Zo, eindelijk even de tijd nemen om de voortgang van het Dresdenplate/bloemen werkje te laten zien. Ik werk met een wig-liniaal (wedge ruler) de 'easy dresden'.
Het is erg leuk spelen met deze liniaal, jullie zullen het herkennen in het dolly quiltje dat ik zaterdag zal laten zien. (die is ook bijna af, ik moet alleen nog wat vilten accentjes er op naaien).
Dresden plate/bloemen:
Eerst snijd je uit een strook van een zelf gekozen breedte (ik koos 30 cm, voor een héél grote bloem) met de liniaal de wigvormen (de sterrenstof).
Dan naai je de korte kanten op elkaar (zie de vorm die boven de sterrenstof wig ligt). Vouw de wigvorm in de lengte dubbel en naai de korte kant. Volgens het voorbeeld in de verpakking doe je dit alleen bij de brede kant, je appliceert dan op het centrum een cirkel. Ik naaide hier ook de korte kant dicht zoals ik deed bij de bovenkant.
Dan de puntjes keren en met het bijgeleverde bamboestokje de puntjes uitduwen to ze scherp zijn (natuurlijk niet door de stof heen prikken)
De puntjes persen, zorg ervoor dat de naad haaks op de draadrichting ligt, dan komt het puntje mooi in het midden uit. (je kan eventueel de middenlijn van de wig erin persen om het netjes uit te mikken)
en de 'stropdasjes' aan elkaar gaan naaien, begin een paar steekjes vanaf de hoek en naai achteruit richting de hoek. Niet te ver, want je wilt niet dat je een steekje te ver doet en de draad zichtbaar wordt, je hoeft niet helemaal naar het eind, je mag er best een steekje vandaan blijven, dan in de normale richting de hele naad doen en bij het eind (of een steekje voor het eind) weer een paar steekjes terug.
Als je goed kijkt kan je nog net zien waar de begindraad zit, een paar steekjes vanaf de hoek.
Mijne wordt dus heel groot (doorsnede van 65 cm van puntje tot puntje), maar je kan ze ook heel klein maken, net met welke strookbreedte je begint. Ook mini zijn ze heel leuk en het effect is hetzelfde.
En het centrum is ook meteen afgewerkt, als je ook daar de puntjes verwerkt zoals de buitenpunten.
Je kunt deze zo appliceren, maar als je er een ander stofje achter plaatst krijg je weer een heel ander effect. Natuurlijk moet ik eerst nog even de cirkel afmaken, maar dat laat ik later nog wel eens zien. Ik heb namelijk nog een plannetje.....
Het is een vrij simpel trucje waarmee je een heel leuk effect kunt bereiken. En ik heb binnenkort een paar prachtige bloemen hangen om de winterblues te verdrijven :-)
Tussendoor naai ik nog steeds de leader ender lapjes en heb ik besloten om een extra rij toe te voegen aan de zig-zag in batik waar ik een maand geleden aan begon. Maar ik vergeet steeds om een lapje mee te nemen, suf hè, nu kan ik niet door, want ik wil hem invoegen waar ik nu ben.
Dan loop ik vreselijk te dralen om de log cabin door te quilten, jaha, want dan moet ik die hele machine ombouwen (ahum, even het voetje vervangen, dat is één tel werk) en natuurlijk een ander garen erop zetten, en als ik dan weer even wat wil patchen moet het weer hélemáál terug, pfoe, nou, zucht... of te wel: ik loop te trutten. Het is zelfs zo erg dat ik al loop te overwegen om mijn 2e machine uit de winkel mee naar huis te nemen zodat ik die voor het patchen kan gebruiken terwijl ik de LC quilt. Och, ik kan natuurlijk ook weer even Blizzie (mijn Featherweight) op tafel zetten, poe poe, wat een luxeproblemen heb ik weer. Maar het (opgeblazen) ombouwprobleem is in ieder geval opgelost :-) Tijd om Blizzie weer eens uit zijn kistje te halen.
wordt vervolgd,
Groetjes,
Merel
4 opmerkingen:
Wat een mooie rooie Dresden plate!
Ziet er heel leuk uit.
...mmm... Dresden plate, heb ik nog nooit gemaakt maar het ziet er heel verleidelijk uit.
Hé, en bedankt om me te waarschuwen voor een luxe-probleem, ik zal proberen om nooit een tweede naaimachine te kopen.
Groetjes
Heel handig om het te showen. Ik zat al te denken waarom dat houtje bij dat liniaaltje zit. Nu weet ik het dus. Thanks! Miranda
Een reactie posten