk paper pieRcing methode, terwijl we deze piecing-techniek op papier doen (je kan ook foundation piecing zeggen). Ok, je pierce-t het papier natuurlijk wel, maar goed....


Ik heb even alle lapjes op hun plek geplaatst, zodat je ze juist kunt verwerken.


Begin met de vierkante gekleurde lapjes, hierop naai je de witte van rechthoeken gesneden driehoeken. Knip na het naaien van zo'n driehoek de rest van het gekleurde lapje weg, want anders gaat die doorschijnen!


Let op de plaatsing van de kleuren, zodat de 4-puntige ster zich vormt.Speld de delen goed op elkaar als je die diagonale naad in het midden naait. Probeer de kruising in het midden precies te krijgen! De naadtoeslagen liggen hiervoor netjes tegenover elkaar, dus je kunt het voelen als de delen precies goed liggen.


Ook achter de rode driehoeken snijd ik het overtollige wit weg. Dan is het hoekje niet extra dik, sommige quilters laten dit stukje stof wel zitten, dan is het hoekje wat stabieler. Maar als je het rode stofje hebt gesneden zoals hierboven beschreven is de draadrichting goed, en is het niet nodig de witte stof te laten staan voor stabiliteit.


Naai de drie stroken aaneen tot deze mooie ster!En hier komt het 9e blokje terecht, kun je al raden waar de laatste 3 blokken komen?

Veel plezier met blok 9!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

1 opmerking:

Gerda van Boven zei

Hallo Merel,

Ik kan het patroon van blok 9 niet vinden bij de website van Birdblocks


groetjes Gerda