zaterdag 15 januari 2011

BLOM deel 1

Hè hè, het is eindelijk de 15e! Hebben jullie zitten smachten?

Dan zal ik nu eindelijk iets laten zien. Je hebt al kunnen lezen dat ik deze quilt niet in EQ kon tekenen, daarom is de lay-out op de ouderwetse manier met een liniaaltje en potlood getekend. De losse blokjes heb ik natuurlijk wel voor jullie in EQ uitgewerkt, dus daarvan krijg je de bekende patroondeeltjes gewoon zoals je gewend bent.

Het ontwerp van deze quilt is een product van allerlei quilts waar ik de laatste tijd mee bezig ben geweest, allereerst natuurlijk de dollyquilts, die waren maatbepalend. En dan de ZigZag die ik afgelopen najaar heb gemaakt, die heeft de lay-out bepaald, leuk hè!

Dit is een plaatje van de lay-out, je bepaalt aan het eind zelf welk blokje je waar wilt plaatsen:

Het samplerquiltje wordt 40x55 cm. De benodigde stof is daarom niet echt te bepalen, er zal vaak meer stof in de naadjes verdwijnen dan in het zicht blijven.

De sashing driehoeken zullen de band vormen die rond alle blokjes zigzagt, dit wordt dus een opvallende strook.
Kies voor de sashing driehoeken 1 stof (met een printje zonder duidelijke richting), hiervan heb je 80 driehoeken nodig, die je snijdt uit 40 vierkanten van 7,5x7,5 cm (1x over de diagonaal snijden).  Je vind een mal op de patroonpagina. Voor deze sashing driehoeken heb je 3 stroken van 110 cm nodig van 7,5 cm breed. Dus 22,5 cm van stofbreedte. Bepaal zelf hoeveel extra je wilt rekenen voor eventuele foutjes.

Een alternatieve lay-out die iets minder overheersend is kan je vinden op de patroonpagina. Zelf vind ik het juist leuk om de setting te laten spreken, daarom worden het kleine, relatief simpele blokjes.

Het eerste blokje is een klosje geworden:


De blokjes worden 7x7 cm.
Zelf ga ik alle blokjes maken in blauwtinten, mijn sashingdriehoeken worden rood.


De strookjes van het vierkantje deed ik met de paperpiecing techniek. De 4 aansluitende delen naai je eerst precies van puntje tot puntje aan het middenvierkantje vast, daarna naai je de naadjes daartussen netjes vanuit het puntje. Als je blokje klaar is naai je aan alle kanten een grote driehoek, het blokje komt dan op de punt te staan.


(nog even netjes knippen)
Ik was gisteravond (hoezo laatste moment? Ik was nog steeds aan het dubben of ik hem wel of niet zelf ging maken, en ik ging natuurlijk toch voor de bijl) natuurlijk vergeten de rode stof voor de settingdriehoeken mee te nemen (en als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb, dan kan ik alternatieven gaan zoeken, maar dat helpt niet, ik wil gewoon die éne rode...), dus die houden jullie nog even te goed.

Hier kun je de mallen downloaden.

Ach, en één zo'n blokje is natuurlijk zo gemaakt, zeker zo'n kleintje van 7 cm. Heb je de smaak te pakken, dan maak je toch meteen een heel quiltje (37x51 cm):

Ook leuk met allemaal verschillende kleuren klosjes! De tussenliggende lapjes zijn natuurlijk ook 7 cm, dus snijd daarvoor lapjes van 8,5x8,5 cm. Voor dit quiltje heb je 18 klosjesblokjes nodig en 17 tussenlapjes. Van de stof voor de tussenblokjes heb je 2 stroken van 8,5x110 cm nodig, dus 17 cm van stofbreedte. Bepaal zelf hoeveel extra je wilt rekenen voor foutjes.


Het volgende blokje, met ook weer een extra quiltje waarin dat blokje de hoofdrol speelt, wordt op 15 februari gepubliceerd!


Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Merel,
Ik heb er naar uitgekeken, naar het eerste blok! Heb meteen een mapje op de laptop gemaakt met patronen Quilt 2011. En daar is 'ie nu opgeslagen. Ga er zeker mee aan de slag, dus ik houd je op de hoogte.

groetjes Fanny

inge zei

dank je wel Merel!

Yvonne aka sommeke zei

Dat opslaan ging al snel ;-)
Thx Merel en goe weekend!

Anita deR zei

Nu Merel, ik ga hem maken. Zal hem eerst even uitprinten. Het ziet er leuk uit.
Dank je wel en fijne zondag
Groetjes Anita der

Birgit zei

Ik doe mee, één blokje per maand moet zelfs bij mij lukken.

Marion zei

Ja die is leuk! Hmm, ik denk dat ik niet eens ga proberen deze verleiding te weerstaan. Nog één dolly extra maakt toch niet uit?