zondag 23 oktober 2011

Over gefluister of afleidingsmaneuvres


Schreef Petra van het Quilterspalet al eens dat de rollen stof bij hun in de winkel konden praten (en in een recent berichtje wil ze weer dat pakketjes kunnen praten...), bij mij fluisteren de tops, UFO's en WIP's zo nu en dan. Dit keer was het een beetje mijn eigen schuld. Elke keer als ik in de winkel het trapje op of af ging hoorde ik het, heel zachtjes...

Hee!, hallo!, vergeet je mij niet?... Ah?, joehoe, ik hang hier ook hoor!

Ik had namelijk even gauw gauw de top van het leuke Cat's Meow quiltje op het muurtje bij het trapje gehangen. En omdat hij net zo groot is als de collage die daar normaliter hangt, had ik niet de moeite genomen om alle dingen eronder vandaan te halen. Maar ja, dan zijn ze daaronder natuurlijk wel bang dat je ze gaat vergeten, dus helemaal terecht dat ik telkens dit gefluister hoorde.

Gelukkig voor 'Peppermint' had ik ook wel weer eens zin in het afmaken van een dollyquiltje, dus ik heb hem onder de Cat's meow vandaan gehaald, een stukje vulling en achterkant uitgezocht en hopla, gisteravond ben ik begonnen....
Ja dat was het verhaal in theorie, maar ja, als het lekker gaat.... en het is zo'n kleintje.... dan wil het nog wel eens.... dat je maar door gaat en door gaat.... en dan ineens, poef,.... is het alweer klaar.

Maar laat ik niet op de dingen vooruitlopen. Eerst ging ik de naadjes persen:
Oef, dat is wel nodig zeg, met al die puntjes worden het behoorlijke stapels naadtoeslag, dus die moeten goed getemd worden.

De naadjes van de horizontale banen liggen allemaal in één richting. En de lange naden tussen deze stroken heb ik maar opengestreken om de verdikking nog een beetje te spreiden.

Een tijd lang dacht ik dat ik deze met de hand en met wit perlé 12 garen zou gaan doorquilten. Maar ineens vond ik dat het druk zat was zo met al die printjes, daar moest niet ook nog opvallend quiltwerk bij. Dus ik heb gekozen om met een mooi dun garen (Presencia 60wt 100% katoen 3ply) in de naad te quilten, zo valt het garen niet zo op, maar ontstaat er toch een mooi gequilt effect.
En ja, het quiltwerk is dus alweer klaar.

Vanwege de speciale rand moet dit quiltje op een andere manier worden afgewerkt dan ik gewend ben. Geen bies dit keer, maar de achterkant inslaan en met de hand vastzetten. Daarvoor moet je natuurlijk eerst de vulling en achterkant (die tijdens het quilten nog lekker uitsteken) netjes terugknippen.

Knip de vulling zo dat het net binnen de naadtoeslag van de prairiepoints valt.(let op dat je de achterkantstof goed weghoudt, zodat je er niet per ongeluk in knipt!) Als dit een grote quilt was, en ik een dikkere vulling zou hebben gebruikt zou ik de vulling over de naadtoeslag van de prairiepoints heen hebben laten vallen, maar de naadjes zijn nu even dik als de vulling, dus ik heb de vulling daar niet ook nog overheen laten vallen.

Daarna de achterkantstof, deze sneed ik 1,5 cm breder dan de vulling. Het mag een ietsje minder, maar ik vind in dit geval een beetje extra ruimte om te manoeuvreren wel prettig. Hierbij houd je de stof van de top natuurlijk goed aan de kant, zodat je er niet per ongeluk in knipt!

En dan maar omzomen:
 
Ik heb al één kant af, eens kijken of ik daar dit weekend nog verder mee kom :-)
De hoekjes zijn nog wel tricky, daar vind je weer een hoop naadtoeslag bij elkaar, ik stik de achterkant daar iets ruimer op de achterkant van de prairiepoints, zodat ik een schuin hoekje kan invouwen om de naadjes daar af te dekken. Ik zet op dat schuine stukje de steekjes niet meer dan een millimeter uit elkaar, en bij elk steekje goed aantrekken en met je vinger de onderliggende naadjes steeds naar binnen duwen. Dan krijg je een mooi strak hoekje (aan de voorkant).

Als het zomen klaar is zal ik nog een quiltlijntje toevoegen in de rand. Dat kan niet eerder, omdat je dan te weinig ruimte hebt om de stof in te slaan bij het zomen. Dat zul je dus wel zien, binnenkort, als ie af is :-)


Groetjes,


Merel

2 opmerkingen:

inge zei

voor mij is dit het leukste dollyquiltje!

Anoniem zei

Is ie af?