zondag 4 januari 2015

Over blok 1 van het BLOM 2015

Het begin van de regenboog verschijnt:


Hiervoor heb je nodig:

Per kwartblok (dus 4 setjes):
geel: 1 vierkant 6,5x6,5cm (voor elk setje 1, dus in totaal 4)
kleur (rood/roodoranje/oranje/geeloranje): 1 rechthoek 6,5x11,5 cm en 1 rechthoek 6,5x16,5 cm
wit: 2 vierkanten 6,5x6,5cm 1 rechthoek 6,5x11,5 cm en 1 rechthoek 6,5x9 cm
Teken het patroon van een kwart blok 4x op je favoriete paperpiecing-ondergrond materiaal.
Kijk hier voor het patroon.

Als je deze techniek nog niet kent: lees hier een uitgebreide beschrijving van de paperpiecing techniek.

Knip de naadjes van de gekleurde stoffen iets smaller dan de witte, dat dekt de kleur van eventueel doorschijnende naadjes beter af.

Bij een niet rechthoekig lapje vind ik het altijd moeilijk om precies te weten hoe je het te naaien stofje nou precies moet neerleggen...
Daar gebruik ik dit trucje voor:

Ik speld precies in de hoek waar het naailijntje begint een speld en steek deze zo ver mogelijk op de naailijn terug, dit doe ik ook in de andere hoek.


Zo kan ik op de voorkant precies zien waar de naailijn straks komt.


Dan neem ik het lapje dat nu aan de beurt is, ik vouw daar een naadtoeslagje in, zo dat het lapje op het vakje past (met de nodige overhang) (voor de naadtoeslag aan de andere zijden), dit schuif ik precies tegen de spelden aan. Nu kan ik controleren of het lapje voldoende over de randen het vakje valt. Let ook op het begin van de speld, dat er voldoende stof uitsteekt voor naadtoeslag, immers het begin van de speld is het begin van het naailijntje.

Overigens naai ik in tegenstelling tot de pp-tutorial van de bovenstaande link een paar steekjes voor en na het lijntje en hecht ik de draad niet aan en af. Dat is een persoonlijke voorkeur, ik ben nu eenmaal niet gewend om aan en af te hechten (bij patchwork, en veel meer dan patchwork naai ik niet. (Zodra ik dus iets anders naai, vergeet ik ook altijd om aan en af te hechten, ook al is het dan vaak wel nodig ;-)   )).


Zodra het goed ligt vouw ik het lapje open, de vouwlijn ligt nog precies op de naailijn (door de spelden aangegeven), zorg ervoor dat het lapje tijdens deze handeling niet verschuift.


Om schuiven verder te voorkomen speld je het lapje vast, maar zet de spelden ver genoeg van de naailijn af! Draai het blok om, verwijder de spelden 0 en 1 en naai over de lijn.

Ik heb wel eens door een flowerhead-pin heen genaaid bij de paperpiecing techniek, kijk maar eens goed naar speld nummer 2, LOL
Ik roep dan altijd maar dat dat het moment is waarop ik weet dat ik moet stoppen met naaien (en naar bed gaan) omdat ik te moe ben geworden (het is tegen die tijd dan ook meestal erg laat, ik weet nog dat het in dit geval 1.30u in de nacht was :-)    ) Nu is het nog slechts een speld, volgende keer misschien mijn vinger!


Rosie kwam bij mij op schoot en besloot om over mijn arm gedrapeerd te gaan slapen (noot: zie je die snoepjes daar liggen, precies op kleur, HA HA toeval!).
Ik moest erg denken aan die mensen met kleine kinderen voorop de fiets, het kind is in slaap gevallen en die arme ouder zit zich te verbijten vanwege een pijnlijke arm die het kindje ondersteunt. Want we laten het liefje natuurlijk wel slapen :-)


Anyway, als je katje weer een ander plekje heeft gevonden, controleer dan voordat je de uitstekende delen wegknipt eerst nogmaals of het lapje het vakje goed afdekt (zorg voor voldoende overhang voor de overige naadjes). Knip het lapje langs de naad weg, en zorg ook hier weer voor een iets breder naadje dan het gekleurde lapje om doorschijnen te beperken.


Naai op deze wijze beide schuine delen en het kwart-blok is klaar. Maak er 4.


En naai deze aan elkaar, speld de delen precies op elkaar, zodat het kruispunt in het midden netjes en gelijk valt. Door de twee verschillende driehoeken heb ik voorkomen dat je ook daar moet opletten op een precieze punt, maar wat ik belangrijker vind (want dat je die puntjes netjes krijgt daar ga ik natuurlijk gewoon vanuit, LOL) is dat er niet zoveel naad op een punt bij elkaar komt zodat het blok mooi plat blijft.

Ik heb voor deze quilt een speciale layout ontworpen:


Deze quilt wordt +/-145x193cm

Het eerste blok is geplaatst, en je kunt ook de bonusblokken al zien zitten. Let er bij het stofgebruik op dat je op tijd voldoende (lengte) stof overhoudt om deze randblokken te kunnen maken. De langste strookjes in deze blokken zijn immers 30 cm (afgewerkte maat), dus zorg dat je dat op tijd reserveert.

Je hoeft natuurlijk mijn gekke layout niet te volgen, als je dat niet wilt, deze BLOM bestaat 'gewoon' uit 12 blokken, dus er zullen in de layout vakjes 'leeg' blijven. De zogenaamde negatieve ruimte. Volgende maand laat ik een alternatieve layout zien (140x140 cm), ook met wat negatieve ruimte, maar zonder de randblokken. Die layout is ook niet 'op de punt'.

Op 1 februari 2015 publiceer ik het tweede blok, en in de tussentijd ga ik natuurlijk lekker verder met wat andere projecten :-)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

4 opmerkingen:

Rosa zei

It's absolutely beautiful.Love your fabric combo.Wishing you a very happy New Year!!

10ekequilt zei

Ziet er prachtig uit met deze kleuren. Heb helaas nog de nodige projecten onderhande dus wordt het alleen meegenieten van je blog!
Groetjes 10eke

Johanna Faber zei

Allereerst nog een hel gelukkig Nieuwjaar

wouw wat een schitterende sterren, daar word je vrolijk van

en wat een leuk foto van poes

Groetjes uit zweden

janegardner zei

Thank you for the BLOM!!!