vrijdag 6 november 2015

Over waterland

Eerst even een mededeling van huishoudelijke aard: Omdat veel van onze vaste BBBee bezoekers morgen naar de regiodag gaan, kwam het verzoek om de Bee niet morgen, maar volgende week te houden. Dat doen we, dus de eerstvolgende BBBee is 14 november 2015!

Hoe leuk is het als er een stofserie wordt ontworpen door een Nederlandse, en ze noemt hem ook nog eens naar je geboortegrond: Waterland! Het is organische katoen, dus milieubewust geteelde en verwerkte katoen.

Ik ging er  gauw mee aan de slag, doe je mee?:
Ik nam 9 Fat Quarters (6 print en 3 effen) en stapelde die precies op elkaar:

Snijd een strook van 38x9cm en snijd daar rechts een vierkant van 9x9cm vanaf.

Snijd een stuk van 39,5(horizontaal=h )x40,5(verticaal=v)cm
Snijd deze verticaal door tot een stuk A van 25,5(h)x40,5(v)cm en een stuk B van 14(h)x40,5(v)cm

Snijd van het stuk A een strook van 25,5x24 cm maak daar een vierkant van 24x24cm van. Snijd van de rest (de strook van 25,5(h)x16,5(v)) rechts een vierkant van 16,5x16,5cm.

Snijd dan van stuk B boven en onder en vierkant van 14x14cm en snijd het middelste stukje middendoor (2 delen van 7,75x14cm)

Kijk goed naar de afbeelding, maar het klinkt veel ingewikkelder dan het is! Echt waar.
Het enige waar je even op moet letten is dat je de richting van de stof in de gaten houdt in geval de print richting heeft (zoals deze gansjes, vissen (het zijn karpers, moet ik van mijn vader zeggen, LOL), en bloemen)


Dan komt de magische shuffle. Je begint met alle stapels in dezelfde volgorde (bovenste afbeelding), dan pak je een stapeltje neem er één lapje vanaf en leg dat onderop. Neem een volgend stapeltje, pak de bovenste twee lapjes en leg die onderop, herhaal met nog 6 stapeltjes en neem er steeds een mee vanaf om onderop te leggen (een stapel blijft ongewijzigd ;-)   )

Nu liggen alle blokken die je gaat naaien netjes op elkaar gestapeld klaar. Let bij het naaien goed op dat de stapels nu niet meer van volgorde worden veranderd! Als je bang bent dat dit wel gaat gebeuren kan je de blokken per laag apart leggen (maar ik heb geen ruimte om 9 blokken naast elkaar te leggen).

Naai de lapjes aan elkaar tot 9 blokken. Ga nu de blokken net zo lang verschuiven tot je de indeling mooi vindt (3x3 blokken, de quilt wordt 105x135cm). Ik heb bij mijn blokken bijna geen aan elkaar sluitende gelijke printjes, maar het was een heel gedoe voordat ik dát voor elkaar had!

Omdat het een waterthema heeft heb ik deze quilt met golvende lijnen gequilt. Ik heb stukken met dicht bij elkaar liggende lijnen afgewisseld met stukken waar de lijnen wat verder uit elkaar liggen.Kom het resultaat bekijken op de beurs in Nieuwegein (klik) op 26-28 november 2015 in onze stand! Kan je meteen de mooie tentoonstelling zien die ik heb samengesteld van Moderne quilts, en allerlei andere textiele kunst. Ik doe daar bij de stand ook een demo improv patchwork, dus je ziet er is van alles leuks te beleven.

N.B. morgen (7 nov 2015) geen BBBee, maar volgende week (14 nov 2015) wel!

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Merel, leuke en snelle quilt!
Mooie stofjes hoor en dat van eigen bodem!
Wij gaan ook naar Nieuwegein en komen jou stand bewonderen!
Groetjes Adri.