dinsdag 21 januari 2014

Over banen, deel 2


Op de laatste baan teken ik lijnen die steeds 1,5 cm uit elkaar liggen. Ik teken ze hier met rode pen (permanent, maar dat hoeft niet, deze kon ik gewoon goed zien) op de stof. (ik koos voor rood, omdat die op de wittige achtergrond goed (genoeg) te zien is, maar met al die rood-achtige prints op de voorkant valt een beetje doorslag niet op )


De lijntjes zijn gezet en aan een kant is een naadje genaaid.


Ook maakte ik alvast even deze dingetjes. Rechts zie je hoe ik de vorm keer met gebruik van een bamboe eetstokje. (Een paar uur later vind ik in een leuk blikken doosje een heel handig apparaatje om dit soort keer-klusjes veel gemakkelijker te maken! Ik heb geen idee hoe het in het Nederlands heet, maar in het Engels is het een bodkin)

Hebben jullie onderhand al geraden waar ik mee bezig ben?

Die lijnen zijn er om koordelastiek op vast te naaien. De zigzag gaat precies over het koordelastiekje heen, die je netjes met de hand op de lijntjes houdt. Omdat ik zuinig wilde zijn tekende ik eerst de lengte van het elastiek af, een stipje op 65 cm (en dat was voor mijn voorgevel precies genoeg, maar ik had het achteraf liever nog iets ruimer gehad). Ook zette ik een stipje op de helft (32,5 cm). Na een tijdje zigzaggen over het elastiek heen trok ik het een beetje aan, zodat ik het halfweg stipje precies op de naad krijg.Hier naai ik het elastiek wel vast. Op de tweede helft trek ik weer het elastiek wat aan, zodat ik hier het einde aan het begin kan knopen, precies op het stipje. Het werkt wonderwel.

(volgens het patroon moet je eerst alle banen stikken en afknippen en daarna het elastiek pas aantrekken, maar ja, dan heb je dus allemaal stukjes elastiek over, waar je net niks meer mee kan).

Ik deed wel meer niet geheel volgens het patroon... Maar welk patroon dan toch? Nou kijk maar:


Zoals je ziet zijn mijn bandjes ook anders (op deze manier kan ik mijn BH-bandjes wat beter verstoppen).

Na heel wat geploeter op die smockbaan (uhm, ik ben niet van plan om dat nóg eens te doen!), kan ik hem toch mooi showen:


Ik heb ook geen elastiek door de bovenzoom gedaan, ik vind dit leuker staan (ik had echter wel de mogelijkheid open (letterlijk) gelaten om dit alsnog in te rijgen als dat me beter zou bevallen. En ik voegde het stukje verticaal elastiek toe: Door het begin vast te spelden (precies middenvoor) en het elastiek op z'n verst uitgerekt vast te naaien. T machientje stond nog op zigzag, dus ik deed het met een zigzag steek (dat valt in alle kreukeltjes minder op), maar je kan het ook met een rechte steek doen (maar dan moet je wel heel netjes recht blijven).

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

P.S.  Waarom zou ik nou in de winter zo'n zomerjurk maken....?? LOL
(ach, de bekende klanten/lezers weten natuurlijk allang waar die laatste foto is gemaakt!)

3 opmerkingen:

Francis Paul zei

vertaling van een bodkin is dolk; lange haarspeld; priem; rijgpen :-)

Anoniem zei

Hi Merel,
staat je mooi Merel!ben je special naar Bali gevlogen om je jurk te showen?!hahahaha geniet ervan! Groetjes Adri.

Anoniem zei

Blote voetjes buiten?