donderdag 20 september 2012

Over wiskunde, maar dan leukVoor mijn volgende quiltje heb ik 2 effen kleuren nodig die met elkaar contrasteren en goed passen bij de stofjes die ik vorig berichtje liet zien. Maar nu nog kiezen....

Dus ik dacht, ik maak gewoon van alle kleuren een blokje en dan kan ik misschien een keuze maken.

Bingo: wiskunde! Want dat is dus hoe je kunt weten hoeveel verschillende combinaties er te maken zijn.... n! oftewel n-faculteit. in dit geval 5! en dat is 5+4+3+2+1=15

Maar als dat je boven de pet gaat, dan maak je gewoon een stapel lapjes en combineer je steeds een kleur met alle overige kleuren. Als dat klaar is gaat dat stapeltje apart, neem het volgende stapeltje en combineer dat met alle overgebleven kleuren, enz.

Kijk dit is het resultaat:

Zie je: wit met alle kleuren, licht geel met alle overgebleven kleuren, donkergeel met alle overgebleven kleuren, en die overgebleven kleuren dat worden er steeds minder)
Uiteraard zit daar een kat bij, om te zorgen dat de lapjes niet wegwaaien, of zoiets, LOL.


Van de stofjes waar dit bij moet heb ik alvast wat patches gesneden, zo kan ik de proefjes erin leggen en een keuze maken...Van de 3 apart liggende blokjes wist ik van te voren al dat ik ze niet geschikt vond, te weinig contrast.

Op deze foto heb ik de blokjes met wit niet bij een wit stofje gelegd, dus zit het met het contrast wel goed, maar als ik er straks een gekozen heb dan moet die natuurlijk wel ook bij de witte printjes gebruikt worden, dus...

.. ook nog even kijken bij die combinaties...


Hier liggen een aantal blokjes bij de printstofjes waarbij ze het minste contrast hebben. Zijn ze dan ook nog goed? Hmmm, ik vind van wel doordat het effen stofjes zijn, zie je ze toch wel eruit springen.


Oh, dit is het boek waar dit ontwerp uit komt trouwens, een leuk inspirerend boek met Moderne quiltpatronen. Het is weer zo'n boek waarbij ik de inhoudsopgave bijna overschrijf op mijn Wil-Ik-Maken lijstje :-)

Heb ik nou al een keuze gemaakt? Nee, na deze foto's gauw alles opgeborgen, ik heb het zo druk als een klein baasje.... (oh ja, ik ben een klein baasje, LOL)

Groetjes,


Merel

www.birdblocks.com

7 opmerkingen:

inge zei

ziet er weer leuk en fleurig uit! Merel-kleurtjes!

Yvonne aka sommeke zei

Wiskunde leuk? OK, wiskunde met lapjes wel!
Tot volgende week!

Annelies zei

Merel 5! is 120. Je moet vermenigvuldigen. Nog meer mogelijkheden!

katrien zei

super in jou kleurtjes.

Anoniem zei

Wordt vast heel erg vrolijk met al die mooie kleurtjes!!!

Succes!!

Groetjes,
Carla.

Birdblocks zei

@ Annelies, goh doe ik het toch nog fout met mijn wiskunde! Er zijn echter niet meer mogelijkheden dan dit, maar het is een simpele optelreeks en geen spannende faculteit :-)
Voor de liefhebber:
Volgens mijn geleerde is dit (ook) zo te berekenen:

6!/((6-2)!*2!)


is 6x5x4x3x2x1/((4x3x2x1)*(2x1))


= 6x5 / ( 2x1) = 15

LOL
Groetjes, Merel

Marjolein Ztm zei

Oh,oh, Merel. Terug naar school en opnieuw je hogere wiskunde ophalen.
Maar ach, het geeft niet hoor, we snappen zo ook wel wat je bedoeld.