woensdag 11 december 2013

Over zehoeken afbiezen


Het Catquiltje van de maand december is een zeshoek, dat past natuurlijk perfect voor een kat ;-) Dit schatje is uiteraard heel leuk om uit te voeren in kerstkleurtjes, maar ik wilde de deelnemers niet in december nog een enorme haastklus te doen geven. Nu kunnen de quiltjes gewoon op een rustig tempo worden gemaakt :-) Wel wilde ik alvast laten zien hoe de bies het hoekje om gaat.

Het afbiezen van deze niet haakse hoeken gaat eigenlijk het zelfde als bij gewone haakse hoeken, zoals ik hier laat zien.

Maar ik heb deze foto's niet voor niets gemaakt (LOL) dus:

Geef voordat je bij het hoekje bent aangekomen even (met een speld, of met een potlood ofzo) aan waar de rand van de quilt loopt. Stop 7,5mm voor het eind met naaien. Draai de quilt en naai dan tot het puntje van de quilt.


Vouw nu het losse stuk van de bies verticaal(de bies ligt in het verlengde van de kant waarlangs je hem nu gaat naaien).


En dan naar beneden, precies langs de rand waar je hem wilt vastnaaien. Er ontstaat een haaks flapje (net als bij een gewone haakse hoek).
Naai vanaf de rafelrand (boven) de bies vast en strijk deze dan naar de andere kant.


Op de andere kant vouw je de bies met een klein hoekje zodat het...


...vouwtje...
(de spelden zitten erin omdat ik niet alles vast kan houden en dan ook nog met de camera kan spelen aka foto's maken)


...precies van de hoek naar de snijdende lijnen van de rand van de biesstof loopt. (pff, dat klinkt ingewikkeld als ik het zo tik, en is helemaal niet ingewikkeld, gewoon ff doen, dan snap je t vanzelf.)


En de bies vastnaaien op de voorkant en klaar.
(en als je heel veel zin hebt en het is een wedstrijdquilt dan naai je die kleine vouwtjes nog even met de hand vast)


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

2 opmerkingen:

Jeanneke zei

Heel duidelijk en mooi!Een kind kan de was doen, echt waar.
Dankjewel.
Groetjes,

Jeanneke.

Dineke zei

Heel veel dank voor deze visualisatie Merel. Ik heb me nog nooit aan een zeshoek gewaagd, gewoon uit angst voor die bies. Nu durf ik het wel aan!