woensdag 24 november 2010

ZigZag tutorial

Wil je je ook eens uitleven in wilde stofjes of kleuren (of beide natuurlijk:-)   ), een niet al te moeilijk patroon, maar wel met een geweldige impact? Doe dan mee met deze tutorial, zoek je lapjes bij elkaar en snijd wat vierkanten! (het kan natuurlijk ook in hele lieve pastelstofjes!)

Je kan zelf bedenken hoe groot je hem wilt maken (zie einde van dit verhaaltje), maar ik deed het zo, voor een quilt van 155x248 cm:
kies 16 stofjes en snijd hiervan steeds 10 vierkanten van 18x18 cm. Kies de volgorde waarop je de kleuren wilt hebben, bedenk je dat de eerste stof door de helft gaat en ook als laatste zal dienen. (Deze vormt de aanvulling van de eerste en laatste ZigZag. Als je de bovenkant van de quilt tegen de onderkant aan zou leggen vormt zich de ZigZag van dit stofje)
Teken op de achterkant van 5 vierkanten van de eerste stof (of de tweede als je daarop het aftekenlijntje beter kunt zien) een diagonaal.


Leg ze met de goede kanten op elkaar en naai nu langs beide zijden van de lijn met een vaste naadtoeslag, ik gebruik 7,5 mm.
Snijd nu de vierkanten op de getekende diagonaal door.
en knip of snijd de 'dog-ears' of uitstekende stukjes naadtoeslag af.

Maak 10 blokken (van 5 setjes vierkanten)
Pers van 5 blokken de naadjes de ene kant op en van de 5 andere de naadjes de andere kant op.


Naai deze blokken om-en-om aan elkaar (de tegengestelde naadjes vallen mooi in elkaar bij het naaien). Zodat er van de eerste stof grote driehoeken vormen (deze vorm noem ik even de berg). De tweede stof vormen natuurlijk ook grote driehoeken, maar de rij begint en eindigt met een kleine driehoek van deze stof (deze vorm noem ik maar even de brug). Pers de verticale naadjes één kant op.

Herhaal dit voor de tweede helft van de vierkanten van de tweede stof en 5 lapjes van de derde stof (je kunt nu het beste de 5 overgebleven lapjes van de eerste stof onderop de stapel leggen, die vormen straks met de laatste stof de laatste rij). En herhaal voor alle overige lapjes.
Let er bij elke rij goed op dat je de berg maakt van de stof die je bij de vorige rij al hebt gebruikt en de brug maakt van de nieuwe stof. Leg de rijen ter controle steeds tegen elkaar aan, of naai ze alvast aan elkaar. In de rij van dit voorbeeld vormen de blauwe lapjes de bergen en de oranje lapjes de bruggen)

Ik ben nog niet helemaal klaar, ik moet nog een paar rijen, maar ik heb hem even opgehangen op de enige muur die groot genoeg is voor deze lap. En dat is in de entree, dus vandaar het enigszins vreemde plaatje met mijn fiets die aan het plafond hangt, en natuurlijk de onmogelijke hoek (het is maar een smal gangetje)

Als de top af is (ik hoop aan het eind van komend weekend), dan zal ik nog wel even buiten een foto maken!

Je kunt uiteraard helemaal zelf bepalen hoe groot je hem maakt:
Hoeveel rijen je maakt, bepaalt de hoogte.(je kan ook een stofje om-en-om doen met allerlei verschillende stofjes afgewisseld of een setje van 4 of 5 rijen steeds herhalen etc.)
het aantal vierkanten dat je snijdt, bepaalt de breedte.
De afmeting van de vierkanten bepaalt de maat. Handig om te weten is dat een afgewerkt blok 2,5 cm kleiner is dan de snijmaat van een vierkant.

Dus in mijn voorbeeld: een gesneden vierkant van 18x18 cm levert een blokje op van 15,5 cm.
Ik koos er 10 in de breedte, dus dat is 155 cm en 16 in de hoogte (16 verschillende stofjes/kleurtjes), dus dat is 248 cm. Een mooi maatje voor een éénpersoonsbed.

Ik ga er geen rand(-en) om zetten, maar daar kan je natuurlijk zelf wel voor kiezen.

Veel plezier met het uitzoeken van leuke stofjes hiervoor en het maken van deze quilt!


Groetjes, 


 Merel

4 opmerkingen:

inge zei

dank je wel Merel!

inge zei

dank je wel Merel

Anoniem zei

dank je wel
ik vond je zig-zag quiltje echt mooi. Nu zelf proberen

groeten sun

Anoniem zei

Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Die ga ik maken!
Ga straks tussen mijn stoffen neuzen.
Kaffee Fassett denk ik of toch "antiekerige" kleuren...
Groetjes van IngridR