woensdag 6 april 2011

Regenboogquilt en een mening

Vandaag kreeg ik weer eens een prachtige show-and-tell in de winkel. Want hij was af...

Wie was af? Nou deze:

De quilt van Anne. Zelf zegt ze niet gehinderd te zijn door enige kennis. En zo geniet ze lekker van het werken en kijk eens naar het prachtige resultaat! Geweldig. In de 'witte' (wit en crème) vlakjes is van alles gebruikt, diverse stofjes met allerlei leuke ingeweven structuren, zoals die in sommige overhemden en wat-al-niet-meer te zien zijn. alles zit in deze quilt en het geeft hem karakter, heel mooi.

Dan liet Sien afgelopen zaterdag zien hoe leuk zo'n dolly quilt ook is als ie in andere stofjes gemaakt wordt:

Weet je nog mijne, met de paarse en blauwe stofjes? Wat een verschil, en deze is ook zo mooi. Als ik niet uitkijk ga ik straks alle patronen nog in 3 verschillende uitvoeringen doen....

Oh, wat is het toch fijn om in een quiltwinkel te werken en mee te mogen genieten van andermans werk!

Dan kreeg ik vandaag een emailtje waar ik eigenlijk wel even wat over wil zeggen. Een klant die ik wel eens wat opstuur liet me per mail een foto van haar affo zien en schreef me dit:

'....[lesgeefster/verkoopster] liet steeds merken dat ze
dit soort dingen (waarmee het ontwerp/patroon of de uitwerking van de quilt van onze klant werd bedoeld) juist 'afschuwelijk' vindt en doorquilten met perlé absurd, maar daardoor laat ik mezelf natuurlijk helemaal niet stoppen.... '

WAT!?, denk ik dan, ik schrik er van dat iemand haar eigen ideeën over het hoe en wat zo sterk opdringt aan haar klanten. Eigenlijk vind ik dat heel erg! Is het niet juist fijn om lekker op je eigen manier bezig te zijn met je hobby en daarin je eigen keuzes te maken!!! Ik roep in de basiscursus altijd zo doe ik het, omdat ik heb ontdekt dat het voor mij zo werkt, maar je moet je eigen systeem ontdekken van wat jij leuk vindt om te doen en hoe jij het handig vindt gaan. Daarin wil ik alleen begeleiden. Het enige dat (bij mij) móet.... is dat je het zelf leuk vindt om te doen! Het is een hobby, geen aangenomen werk.

Dingen die in de les of in boeken worden genoemd zijn door anderen ontdekte trucjes, die wellicht bij jou ook werken. Door het uit te proberen ontdek je dat. En het voordeel is, je hoeft niet voor elk wissewasje opnieuw het wiel uit te vinden, maar er is geen wet die bepaald dat iets alleen zo mag worden gedaan. Als jij iets op een andere manier wilt doen, doe vooral lekker anders, eigenzinnig en dwars! Daardoor ben je uniek en wordt je werkstuk dat ook!

Hoe afschuwelijk (om maar eens een zwaar woord te gebruiken) is het om zomaar over iemands werk te zeggen dat je het afschuwelijk vindt, als het niet volgens je eigen regeltjes is gemaakt! (en hoe bekrompen ben je dan wel niet). Fijn om te horen dat je je er mooi niets van aan trekt en je eigen ideeën blijft volgen! En jouw quilt ziet er uit om door een ringetje te halen, netjes afgewerkt, mooi kleurgebruik,hij mag bij mij zo boven de bank hangen, LOL. Je mag er trots op zijn! (je weet zelf wel wie je bent)

Zo, dat moest ik even kwijt!Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

8 opmerkingen:

Elly (creatieveling Elly) zei

Prachtig die regenboogquilt.
Die Dolly Quilt van Sien laat inderdaad zien wat voor een totaal ander effect je krijgt om met andere stofjes te werken.

Goed dat je het aanhaalt. Iemand mag natuurlijk zijn eigen mening geven of ze het wel of niet doen. Maar je mag nooit het werk van anderen op deze manier bekritiseren. Het is jouw hobby. Mijn woorden komen niet goed over, maar ik bedoel het zelfde als jij.
groetjes Elly

Carla Jansen zei

Merel, wat ben je toch een heerlijk spontaan mens! Houden zo en je bent voor mij een voorbeeld en een stimulans om telkens weer wat leuks en nieuws op te pakken ook al ben ik moe van het werken.
Dat zal die lesgevende-quilt-mevrouw waarschijnlijk niet bereiken met het opdringen van haar mening!

Yvonne aka sommeke zei

Fijn dat wij ook mogen meegenieten van de quilts van de dames! Ze zijn prachtig!
Enne ... héél goe gezegd Merel!
Gaat die lesgeefster/verkoopster wel mee met de tijd? Klampt ze zich niet vast aan oude regeltjes van hoe het moest?
Natuurlijk moet niemand die volgen ....

conny's quilts zei

Ik ben het helemaal met je eens. Maar helaas lopen er mensen in de quiltwereld rond die rechtlijniger denken, "het moet zo en niet anders"....heel jammer ( want daardoor worden het niet per sé betere quilts...). Maar gelukkig zijn er volgens mij meer mensen die net zo denken als jij: er zijn meerdere wegen die naar Rome lijden, ook in de quiltwereld!

Klazien zei

Ik ben het roerend met je eens en je hebt het mooi verwoord Merel want niks moet, alles mag en een fout is nooit een fout het is gewoon even anders.

groet uit sneek

Johanna Zweden zei

Schitterend is hij geworden
Groetjes Joke en blij dat je anders dan anderen bent!

Jantine zei

Even je hart gelucht. Weet je, ik ben het helemaal met je eens. Ik roep ook altijd dat ik het ze zo leer omdat ik het prettig vind, maar dat ze vooral moeten vergeten wat ze maar niets vinden!!! Herkenbaar dus...

Ieke zei

Oh help! Ik denk dat ik tig dingen fout doe... Een collega van mij quilt ook & zij zegt dat je alleen maar met de hand mag patchen & quilten want anders is het niet echt. En in een winkel wist een vrouw mij een keer te vertellen dat je in een quilt nooit solids & stoffen met patronen door elkaar mag gebruiken, want dat wordt echt heel lelijk... Hmmm... gelukkig trek ik me van beide niet zoveel aan. Ik doe gewoon waar ik zelf zin in heb! (al moet ik eerlijk zeggen dat ik sommige do's & dont's wel opvolg, omdat het resultaat dan mooier wordt)

groetjes,
Marieke