woensdag 28 januari 2015

Over restjes en bloemkool

Heb jij dat nou ook, dat je de smalste strookjes ook bewaard. Soms zelfs te smal om nog mee te kunnen naaien?

Ik kwam dit tegen; dé oplossing!


In dit blogje vertelt Cintia hoe je de koorden kunt verwerken, en er staat een linkje naar het verhaaltje waar ze voordoet hoe je koord maakt!

Wat een leuke oplossing voor de smalste strookjes-restjes! En er zijn natuurlijk nog veel meer toepassingen te bedenken voor dit leuke spul.

Ook heb ik eens een nieuw recept geprobeerd. Dit keer een pizzabodem gemaakt van bloemkool! Ja echt! Ik maakte al eens 'bloemkool-rijst', waarbij je een bloemkool raspt tot rijst-achtige korrels. Die kook je in de magnetron gaar en dat gebruik je dan in plaats van rijst. Het is lekker, gezond en het neemt de saus heel mooi op (net als rijst). En het grappige is het proeft helemaal niet zo bloemkolig (als dat een woord is, LOL).

Nu kwam ik op internet al diverse keren plaatjes tegen van pizzabodems gemaakt van diezelfde geraspte bloemkool-rijst. Dat wilde ik ook wel eens proberen.

Kook de rasp van een hele bloemkool, inclusief de stronk in de magnetron, laat het een beetje afkoelen en meng er dan 4 eieren en 200gram geraspte kaas door. Vorm hiervan 2 bodems (ovalen bodems passen gemakkelijker naast elkaar op de bakplaat dan ronde), maak de bodems ongeveer 1 cm dik, ik drukte de rand nog even aan zodat er niet teveel sprietjes uitstaken.

Dit bak je in een oven van 180graden C in ongeveer 25 minuten goudbruin, ik keerde de bodems (voorzichtig, het scheurt gemakkelijk) en grilde de andere kant ook nog even. Dan beleggen met de toppings van je keuze en nog een minuut of 5 in de oven.

De bodems worden niet krokant, maar wel samenhangend genoeg om een pizzapunt te kunnen oppakken. Ik vond de smaak van bloemkool wel duidelijk aanwezig dit keer (meer dan bij de 'rijst' verwerking), maar evengoed wel lekker. Let op dat deze pizza's heel machtig zijn, ik at een halve voor een hele maaltijd!

Een spannend experiment, er zwerven nog allerlei andere alternatieve bodems over het net, dus ik ga ook nog eens iets anders proberen. Als ik toch de knapperigheid van brood kan vinden in een gezond alternatief....

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com


Birdblocks, quiltshop Amsterdam

creating rainbows

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een leuk idee met die smalle reepjes stof! Gaaf hoor en die pizza ziet er heerlijk uit en dan ook nog gezond, dat moet ik ook eens proberen.gr Adri.

Anoniem zei

Pizza ! Krijg meteen trek.

Francis Paul zei

Grappig he, dat die bodems niet naar bloemkool smaken. Ik heb een tijdje glutenvrij gegeten en ze toen ook gemaakt mmmmmmmmmmm :-)